Шрифт:

Факти за Adidas, които може да не знаете

Факти за Adidas, които може да не знаете
12-04-2015 13:35

Тези, които обичат спорта, най-вероятно са фенове на определена спортна марка. Много е вероятно това да е Adidas - немският производител на спортни стоки, който е водещ в Европа и вторият най-голям в света. Освен спортни обувки, Adidas произвежда още – чанти, часовници, тениски и анцузи, очила, парфюми и др.

Ето най-интересното за компанията, подбрано от екипа ни:

1. Компанията е основана от Адолф Даслер през 1948 година. Въпреки че произхожда от името на основателя си, името на компанията е акроним - All Day I Dream about Sport (ADIDAS) в превод "цял ден мечтая за спорт".

2. Войната между Adidas и Puma е една от най-известните корпоративни войни в света. Всеизвестно е, че и двете фирми тръгват от компанията на братя Даслер, създадена през 30-те години на миналия век. През 1948 г. обаче между Рудолф и Адолф настъпва разрив. Рудолф се отделя и основава Puma, а Адолф - Adidas. Всички източници твърдят, че скандалът между двамата разделил не само тях, но и целият Херцогенаурах - роденият им град. Работниците на двете компании демонстративно симпатизирали на различни отбори, пиели различна бира и седяли в различни кръчми.

3. За компанията работят около 54 000 души по света. Нетните продажби са в размер на 14.53 милиарда долара за изминалата година, като 19% от тях са реализирани в Северна Америка.

4. Популярното лого на компанията е било закупено от финландския производител на спортни стоки Karhu Sports през 1951 година.

5. За популяризацията на компанията допринасят много Мадона и Дейвид Бекъм в началото на 1990-те години. Още през 1986 г. групата Run DMC построява "музикалния паметник" на марката с песента си "My Adidas", като възпяват модела „Superstar“.

6. В борбата си с Nike немският производител на спортни облекла закупува през 2006 година щатската компания Reebok в сделка на стойност 2.8 милиарда долара.

7. На световния пазар за спортна екипировка Nike Inc. е номер едно със 17% дял. Adidas AG е на второ място с 12%. При футбола конкретно, където двете компании контролират общо 70% от пазара, позициите им са разменени.

8. По повод спор за големината и разположението на емблемата върху облеклото на олимпийските атлети Междунароният олимпийски комитет решава, че в бъдеще Adidas нямат право да рекламират по-натрапчиво своите 3 линии, отколкото конкурентите на фирмата, като разрешени за подобна реклама са 20 кв. см върху облеклото и това правило влиза в сила още на Зимните олимпийски игри в Торино през 2006 г.

9. Компанията винаги е била един от най-големите спонсори на спортисти в историята. През 2012 година от компанията удължиха договора си с 14 години с гардът на Чикаго Булс Дерек Роуз за общо 260 млн. долара. В края на договора той ще бъде на 38 години и така Adidas са сигурни, че в активната си кариера той няма да облича дрехи на друга марка.

10. През 2003 година компанията сключи доживотен договор с Дейвид Бекъм на стойност 160 милиона долара.

Източник: profit.bg


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени