Шрифт:

Кенийски страсти с рекордьорски привкус

Кенийски страсти с рекордьорски привкус
Ценов със световния рекордьор на 3000 м стипълчейз Стивън Чероно, който е роден в Кения, но завърши спортната си кариера като представител на Катар с името Саиф Сааеед Шафаеен.
18-03-2015 09:46

Здравейте,

Започвам да водя свой блог в BGathletic.com. Първият ми пост е с впечатления от далечна Кения, където съм на тренировъчен лагер вече почти месец.

Останах много очарован от това, което ми се случи преди две седмици. Аз си стоях в кухнята и готвех, когато видях, че в другата стая, където се храним, влязоха останалите от отбора (Милица Мирчева и Йоло Николов) и с тях бяха един бял човек и един местен. Белокожият се оказа българин от Добрич, а местният - световният рекордьор в моята дисциплина 3000 м стипълчейз Стивън Чероно. Йоло ме викна да се запозная с тях и ме попита дали знам кой е този човек, а аз си нямах и ни най-малка представа. Когато ми каза, че пред мен стои световният рекордьор, първоначално не повярвах. Но след като Чероно ме заговори и ме попита как съм, как вървят тренировките, колко имам лично - вече ми стана ясно, че е той.

А цялата случка идва от една щастлива случайност - българинът е бизнесмен, който си живее тук, в Елдоред, и се занимава със земеделие и са много добри приятели със Стивън и Кембой - другия цар на стипълчейза. Разбрали че има българи тук и, че Милица е от Добрич, и ни потърсили.

Това да си търсен от световния рекордьор те прави малко специален.

Една седмица след това ходихме на гости в Елдорет и бяхме на обяд заедно с тях. Бяхме на една маса и обядвахме със световния рекордьор и то в моята дисциплина. Това ми остана една голяма тръпка и хубав спомен. Кой лекоатлет не желае да е на маса със световния рекордьор в неговата дисциплина.

Иначе като цяло тук нещата много ми вървят, тренирам спокойно и без болежки. Правя по 150-170 км всяка седмица и се чувствам по-силен от всякога и готов за тази година.

Понаучих и на суахили някоя друга дума от по-важните - като цяло за поздрав и още няколко, но не много. Оказа се, че много от думите на суахили са много сходни и даже същите като нашите в българският език: Маса, Кибрит, Тумбак (Стомах), имаше и още но ги забравих.

Сега в четвъртък ми предстои състезание тук в Итън. Ще има надпревара на 3 км на сгурения стадион „Камарин”, където ще се включат уникално много атлети и ще бъдем разделени на серии по 20 човека. Състезанието започва в 9 часа със старта на жените. Всяка сутрин на стадиона от 8 до 10-11 часа можем да срещнем над 200 лекоатлети и само дълги бегачи. Не съм виждал никога такова чудо - опашката на състезателите, които правят отсечки, е около 300-350 м и на целия стадион няма място да се разминеш :)

Ще останем в Кения повече време от плануваното. Ще отида директно от тук на състезание някъде в Европа или извън. С моят треньор плануваме да започна сезона с 5000 м. А за стипълчейза няма да бързам - може би първият старт ще направя на държавното първенство в София.

Надявам се всичко да върви така добре както до сега и си пожелам здраве, без такива травми и да постигна резултата, който гоня тази година.

Поздрави на всички и не забравяйте - ако искате да победите най-добрия, живейте, тренирайте и правете всичко по-добре от него!

Митко


Тагове: Митко Ценов
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Второ място за Петрова на Диамантена лига

14.08.2020

Демирева четвърта в Монако

14.08.2020

Атлетически прояви в Поморие

13.08.2020

И BGathletic.com e в битка за оцеляване. Можете да помогнете!

12.08.2020

Габриела Петрова втора в Турку

11.08.2020

Габи Петрова ще защитава титла в Турку, излъчват я по БНТ3

11.08.2020

Да научим детето да приема загубата

11.08.2020

Демирева и Петрова скачат на Диамантената лига в Монако

10.08.2020

Тракия 96-Пловдив отличник по титли от шампионата

10.08.2020

Резултати от НШ за мъже и жени

09.08.2020

Требъл за Борукова, а петима атлети са двойни шампиони

09.08.2020Последни новини Най-четени