Шрифт:

Честност и идеал? Не ставайте смешни!

Честност и идеал? Не ставайте смешни!
31-03-2015 10:02


Оливър Холт, „Дейли Мейл”

Нямам проблем с даването на втори шанс на опозорили се атлети. Историите за изкуплението са едни от най-хубавите в спорта. В последните години се възхищавах на Дуейн Чембърс, човек, който бе известен като допинг измамник заради начина, по който отговори след падението.

Получаването на трети шанс обаче е малко по-трудно за приемане. Това вече си е рецидивизъм, който показва склонност да мамиш публиката и съперниците си. В този случай е по-трудно да простиш и да повярваш, че един атлет, хващан два пъти с допинг, вече не е такъв човек. Това, което създава още по-голям проблем, е награждаването на такъв атлет с голям, тлъст спонсорски договор. По този начин по някакъв начин легитимираш един измамник и някак си се опитваш да го направиш да изглежда готин. Точно това направиха от „Найк”. Те подписаха договор с хващания два пъти с допинг Джъстин Гатлин. „Найк” не прави срамни неща. Те шокират хората. Но трябва да се срамуват от тази сделка. От съобщението, което пращат към света, и то точно в момента, в който атлетиката се опитва да се бори с допинга.

„Найк” са готини. Те правят техния си бизнес и правят спортистите готини също. С тях се опитват да привлекат младите клиенти. Сега ще направят същото и с Гатлин, който в отсъствието на Юсейн Болт даде 5-те най-добри резултата на 100 м в света миналата година. Излиза, че все пак измамниците успяват.

Да си припомним кой е Гатлин. За първи път го наказват за допинг през 2001, след като дава положителна проба за амфетамини. Гатлин твърди, че това вещество е попаднало в кръвта му от лекарство за лекуване на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Двегодишното му наказание е намалено. След това печели златния медал на 100 м на олимпиадата в Атина през 2004. През 2006 отново дава положителна проба. Не признава вината си. Тогавашният му треньор Тревър Греъм обвинява масажист, който го е намазал с крем, съдържащ тестостерон, без Гатлин да знае. Общо взето, обяснение от рода на „кучето ми изяде домашното”. Гатлин беше наказан за 8 г., след това намалиха наказанието му само на 4 г.

Това трябваше да е достатъчно да го държи далеч от големи сделки до края на кариерата му. Но явно не е достатъчно за „Найк”. От компанията зарязаха Гатлин след втората му издънка. Но сега обърнаха мнението си. И се чудят защо други хора скачат на решението им.

"Той изтърпя наказанието си и се състезава вече 5 г.", обясни вицепрезидентът на комуникациите в „Найк” Чарли Брукс.

Има нещо, което от „Найк” не казват. Гатлин е на 32 г., малко по-стар за спринтьор, но по някаква причина дава по-добри резултати в сравнение с преди, когато беше по-млад и взимаше допинг. Но явно от „Найк” са отчаяни. Голямата звезда на атлетиката – Болт, има договор с „Пума”, а „Найк” ядат бой и решиха да заложат на доказан допинг измамник.

Дори Пола Радклиф, която бяга с „Найк”, скочи на решението.
"Разочарована съм. Не мисля, че това отговаря на ценностите на „Найк”, които аз представям, нито на честността и идеала на хората, които работят."

Да се говори за честност и идеал няма смисъл. Явно всичко започва и свършва с печеленето на пари. Ако имаше някакви идеали, те нямаше да припарят близо до Гатлин. В момент, в който всички обясняват колко е лошо да се взима допинг, в който разсипват руската атлетика заради това, „Найк” направиха точно обратното. Заложиха на алчността. Честност и идеал? Не ме карайте да се смея.

Оливър Холт, „Дейли Мейл”
По превод на "7 дни порт"


Тагове: Джъстин Гатлин, Екипировка
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени