Шрифт:

Отборът ни вече е отбор

Отборът ни вече е отбор
Снимки: Илиан Телкеджиев, lap.bg
22-06-2015 23:14 | Яна Касова

Българските атлети са ОТБОР. И този отбор може да върши чудеса!

Уикендът беше нажежен с атлетически емоции, а краят на европейското отборно първенство, 2-ра лига в Стара Загора взриви атлетическите фенове.

Второто място на тима ни на стадион „Берое” донесе изкачването ни в 1-ва лига и това е неоспорим успех. Но много по-важно е как и защо атлетите стигнаха до този успех. Отговорът е един – те станаха отбор.

Присъствала съм на не едно отборно състезание на българските атлети и нееднократно съм отбелязвала как няма отборен дух в тима ни. Индивидуалната лека атлетика властваше в националната селекция, като дори те не можеха да се съберат на стадиона, за да получат заедно купата си.

Това беше мнението ми до преди три дни. В Стара Загора видях българския ОТБОР по лека атлетика. И защото атлетите ни забравиха, че леката атлетика е най-вече индивидуален спорт, всички стигнаха до общия успех.

На стадион „Берое” участваха атлетите на страната ни, раздавайки се на пистата и по секторите до краен предел, изтръгвайки и последната сила от себе си. Видяхме как Денис Димитров стигна до победа само с 0.01 сек предимство, а след това самораздаване не можа да каже изречение пред медиите минути наред. Мирела Демирева надскочи себе си, за да надскочи и най-важния конкурент в надпреварата, момичетата на 4х400 м удивиха всички с какъв устрем спечелиха дисциплината си, а мъжкият квартет на 4х400 м не се поколеба да завърши състезанието на максимални обороти при ясна развръзка. Георги Иванов и Радослава Мавродиева, въпреки че станаха втори, записаха едни от най-добрите си опити през сезона именно за отбора. Милица Мирчева донесе ценни точки с първо място на 5000 м, а малцина са очаквали това от нея. Митко Ценов се окрили от публиката и нанесе изнедващ дори за самия него удар на 1500 м. Ивет Лалова и Габриела Петрова бяха безапелационни с рекордни резултати, а още много от атлети ни не допуснаха да бъдат изненадани за успехите в дисциплините си. Тези които не стигнаха до призовите места, се бориха за всеки сантиметър и всяка хилядна, правиха опити за лични постижения. Отборът успя да навакса декласирането на дамската щафета на 4х100 м, за което момичетата имаха доблестта да кажат „сбъркахме”. С отборен дух атлетите ни се откъснаха до 15.5 и 38.5 точки пред преследвачите си Унгария и Сърбия, с които няколко дисциплини преди края на надпреварата се събираха в 3 точки. На стадиона нямаше един българин, който да не вложи максимални усилия за тима.

Как българските атлети станаха отбор? Дали домакините възродиха отборния дух и атлетите ни се зареждаха един от друг, дали Ивет Лалова стана обединител, или дебютантите в подмладеният тим дадоха пример на „старите” пушки, че светът е променен и дистанцията между хората е скъсена, дали домакинството окрили спортистите ни, или публиката запали ентусиазма?

Вероятно комплекс от всички тези неща изгради атлетите ни в отбор. Може би няма нужда да търсим причината. Резултатът е важен – имаме отбор. Един тим, който направи още нещо изключително важно – накара десетки дечица да се обединят около идеята на спорта – дечица, които аплодираха спортистите и вдигаха победоносно ръце, стиснати в малки юмручета, след всеки български успех, развяха българския трикольор и скандираха „Българи-юнаци”. Отбор, който със сигурност запали много деца за спорта, накара ги да кажат „и аз ще бъда атлет”.

Публиката на стадион „Берое” наистина беше уникална и националите й се отблагодариха по най-добрия начин. Но атлетите заслужиха тази подкрепа – не трябва да забравяме, че зрителите са чувствителни и когато не са доволни, могат и да освиркват.

А и организацията на състезанието беше перфектна. БФЛА, Община Стара Загора, местният атлетически клуб „Берое” – свършиха страхотна работа. Заралии толкова усилия вложиха в подготовката на състезанието, че сякаш дори накараха дъжда да спре. Освен с най-тежкия труд по подготовката на състезанието, „беройци” излъчиха и четирима атлети за националната селекция.

И друг път сме се издигали до 1-ва лига, в миналото сме били и в най-елитната група в Европа. Най-големият успех обаче през уикенда е това, че имаме отбор. Отбор, който може да се бори и да се справя. Отбор, който може да бъде за пример!   

Всички новини от европейското отборно първенство в Стара Загора, 2-ра лига четете - ТУК

ФОТОГАЛЕРИИ от надпреварата разгледайте - ТУК


Тагове: ЕОП 2015
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени