Шрифт:

Как да изградим манталитет на победители в нашите играчи? (III част)

Как да изградим манталитет на победители в нашите играчи? (III част)
15-04-2015 10:04

Желанието, което предизвиква усилие за постагне на някаква цел - това е мотивацията. Тя играе основна роля във всичко - постигането на резултати, усъвършенстване, започването на някакво действие и т.н.

Треньорите имат силно влияние върху мотивацията на своите играчи - положително или негативно, но те действат пряко върху своите играчи и тяхната мотивация.

Защо мотивацията е толкова важна?

Тя създава ентусиазъм, енергия, отдаденост, дисциплина, гордост и постоянство. Неща, нужни за израстването на всеки един играч и за постигането на целите, които всеки е поставил пред себе си.

Но как можем да накараме играчите си да останат мотивирани?

Трябва да мечтаят - да знаят защо играят футбол

Първата задача, която давам към своите играчи, е именно тази: „Защо искам да стана футболист?“

В свободен текст те имат задачата да напишат защо толкова силно искат да станат футболисти. Възлагайки това им обяснявам, че не е тест по български език и оформлението е без значение. Няма значение дали е написано красиво и четливо или не, дали има правописни грешки и т.н.

Не им давам и краен срок, т.е. те могат да го направят когато поискат и както поискат. Могат и да не го правят - тук предоставям свобода на избора. В това, разбира се, има скрит замисъл. Ако минат седмици от възложената задача и все още не съм я получил, отношението на този играч към мен и поставената задача е близко или равно на нулево.

Когато играчът ми даде свършената от него работа, той ще покаже много голяма част от себе си. Нещата, които са без значение, се оказват доста значими. Отношение към задачата, как е написана и оформена, съдържанието ѝ като обем и смисъл и т.н. А накрая тя остава в мен и когато един играч стигне до момент, в който има недостиг на мотивация, чувства се обезкуражен или просто сметна, че има нужда от текста, който е написал преди месеци или години, той действа като силна инжекция. Припомняйки силния ентусиазъм на някогашното му „аз“, което го е подтикнало към всичко това.

Поставяйте им малки стъпки/цели към успеха

Никой играч не може да се превърне в завършен футболист за един месец, нито за година, а може би и такъв термин като „завършен футболист“ няма. На играчите трябва да се дават малки цели, които са по-скоро постижими, което ще ги накара да преследват своето развитие, а с постигането на тези цели тяхната мотивация ще се увеличава, тъй като и те ще могат да видят своят прогрес.

До този момент въпросните цели гонехме с т. нар. „месечни срещи“ с играчите. Това са индивидуални срещи с всеки един състезател, в които обсъждаме неговото представяне и поставяме цели занапред, които да постигне в следващият месец или два. Тези месечни срещи действат магически върху мотивацията на играча и изграждат страхотна връзка с треньора.

Да бъдат ентусиазирани

Ентусиазмът зарежда прогреса. Ако един играч усети енергията на своя треньор, тя мигновено се прехвърля и върху него. Играчите могат да ни усетят. Могат да видят кога у нас има желание за работа и кога то липсва. Бъдете ентусиазирани и вашите момчета ще ви последват по пътя на израстването.

Бъдете вдъхновяващи за вашите състезатели. Използвайте истории, цитати от книги, моменти от филми (подобно на цитираните по-надолу), за да достигнете до тях.

Да работят усилено и да се фокусират върху успеха

Никой не обича да се готви да загуби. Затова трябва да накараме играчите да бъдат готови да победят. Не на всяка цена, но да бъдат готови да дадат всичко от себе си.

Треньорът Гари Гейнс дава на своите играчи страхотна дефиниция на това, което той нарича „Да бъдеш перфектен“: „За мен да сте перфектни няма нищо общо с резултата на онова табло. Тук не става въпрос за това да победим. Тук става въпрос за вас, за себеуважението ви, за отношението ви с близките ви хора. Да си перфектен означава да можеш да погледнеш приятелите си в очите и вътре в себе си да знаеш, че не си ги разочаровал. Да знаеш, че си им казал истината, че си направил всичко по силите си. Не е останало нищо повече, което си могъл да направиш. Можеш ли да направиш това нещо? Направил си всичко възможно, в очите ти се чете истината и сърцето ти е изпълнено с любов. Сърцето ти е изпълнено с радост. Ако можете да направите това, господа, значи сте перфектни.“

Футболистите трябва да повярват в собствените си качества, което ще ги мотивира по-силно да покажат на какво са способни. Трябва да надмогнат страха от лошото представяне и да обърнат този страх към енергия за постигане на повече. Играчите трябва да осъзнават какво могат и какво не могат да правят, за да бъдат по-уверени в себе си и своите действия.

Да се наслаждават и да поемат отговорност

Играчите трябва да се наслаждават на предизвикателството. Всеки прогрес сам по себе си е повод за радост и допринася за мотивацията на играчите. Освен да се наслаждават обаче, играчите все пак трябва да поемат и някаква отговорност. Тяхното отношение и поведение е техен избор и те или ще извлекат максимума от себе си с правилно отношение и поведение, или ще трябва да търсят причините за неуспехите в себе си.

Естествено, нашата работа като треньори е да се постараем да ги нагласим на правилната „честота“ и да им покажем кое е доброто и кое не, преди да претендираме, че тяхното отношение е лошо.

Какво повече можеш да направиш, за да помогнеш?

Опознайте всеки един от вашите играчи - за какво мечтаят, например. И подхранвайте техните мечти - така ще ги запазите мотивирани.

Създайте вълнуващо пътуване за вашият отбор. Вие сте капитанът и сте поели на невероятно пътешествие, по пътя на мечтите. Вие определяте колко вълнуващо и невероятно ще бъде това пътуване.

Ето и няколко съвета:

- покажете заинтересованост към чувствата на играчите, покажете им, че се интересувате от тях;

- играчите се вълнуват от това което знаете, когато разберат, че се интересувате от тях;

- правете тренировките си предизвикателни, изискващи усилена работа, но същевременно забавни;

- похвалете играчите си при удобни възможности, за да се чувстват успешни в действията си;

- отбелязвайте важността както на поставените цели, така и на постигнатия прогрес;

- уверете се, че хората около играчите са подкрепящи и позитивно настроени;

 Как треньорите не помагат на играчите си?

- фокусират се изцяло върху победата;

- фокусират се изцяло и само върху най-добрите си играчи;

- наблягат изцяло на критика и на грешките;

- създават напрежение между собствените си футболисти;

- винаги виждат онова, което играчите не могат да правят, вместо онова, което умеят;

- претренират отбора - умората източва мотивацията;

- пренадъхват по-младите играчи и те бързо „прегарят“;

- липса на комуникация, което води до подтиснатост.

 Трябва да запомним, че рядко се случва играчите да не са мотивирани - много по-често се случва техният треньор да ги демотивира.

Мотивацията е много важна в целия процес на развитие на играчите и ние, треньорите, трябва да я пазим, обгрижваме и контролираме в нашите състезатели, за да могат те пълноценно да се развиват.

„Разликата между успелите играчи и всички останали не е в липсата на умения или в липсата на сила, а в липсата на воля.“

Радостин Александров

Имейлът ми е radoalex1991@gmail.com - чувствайте се поканени да пишете.

Първата част от темата, ЧЕТЕТЕ ТУК.

Втората част, ТУК


Тагове: Тренировки
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени