Шрифт:

САЩ събра топотбор от хващани с допинг

САЩ събра топотбор от хващани с допинг
06-05-2015 08:34

Мат Мажедни, "Индипендънт"

В уикенда на мача между Флойд Мейуедър и Мани Пакиао те влязоха като боксьори на ринга. Фойерверки гръмнаха в небето над Насау, всяка от щафетите направи своя ритуал преди старта на световното първенство за щафети. Американките на 4 по 400 позираха като Ангелите на Чарли, спринтьорките на Тринидад и Тобаго играха на камък, ножица, хартия, а тези на Ботсвана удряха въображаема топка за голф.

Докато в MGM Grand най-скъпият мач в историята на бокса бе представян като доброто срещу злото - Пакиао срещу Мейуедър, на Бахамите имаше някои прилики. Със сигурност не в парите. Защото победителят във всяка дисциплина получава 50 000 долара, които трябва да се разделят между четиримата спринтьори. Но на Бахамите също имаше битка между доброто и злото.

Всъщност цялото събитие беше като обобщение на леката атлетика през 2015: битка да остане известен спорт в светлината на прожекторите и битка със собствените демони и най-вече допинга.

Целият проблем се виждаше в битката на двете големи сили при мъжете - Ямайка и САЩ. Райън Бейли беше единственият спринтьор на американския квартет, който не е хващан с допинг. Тайсън Гей даде положителна проба през 2013, а след това обясни, че е "повярвал на човек, който го е предал". Майк Роджърс бе наказан през 2011 за употреба на метилхексанамин. Твърдеше, че е пил енергийна напитка в италиански нощен клуб, но след това призна, че е взел добавката Jack3d, която доведе до 9-месечното му наказание. А последният беше Джъстин Гатлин, наказван два пъти за допинг. Гатлин е човек, без който атлетиката спокойно може да съществува. Но той изтърпя наказания и се върна, а сега даже даде пример с мача с Лас Вегас.

- Имаме нужда от същото нещо като Мейуедър - Пакиао - каза той.

Преди старта голямата звезда на Ямайка, а и на атлетиката въобще Юсейн Болт обяви, че Гей трябва да бъде изхвърлен от спорта, защото не е изтърпял наказание, а е станал информатор на антидопинговата агенция. В същото време Болт обясни, че Гатлин заслужава своето място в спорта, защото си е изтърпял наказанието.

- Това е част от спорта. Не мога да изляза и да кажа: "О, всичко това е толкова грешно" - каза Болт. Гей пък се придържа към историята, че не е взимал допинг, а е бил прецакан.

- Никога не съм мамил някое дете или въобще някой американец. Ситуацията ми бе разбрана, три организации се съгласиха, че става въпрос за грешка. Искам да се извиня на всяко хлапе, което смята, че е било измамено от мен. Миналото е минало и искам прошка за своята грешка.

За да се допълни картинката, треньор на щафетата на САЩ беше Денис Мичъл, който бе хванат с тестостерон през 1998 и обясни, че причината за такова количество в организма му е, че е "изпил 5 бири и е правил секс с жена си поне 4 пъти".

Реалността обаче е, че Гей има право да бяга, Гатлин също, а резултатът от това беше, че САЩ би Ямайка и взе титлата с 37,38 сек. Ямайците останаха втори с 37,68, а това бе първа загуба за Болт на щафета от 8 г. насам. И може би знак за смяна на лидера и край на ямайската хегемония в спринта. Болт не изглеждаше на върха на способностите си, което не беше изненада за тази част на сезона. Той сам каза, че не е в най-добрата си форма, има нужда от още състезания и не е изненадан от резултата.

Но лицето му след бягането, в което той дръпна с доста на Бейли на последен пост, но не успя да го стигне, показа, че 28-годишният ямаец не е очаквал да е толкова назад.

Това събитие обаче не беше толкова важно, защото все пак голямото световно предстои. На Бахамите Болт дойде с частен самолет, но този път нямаше от неговите пози и мимики преди старт.

- Зависи от настроението. Понякога не съм в настроение да правя такива неща. Трябва да знаеш кога да го правиш и кога не. Трябва да си концентриран върху това, което си длъжен да правиш. Елате пак и ме вижте след два месеца.

Същото може да се каже и за бягането му. Определено има нужда от работа, за да се представи добре в тежката битка, която го чака с Гей и Гатлин този сезон.

За Болт събитието не беше кой знае какво, но този турнир беше важен за атлетиката. Защото освен пари всеки от класиралите се на финалите си осигурява място на олимпиадата за щафетите на 4 по 100 и 4 по 400 м. Освен това този турнир помага за промяната в спорта, който определено има трудности да привлича младите хора. Един от големите проблеми на атлетиката е, че на големи първенства стадионите са полупразни. На Бахамите почти нямаше празно място на стадиона. Преди старта на щафетите имаше група от 200 танцьори, а местните, за които щафетата е национален спорт, си подаваха палка за настроение. Това, което стана на пистата, пък даде интрига за целия сезон, в който Болт ще се опита да се върне към формата си от световното в Берлин.

- Имам много работа, но това прави първенството в Берлин много интересно - каза Болт, преди да се поправи сам, защото световното е в Пекин. Точно там - в Пекин, резултатът ще има значение. Но в момента Болт определено може да бъде победен.

По превод на „7 дни спорт”


Тагове: САЩ, Допинг, Тайсън Гей, Джъстин Гатлин
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени