Шрифт:

Звездите в Русия скочиха на депутати

Звездите в Русия скочиха на депутати
Снимка: Илиан Tелкеджиев, lap.bg
11-04-2015 10:06

Тези дни в руската Дума бе внесен законопроект за забрана на спортистите да участват в олимпиади повече от два пъти поред. Инициатор за внасянето на промени в Закона за физическа култура и спорт в Руската федерация е депутатът Егор Анисимов от Либерално-демократичната партия на Владимир Жириновски. Според него някои спортисти монополизират своето право на участие в олимпиади.

"Двукратни и трикратни олимпийски шампиони продължават да участват в тях, без да дават възможност на младите спортисти да се проявят на международната арена. Настоящият законопроект предлага да се забрани участието в олимпийски игри повече от два пъти поред. Това ще позволи на други, млади и не по-малко талантливи спортисти също да вземат участие в международни състезания от такова високо ниво", се казва в пояснителната записка към законопроекта. 

Анисимов привежда пример с олимпийския шампион по фигурно пързаляне Евгений Плюшченко, който участва за четвърти път в олимпиадата в Сочи, където се отказа от волната програма. 

- Понякога се случва един или друг спортист, представящ Русия на олимпиада, непосредствено преди участието си да се откаже. Например Плюшченко се отказа минута преди началото на своя номер. Официалната версия е контузия в гърба. Същия ден той обяви края на спортната си кариера. Няма съмнение, че спортистът е знаел за своите проблеми със здравето, но не е оттеглил кандидатурата си, лишавайки по този начин други спортисти от шанса за участие - подчертава Анисимов. 

Куп бивши и настоящи шампиони веднага скочиха като опарени срещу законопроекта. Двукратната олимпийска шампионка на овчарски скок Елена Исинбаева нарече идеята "идиотска", след като е измислена от човек, който е далеч от спорта. 

- Това е велика глупост от човек, който не познава спорта - смята Исинбаева. - Този законопроект няма никакво отношение към реалния живот. Всеки спортист има право да участва толкова пъти, колкото се класира за игрите. Това е смисълът на живота на всеки професионален спортист, а такъв закон може да лиши хората от техните мечти и да убие всяко желание да се тренира професионално.

Исинбаева, която през юни навърши 33 г., наскоро обяви, че иска да участва на игрите в Рио, а приемането на подобна идея би я лишило от това.

- Надявам се, че няма да започнат също да пенсионират по-рано спортистите. Да вземем например гимнастиците - на 20 г. те вече са играли по два пъти на олимпиада и сега какво - кариерата им е приключила? Надявам се, че здравомислещите хора няма да допуснат този законопроект, а спортистите няма да излизат в принудителна пенсия. 

Двукратният олимпийски шампион по бързо пързаляне с кънки Иван Скобрев също изригна.

- За мен тази идея е непонятна. Как може да се регламентира броят на участията в олимпиади! Ако спортистът си покрие нормативите, защо не? Глупава идея, това е моето мнение. 

Двукратният олимпийски шампион по фигурно пързаляне Евгений Плюшченко също заклейми законопроекта като неуместен и необясним. 

- У нас има квалифицирани спортни чиновници, имаме и компетентен министър на спорта. Мисля, че подобни въпроси трябва да се решават от специалисти - заяви той. 

Плюшченко неведнъж е заявявал желанието си да играе за Русия и на олимпиадата в южнокорейския Пхенчян през 2018 г. Тези игри могат да станат пети за него. Както и за Исинбаева, която след раждането на дъщеричката си планира да се върне в строя и да участва в Рио де Жанейро. 

Междувременно стана ясно, че в Госдумата не подкрепят забраната. Членът на комитета по физкултура и спорт към Държавната дума Василий Шестаков ("Единна Русия") и президент на Международната федерация по самбо каза пред медиите, че за олимпиада може да се класира само най-силният.

- При подбора на кандидати за олимпийския отбор трябва да действа само един принцип - на игрите трябва да участва само най-силният. Това е и една от основите на олимпийското движение. Ако ние тръгнем по друг път, включително с изкуствени ограничения, както сега се предлага, изобщо няма да постигнем сериозни резултати на състезания. Затова нашият комитет няма да подкрепи този законопроект. 

Шестаков обърна внимание също, че победителите в няколко олимпиади са не просто борци, фигуристи и хокеисти, а национални герои и ориентири за следващите поколения - като трикратните олимпийски шампиони Владислав Третяк, Ирина Роднина, Александър Карелин и др.

"7 дни спорт"


Тагове: Елена Исинбаева
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени