Шрифт:

Треньорката на Денис – Демирева: Бях и в ада, и в рая

Треньорката на Денис – Демирева: Бях и в ада, и в рая
13-07-2015 19:01 | Яна Касова

Валя Демирева създава непрекъснато шампионите в спринта в България. От петък обаче тя има и европейски медал, спечелен от неин състезател. Възпитаникът й Денис Димитров стана вицешампион на 100 м от първенството на континета за младежи и девойки под 23 г., а самата тя признава, че се е чувствала едновременно и в ада, и в рая в естонската столица Талин.

- Г-жо Демирева, удовлетворена ли сте след първия ви медал като треньор от голямо първенство?
- Трябва да съм доволна. След финала в петък се почувствах едновременно и в ада, и в рая. Първо си казах „край, победихме, може да е с хилядна, но победихме”. После имаше и разочарование. Дори веднага изтичах да видя и фотофиниша, за да бъда сигурна какво е отчел. Знаех, че няма да има грешка на съдиите, но все пак, да съм сигурна. Но нямахме късмет. Няма как да не съм и доволна, защото това е първият ми медал от голямо първенство след 20 години работа като треньор.

- Преди по-малко от година започна вашата съвместна работа с Денис. Самата вие знаехте ли, че ще постигнете успехи заедно с него?
- Да, абсолютно сигурна бях. Знаех че е малко труден като характер. Но се оказа, че си паснахме. Много е мотивиран. Мога да призная, че за първи път имам състезател, който да има толкова голяма амбиция и желание да се получи реализацията му. Затова и се изградихме като тандем за толкова кратко време. Аз съм работохолик и перфекционист и той ми показа, че е с мен.

- С какви амбиции тръгнахте към Талин?
- В интерес на истината, тръгнах към първото място. Максималист съм. Видях, че най-големите фаворити няма да участват и след това като видях самите бягания на сериите и полуфинала, бях спокойна.

- А как останахте спокойна след вируса на състезателя ви?
- Дори не знаех за вируса. Той скри от мен, за да не ме притеснява. Каза ми в сериите. Притесних се, започнах да търся Витамин C, да обикалям аптеките. Но той се справи мъжката.

- Известна сте като голям мотиватор. Какво казвате на своя състезател, когато излиза да се бори за европейски медал?
- Че е №1 и че няма кой да го победи. Винаги казвам „помисли си как сме тренирали, няма кой да е тренирал повече от нас. Абсурд.”

- Каква е следващата задача пред вашия тандем?
- Следващта цел е да покрием норматив за световното първенство в Пекин и Олимпиадата. Най-голмята ни цел обаче е да падне националния рекорд на моя приятел Петър Петров. Вече е време да бъде подобрен. Знам че Пешо ще се радва да има някой, който да подобри постижението му. Рекордите са за това – да бъдат бити.   

- В скоро време ще има ли конкурент на Денис Димитров в България?
- Да. Подготвям му съперници от по-малките ми състезател. Винаги трябва да има конкуренция, за да има победи и успехи. Без конкуренция, няма и развитие.

- Денис е конкурентноспособен в Европа, но това не може да се каже за леката ни атлетика като цяло. Къде изоставаме?
- Най-вече като условия. Постоянно имаме проблеми със стадионите и залите. А също така и самото ново поколение е по-различно. Те не са толкова мотивирани. Модерният свят, наред с компютрите и свободния начин на живот, също е голяма конкуренция на спорта. 

Прочетете и интервю и с вицешампиона на Европа Денис Димитров - ТУК


Тагове: Еп 23 2015, Валя Демирева, Денис Димитров, 100 м
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени