Шрифт:

Атлетика на светло

Атлетика на светло
Щафетните бягания сложиха край на програмата в двата състезателни дни - на светло.; Снимка: Илиан Телкеджиев, lap.bg
12-06-2015 12:28

Националните шампионати за мъже и жени, момичета и момчета под 16 г. се проведоха на светло. В изминалите два дни стадионът на НСА „Васил Левски” прие двете първенства, като съоръжението „спаси” провеждането им след затварянето на Националния стадион „Васил Левски” за ремонт.

Големите съмнения бяха, че липсата на осветление на стадиона на НСА ще осуети провеждането на последните дисциплини от програмата, започваща в 8.30 часа и завършваща около 21.00 часа и в двата състезателни дни, както и че неголямото съоръжение ще бъде тясно за двете състезания, едно от които с най-голяма масовост. Домакинството на НСА беше обявено в петък, а програмата беше веднага „прекроена” от проф. Апостол Славчев и вече доказано съобразена със спецификата на условията на съоръжението в Студентски град.

Дори разразила се буря в първия ден (дъжд и силен вятър винаги е предпоставка за закъснения на дисциплините) не се отрази в плавното провеждане на състезанията. И в двата дни края на щафетните бягания бяха в светлите минути на денонощието. Единствената дисциплина, която имаше разместване в хода на шампионатите беше овчарският скок за мъже. Тяхното състезание беше прекратено и отложено от първи за втори ден заради силен вятър, но това не попречи на програмата, тъй като секторът беше свободен през целия втори ден на първенствата.

И въпреки че за пореден път нуждите на леката атлетика бяха пренебрегнати пред тези на футбола и Царицата трябваше да напусне Националния стадион заради започнал ремонт (не за първи път Министерството на младежта и спорта предприема ремонтни дейности в разгара на атлетическия сезон, започващ на „плаваща” дата) и шампионатът за мъже и жени трябваше да се проведе на не най-доброто място за това, на първенството видяхме силни постижения, които скоро не са достигани в някои дисциплини. Денис Ерадири премина „гросмайсторската” кота от 8 м в скока на дължина, три състезателки слязоха под 2:10 мин на 800 м, Денис Димитров бяга 11.27 сек на 100 м с допустим попътен вятър и 10.18 сек с +2.6 м/сек, а Инна Ефтимова подобри личен рекорд на 200 м, Радослава Мавродиева покри норматив за световно първенство в тласкането на гюле. Видяхме лични постижения и на атлети, които ще представят страната ни на европейското оборно първенство, 2-ра лига в Стара Загора през следващия уикенд – Марк Славов на копие и Айхан Апти в чука.  

Наистина, на 400 м можаха да се позлват само четири от пътеките, то пък стадионът предостави възможност да се ползват два сектора за хоризонтални скокове (и този на загряващия стадион) за облекчение на провеждането на най-масовите дисциплини – четирибоя и останалите многобои.

Съдийският апарат към БФЛА определено заслужава похвала, че проведе състезанието „без напрежение”. Поне такова беше усещането у зрители и състезатели. Стресовите ситуации останаха „зад кулисите”.

Съмнеията ни за провал на шампионата бяха опровергани. Атлетиката остана на светло.

Всички новини и резултати от националните шампионати вижте - ТУК


Тагове: НШ 2015, НШ 16 2015
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени