Шрифт:

За няколко секунди по-малко

За няколко секунди по-малко
12-03-2015 22:08

В днешно време телевизиите са всичко за спорта. И  въпросът, пред който много спортове, най-вече традиционни, се изправят е как да се напаснат спрямо новите изисквания на зрителите. Хората пред телевизорите имат все по-малко търпение да издържат дълги и протяжни състезания и мачове. Новите технологии отвличат вниманието им и реално конкурират телевизионното излъчване. Затова спортът трябва да стане по-удобен за консумация.

В тениса например всичко може да приключи за малко повече от час или да продължи три дни, или общо 11.05 часа игрово време, както се случи в мача между Джон Иснър и Николас Маю на "Уимбълдън" през 2010 г. Това определено не се вписва в понятието "прогнозируема" продължителност. Тенисът се опитва да намери начин да ускори изпълнението на началния удар, въпреки че не се получава много добре. А в много други спортове се търсят други възможности - някои по-козметични и някои по-радикални.

През октомври преди началото на сезона в Националната баскетболна асоциация (НБА) беше направен експеримент да се намалят продължителността на частите от 12 на 11 минути, като по този начин игровото време в мача се съкрати от 48 на 44 минути. В голфа върви битка срещу забавянето на играта. ФИФА въведе изчезващ спрей на световното първенство, който реши проблема с непрекъснатото придвижване на стените при изпълнението на свободни удари. Понякога споровете между изпълняващи, стена и съдии отнемаха повече от минута. "Мисля, че спортовете постоянно търсят формат, който да оптимизира използваното време. Мисля, че реалността е, че има много спортове с традиция и история, които ограничават възможните решения. Не виждам как може да се стигне ситуация, в които футболните мачове да не продължават повече от 90 минути. Но все пак ускоряването на играта е нещо, което може да се направи", казва Джорн Кристик, изпълнителен директор на спортната консултантска компания GroupM ESP.

Трудно движение

В тениса, който се смята най-консервативен, в края на миналата година беше изпробван нов формат с цел да се съкрати продължителността на мачовете. Във Висшата тенис лига сетовете се играха до шест спечелени гейма, но ако резултатът е 5:5, започваше петминутен тайбрек. Идеята на времевото ограничение е състезателите да не губят време преди и след изиграването на точката. Геймовете се играеха до четири точки без предимство. При изравняване на резултата (40:40) геймът се печелеше от изравнилия (наваксал е изоставането си). "Това е лудост, но е доста забавно. Най-ненужно е правилото, според което се отчита грешка при неуцелена топка, подхвърлена при сервис. Това правило няма да се впише в друго състезание. Аз съм традиционалист и харесвам правилата на играта в АТП", коментира носителят на 17 титли от Големия шлем Роджър Федерер след експеримента.

Това определено не е единственият спорт, в който иска да ускори екшънът и да намали отегчителните моменти за зрителите. Тенисът се опитва да намери начин магическата формула, която е открита в крикета през 2003 г. С въвеждането на формата Туенти20  в духа на XXI век мачовете продължават само няколко часа вместо няколко дни. Въпреки това продължават да се провеждат и традиционните дълги версии, но кратката изглежда много по-приемлива и популярна заради възможността да се излъчва в разумни срокове по телевизията. "Те се събраха да помислят и намериха начин. За мен това е важна промяна и със сигурност ще спечелят много нова публика и по презумпция по-млада публика. Не вярвам, ако бейзболът приеме промени за намаляване на мачовете с няколко минути, да привлекат младата аудитория", казва Кристик пред The New York Times.

В много спортове върви дискусия как времето да се използва по-ефективно. Във футбола игровото време е "мръсно", затова почти половината от 90-те минути се губи от изпълнения на тъчове, статични положения, лежане по терена или други подобни. "Колкото по-дълго време топката е в игра, толкова е по-висока стойността на забавлението за феновете. Направихме някои анализи не само върху това колко пъти топката е в игра, но и как да се подобри и увеличи игровото време", твърди Джеф Агус, бивш футболен национал на САЩ, който е вицепрезидент на Мейджър лиг сокър. След въвеждането на спрея следващите цели са стриктно спазване на правилото за шест секунди, в което вратарят има право да държи топката, и намаляването на времето при изпълнение на аут или корнер.

В крак с времето

Волейболът е сред спортовете, които систематично правят промени в последните две десетилетия в търсене на по-голямата атрактивност. През 1998 г. старата система на точкуване беше заменена от настоящата, при която всяка грешка води до спечелването на точка. Преди това точка се печелеше само след изпълнение на свой сервис. Мачовете станаха по-предвидими като продължителност и по-удобни за телевизиите. Фернандо Лима, бивш изпълнителен директор на TV Globo, който сега е първи генерален секретар на Международната федерация по волейбол, твърди че промяната е била жизненоважна. "Трябва да се приспособим или рискуваме спортът да умре. В американския футбол около тъчдауните се създава много стойност. В бейзбола е така при хоумръните. Във волейбола никога не е имало подобна възможност, защото в нашия спорт има около 180 разигравания на мач. Но в тези 180 разигравания имаме четири или шест, които са наистина изключителни и които биха могли да се сравнят с тъчдауните или хоумръните. Затова ще се опитаме да ги "продадем" на публиката", споделя той.

Волейболът също е бил запленен от ускоряването на мачовете, особено между изпълненията на начален удар. Времето се увеличило от 10 секунди средно за мъжките мачове до 25 секунди заради тенденцията играчите да се събират и да се радват между точките. При 180 разигравания на мач това време се натрупва. "Изчислихме, че само от прегръщанията мачовете се удължават с по половин час. Половин час, в който нищо не се случва. Проблемът е, че феновете харесват да гледат радостта на играчите, но това не помага на играта", казва той.

Сегашната цел е да се намали средното време за сервис до 15 секунди и да се намали средната продължителност на мача от около два часа на 1.45 часа. Това би бил идеалният вариант за телевизионните компании. "Сегашните два часа игрово време на дават възможност на телевизиите да направят добро интро и добър завършек на мача в един прозорец от два часа. Днес много неща се случват в два часа. Много филми са по два часа. Освен това ние предизвикваме по този начин търпението на хората, защото наличието на толкова много нови медии ги разсейва", добавя той. Футболните мачове се вписват идеално в двата часа. Това работи добре и за Формула 1, които въпреки спада в гледаемостта остават най-популярните автомобилни серии. Там състезанията продължават по около 1.30-1.40 часа.

Американската култура

Парадоксът обаче е, че в Северна Америка тези правила не важат съвсем. Там шоуто продължава обикновено по три часа, независимо дали става въпрос за 48-минутен баскетболен двубой, 60-минутен мач по американски футбол или традиционен бейзболен мач от девет ининга. В американския футбол например има множество повторения, коментари в социалните медии и разходки до кухнята за чипс. "Мачовете в НФЛ продължават по три часа, но когато има екшън, всичко става на висока скорост. Според мен при младото поколение, което израства със социалните медии, скоростта на игра е по-важна от продължителността на мача", коментира Джордж Пайн, бивш президент на IMG Sports and Entertainment.

Сега обаче в бейзбола се опитват да намалят времето на мачовете, като въвеждат мерки за ускоряване на мачовете. Причината е проста - ако през 1954 г. един мач е продължавал 2.40 часа, през 2014 г. средната продължителност е 3.02 часа. "За мен лично това не е нещо сериозно. За бейзболните фенове 30 секунди тук или там нямат значение. Но хората се опитват да привлекат децата и мисля, че трябва да го разберем", заяви играчът на "Бостън ред сокс" Брок Холт пред The Boston Globe.

В желанието си да направи олимпийските игри по-атрактивни за младата аудитория Международният олимпийски комитет ще инвестира 600 милиона долара в телевизионен канал. "Зрителската ни аудитория е все по-възрастна и това е ключово притеснение за МОК. Но сега остава да видими дали ще могат да намерят място на пазара с този канал. Защото там е пренаселено", коментира пред Bloomberg наскоро Йън Хенри, професор в центъра за олимпийски науки и изследването в университета "Ловбъро" във Великобритания.

Най-голямото изпитание обаче е как спортът да влезе в крак с времето, в което потребителите ползват няколко екрана едновременно на все повече устройства. И как да задържат вниманието им. Изглежда, че в скоро време много спортове ще трябва да се променят.

Георги Филипов, в-к "Капитал"


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени