Шрифт:

Защо да се потя, като мога да лежа!

Защо да се потя, като мога да лежа!
25-05-2015 17:49

Какво би бил човешкият живот без спорт? Ще ви кажа - НИЩО!
Дори, ако погледнем назад във времето ще видим, че още от древността са били организирани всевъзможни игри и състезания. Най-популярните и до днес спортни събития – Олимпийските игри датират от 8-и век преди Христа. Още тогава човекът се е нуждаел от някакъв вид дейност, която да го забавлява и в която същевременно да изявява своите сила и умения. Но днес спортът е дори нещо повече. В забързания и изпълнен със стрес съвременен начин на живот спортуването се превръща в необходимост. Безбройни са изследванията, които доказват пряката връзка между физическата активност и здравословното състояние. 

Нека изброим основните ползи от редовното практикуване на спорт.

Подобряване физическото и психическо здраве

"Колкото повече, толкова повече" е казал Мечо Пух. На всички ни е известно, че колкото повече се движим, толкова по-добре се чувстваме. Регулярните упражнения поддържат дейността на сърцето и спомагат за правилното функциониране на организма. Тялото придобива по-голяма сила и издръжливост, имунната система се засилва. Редица медицински тестове показват по-малкия риск от развиване на различни заболявания при редовно "потене". Така например се намалява рискът от бичовете на съвремието инфаркт и диабет, а костите увеличават плътността си и така остеопорозата остава далеч от вас.

Много важен резултат от редовните тренировки е регулирането на хормоналната дейност. Освен това тялото произвежда в по-големи количества ендорфин - хормон, който силно влияе на емоционалното състояние и ненапразно е наричан хормон на щастието. Настроението се повишава, а тревожността и стреса се понижават. 

Според британско проучване, при лечение на депресии физическото натоварване е по-ефективно от лекарствата. 

Възпитава се дисциплина и се създават полезни навици

Когато спортът присъства в човешкия живот още от началните години, тогава по-лесно се изграждат характер и качества като борбеност, находчивост, самостоятелност и самоувереност, които на по-късен етап носят само дивиденти и предразполагат към успех във всяко начинание. Дисциплинираността и инициативността  учат детето, а и възрастния човек да бъдат упорити и да не се отклоняват лесно от поставените цели. 

Изграждането на правилни навици поставя индивида в конкурентно положение и многократно повишава шансовете му да се вгради като пълноценен член в едно общество, изпълнено с динамични и постоянни промени. Така че ролята на спорта във възпитателния процес е незаменима.

Социални ползи

Всички ние имаме семейства, приятели и колеги. В този смисъл практикуването особено на отборен спорт ни дава възможност да се сдобием с нови познанства и социални контакти. А и всеизвестен факт е, че човекът е социално животно. На нас изначално ни е заложена нуждата от общуване. Участването в отборни спортни занимания ни помага да развием социалните си умения, а това от своя страна води до по-високи нива на самочувствие и самооценка. Поради това спортът е от особено голяма важност за подрастващите, тъй като придобиването на такива качества е от първостепенно значение за формирането им като личности.

Каквото и да се каже за спорта няма да бъде достатъчно. Наред с множеството ползи, които носи, той ни обогатява емоционално, зарежда ни с енергия и ни кара да се чувстваме щастливи. Така че, изритайте мързела от ежедневието си, за да направите място на безценните физически натоварвания.

Илия Гривеков, fitwell.bg


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени