Шрифт:

Европейският шампион Ценов: Имах усещане, че този медал е мой и ще го взема

Европейският шампион Ценов: Имах усещане, че този медал е мой и ще го взема
Снимка: Илиан Телкеджиев, lap.bg
14-07-2015 08:41 | Яна Касова

Митко Ценов е официално европейски шампион на 3000 м стипълчейз. Той беше повече от убедителен за победата си на първенството в Талин (Ест) в неделя и не остави съмнения, че е най-добрият в дисциплината. Той беше оклирен и от една допълнителна амбиция – реванша за отнетото през 2013 г. злато заради пристъпване извън пистата. Ценов се завърна в България с медал на гърди и с широка усмивка. Екипът на BGathletic.com го посрещна на Летище София.

- Митко, взе европейската титла, след като преди две години я изгуби заради дисквалификация. По-сладка ли е сега?
- Може би да. Взех си титлата наистина. Бях обещал преди две години, че ще си я върна. Спазих това обещание и искам специално да благодаря на Българска федерация по лека атлетика, защото през този сезон те ми помогнаха много и най-вече президентът Добромир Карамаринов, който ми осигури важен лагер в Кения. А без този лагер нямаше да я има тази титла. Всичко мина този път както трябваше. Спазих и още едно обещание - да бягам във втори коридор (смее се). Беше много сладка победа. Много, много е радвам и се надявам занапред всичко да бъде наред. Това е един медал, който се чака много време. Много се радвам, защото този труд, който положих през цялата година извън България и в България, даде резултат.

- Преди две години не беше фаворит, но финишира първи. Сега обаче беше абсолютен лидер. По-лесно ли се бяга така?
- Като че ли, да. Специално за това състезание бях може би на 100% бях сигурен, че всичко ще мине лесно. Имах едно чувство в себе си, не знам как точно да го опиша, но имах усещане, че този медал е мой и ще го взема.

- Каква беше първата ти мисъл, когато финишира?
- Казах си „успях и този път не съм извън коридора”. Това беше най-важното. Казах си, че си свърших работата.

- Може ли да кажеш, че онази грешка от преди две години те направи по-класен бегач?
- Не само тази грешка, а и много други грешки ме изградиха. След всяка една грешка обаче си взимам поука и се радвам, че този процес се случва така. Треньорът ми Йоло Николов е до мен и ми помага за това да се развивам. Правя грешки, уча се от тях и се вижда, че има резултат.

- От тук нататък...
- След три дни имам старт в Белгия. Там вече ще гоня резултат, ще бягам с пейсмейкър. Надявам се да мине всичко както трябва и да подобря личния си рекорд за сезона, защото от 8:25 мин не съм доволен. Знам, че съм готов за много повече от това и се надявам да го реализирам скоро. В началото на годината се целех и в резултат под 8:10 мин, но в момента реално съм готов за 8:12 - 8:13 мин. Това са реалните ми възможности – стига, разбира се, да уцеля и хубаво време, подходящи бегачи и да имам късмет.

- Какви са амбициите ти за световното първенство?
- Ще бягам за влизане във финала. А там вече ще се боря за първата осмица. Това е целта ми за световното.

- В Талин стартира минути, след като Георги Цонов спечели сребърен медал. Разбра ли за неговия успех преди старта си?
- Да, тъкмо излизах на стадиона и на таблото се изписа, че той е втори. Викнах от там, където бях, колкото можах по-силно. Видяхме се в коридорите на стадиона преди моето и след неговото награждаване. Той не знаеше какво съм направил и ме поздрави по-късно „ти си станал първи, въобще не знаех какво става. Айде честито сега.” И се смяхме много.

- Много силно представяне на целия отбор в Талин.
- Всеки един българин, който беше тръгнал за това европейско първенство, беше много мотивиран, всеки беше с гордо вдигната глава и това се виждаше. Всички бяхме готови и бяхме един силен отбор. 

СНИМКИ от пристигането на българска земя на медалистите от Талин вижте - ТУК


Тагове: Митко Ценов, ЕП 23 2015, 3000 м стипълчейз
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени