Шрифт:

5000 м 100 м за жени, скок дължина и овчарския ще са ′гвоздеят′ в Париж в събота

5000 м 100 м за жени, скок дължина и овчарския ще са ′гвоздеят′ в Париж в събота
Гензебе Дибаба
02-07-2015 14:43

След вчерашната новина, че Юсеин Болт няма да бяга на Диамантената лига в Париж в събота, а след това и Джъстин Гатлин заяви, че пропуска състезанието във френската столица, вниманието на любителите на леката атлетика се пренасочи към другите дисциплини в този турнир.

 

Класиката в леката атлетика - 100 м за мъже винаги е интересна, но отсега не е трудно да се прогнозира, че явният фаворит е бившият №1 - Асафа Пауъл. Той стана шампион на Ямайка през уикенда, което не му попречи да бяга и в Париж, но повечето елитни атлети от САЩ и Ямайка обаче ще отсъстват от диамантения турнир тази събота, вероятно уморени от тежките национални първенства.

 

Така в класацията за най-интересна дисциплина в Париж, както и най-оспорвана и с високи резултати изглежда ще е бягането на 5000 м за жени. Етиопките Алмаз Аяна и Гензебе Дибаба безспорно ще поднесат много оспорвано състезание, защото и двете са в отлична форма този сезон. Лидерка е Аяна с 14:14,32 мин. срещу 14:19,76 на Дибаба. При добро стечение на обстоятелствата спорът между тях може да доведе до много силен резултат, защото не е тайна, че двете преследват „безумно” бързия световен рекорд в дисциплината от 14:11,15 мин.

 

Другата атракция за зрителите безспорно ще е женският спринт на 100 м, където са заявени достатъчно авторитетни имена, че която и да отсъства няма да направи състезанието по-слабо.

 

В тази група, което е важно за нас, е и тройният скок с единственото българско участие. Габриела Петрова показа, че не се страхува от големите имена и е достатъчно дръзка да им се противопостави. И има за какво – в отлична форма е, пък и се вижда, че може да мери сили с най-добрите. Подготвена е, има подплатено самочувствие и очарователно присъствие на пистата. В Стара Загора възпитаничката на Атанас Атанасов само ни подготви, че дори скокове около 15-е метра не са невъзможни още тази година.

 

Без контузения Богдан Бондаренко скокът на височина малко осиротя, но ако има ден и хубаво време и сам лидерът - катарецът Мутаз Есса Баршим може да направи сектора доста атрактивен.

 

На френска земя няма как зрителите да не са предизвикани от сънародника си и голямата атлетическа звезда Рено Лавиени. И сам да скача, пак ще е интересно, но ще има отлична компания за едно невероятно състезание.

 

В същото време се разбра, че Рено е потвърдил участието си на турнира в Берлин на 6 септември, а досега са продадени над 32 000 билета. За шоуто дори ще бъде изградена специална трибуна за френските му подръжници.


Тагове: Париж 2016
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени