Шрифт:

През кошмара до реалната европейска титла

През кошмара до реалната европейска титла
12-07-2015 20:55 | Яна Касова

Преди две години Митко Ценов спечели евроепйска титла. Беше негова само няколко минути. Докато развя българския флаг и съдиите го декласираха.

TSENOV Mitko BUL DQ R 163.3b - Това гласи официалният протокол на финалното бягане на 3000 м стипълчейз от европейското първенство за младежи и девойки под 23 г. в Тампере (Фин).

И връщайки се в архива на BGathletic.com прочетох отново едно изречение от коментарът „Кошмарът 163.3 (b)” – „163.3 (b) е номерът, който Ценов ще сънува поне до следващата си европейска титла.”

Е вече няма да сънува тези цифри, защото за две години Ценов стана толкова убедителен в изявите си, че всеки в Европа знаеше кой ще спечели златото в Талин в дисциплината. Златото вече е в ръцете на атлета от Мездра.

Официалният протокол на финалното бягане на 3000 м стипълчейз от европейското първенство за младежи и девойки под 23 г. в Талин гласи това:

1 TSENOV Mitko BUL 8:37.79

Или казано още по-просто – кошмарът на Митко завърши.

Всеки шампион минава през трудности и понякога трябва да чакаш с години, за да видиш реализиацията на труда си. Но тогава е още по-сладко. За две години Митко навъртя милиони километраж, за да може да си позволи да бяга и във втори коридор в Талин и пак да бъде неудържим в последната обиколка.

В естонската столица България записа най-успешното си първенство на Европа под 23 г., спечелвайки три отличия със седем финала.

Денис Димтиров също със сигурност ще иска реванш, защото европейската титла на 100 м му убягна само с 1 стотна. И въпреки че второто му място е огромен успех, той със сигурност таи глътка разочарование. Той ще има право на реванш вече при първенствата при мъжете.

Георги Цонов спечели третия си медал от голямо първенство в подстъпите към мъжкия троен скок. Той реши класирането си с последен опит и показа не за първи път, че е боец, подобрявайки си личното постижение на поредно голямо първенство.

Тихомир Иванов – седмо място в скока на височина, Милица Мирчева – осма на 10 000 м, Айхан Апти – 10-и в хвърлянето на чук, Павел Моравенов – 11-и в тройния скок – бяха атлетите ни във финални етапи на дисциплините си. И те вероятно можеха да имат по-предно класиране, но пък участието им е доказателството на закона на пирамидата – повече финали, повече шансове за медали.

Атлетите ни, участвали в Талин, са част от поколение, даващо солидни заявки за бъдещи успехи. Те вече са основно ядро от националния ни тим при мъже и жени, но и адаптацията им сред най-големите в дисциплините тепърва предстои.  


Тагове: ЕП 23 2015, Митко Ценов, Денис Димитров, Георги Цонов, Тихомир Иванов, Милица Мирчева, Айхан Апти, Павел Моравенов, Катя Христова, Моника Георгиева
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени