Шрифт:

Митко Ценов - новата надежда за БГ атлетиката

Митко Ценов - новата надежда за БГ атлетиката
19-07-2015 15:31
В куриозна ситуация, която няма аналог в световната атлетика, попадна Митко Ценов по време на балканиадата за мъже и жени в Питещ, Румъния миналото лято. Вече като национален рекордьор на 3000 м стипълчейз той пропуска първото водно препятствие, което е на 500 м от старта. 30-ина метра след него българинът се досеща, че не го е минал и се връща, за да го направи. След грешката си Ценов се озовава на опашката на колоната от бегачи, а лидерът е на цели 180 м пред него. В оставащите обиколки до финала обаче българинът изпреварва конкурентите си и дори финишира като победител, на цели 6 секунди пред втория!
“Всеки път като се съберем атлетическа компания или пътуваме за някой отборен старт извън България, не престават да ме майтапят за това състезание. С него също ще остана в историята”, казва през смях Митко.
Над 700 км за месец
В състезателния период Митко и компания навъртат по 120-ина километра на седмица, което прави по 15-20 км на ден. В подготвителния период в Кения обаче на ден стигали и до 37-40 км. Само в първия месец в африканската страна навъртял над 700 км, а за 60 дни – над 1500 км. Скъсал чисто нов чифт маратонки за бягане, с които заминал на лагера. Ценов признава, че се възхищава на бегачи като Кембой и Краля на милята - Хишам ел Геруж от Мароко.
“Самите тренировки не са проблем за никой. Големият спортист обаче се изгражда във времето между тях. Трябва самоконтрол и дисциплина. Ако 2-3 вечери си легнеш по-късно, това ти коства поне една седмица качествени тренировки, което за елитен спортист е недопустимо”, споделя рецептата си за успех европейският шампион.
 
Отказал да е модел и да учи в САЩ
Атлетиката по принцип извайва най-добре тялото, но Митко Ценов пленява и с чар, и с усмивка. Ако не бе спортист, той със сигурност можеше да стане манекен, макар че двете са взаимно свързани. “Да, предлагали са ми да съм модел, дори ми даваха към 3000 евро за някаква работа в Гърция, но това въобще не ми е във фокус”, признава той.
Атлетът от Мездра е почитател на тезата, че когато в един отбор играта върви, промени не се правят. Именно заради това и той отказал да се възползва от предложенията на два колежа в САЩ да стане техен стипендиант. “Там не знаеш на какъв треньор ще попаднеш, а с Йоло сме изградили страхотен тандем и нещата ни се получават. Не познавам наш атлет да се е развил успешно, като е отишъл в Америка, така че отхвърлих предложенията, макар да се позамислих над тях”.
Все пак образованието е важно за атлета и той учи дистанционно в Международния колеж в Благоевград, където завърши втори курс. “Хубавото е, че изпитите са като тестове и ги изкарвам от обща култура (смее се). Имам и един приятел, който много ми помага в тази посока”, откровен е Ценов.
В семейството на Митко само чичо му е минал през спорта. Родителите му са разделени от 10-ина години, а той живее с майка си и двете си сестри. По-голямата Ани (17 г.) се изявява като певица, а Светослава тази есен ще е първокласничка.
За Кения с любов 
За всеки един бегач на средни и дълги разстояния е истинско предизвикателство да води съвместна подготовка с най-добрите “в занаята” – в случая с атлетите на Кения. Когато обаче това се случва в тяхната родина – вече си е сбъдната мечта. Именно такава се оказва тя за скромната групичка на треньора Николов, която посети за първи път Меката на бяганията през декември 2013 г. Оттогава насам всяка зима Митко Ценов и компания провеждат поне двумесечен лагер в африканската страна, когато у нас атлетите се чудят кое е по-малкото зло – да пропуснат изцяло зимния сезон или да рискуват контузии в неотоплените зали.
Първоначално нашите водеха подготовка в района на Керичо, после и в Итън. Един ден обаче там ги открива българин, който от 23 години живее в Елдоред. Чичо Петьо, както атлетите го наричат, се занимава със земеделие. Като разбрал, че в Кения се подготвят български спортисти, сред които и момиче от неговия роден град Добрич (бел. ред. - Милица Мирчева е оттам), той направил всичко възможно да ги открие. През миналата година дори предостави дома си за тяхна база, както ще бъде и тази зима, когато мездренската група планира да прекара в Кения около половин година.
Освен всичко друго чичо Петьо се оказа близък приятел и със звездите на стипълчейза - световния рекордьор в дисциплината Стивън Чероно и двукратния олимпийски шампион Езекил Кембой.
“Да се запозная и да общувам с тях за мен е нещо неописуемо! Всеки атлет би желал да има такива контакти с рекордьора в своята дисциплина. Чероно е много близък до нас, помага ни докато сме на лагер, постоянно общуваме с него. Той ми споделя как е тренирал, какво е правил по състезания и като цяло това е много голяма тръпка”, споделя Митко. За него е и огромна отговорност, след като самият Кембой го посочил като бъдещия шампион в дисциплината.
Ценов е впечатлен от броя на дългите бегачи в Кения. “Там малцина имат треньори и затова не се занимават с много други дисциплини. Но дълги бягания всеки практикува. На стадиона, където ходим, всяка сутрин срещаме над 200 лекоатлети и само дълги бегачи. Не съм виждал никога такова чудо - опашката на състезателите, които правят отсечки, е около 300-350 м и на целия стадион няма място да се разминеш”, разказва българинът.
С тях в Кения още през миналата година започнал да тренира и един местен младеж - Пол Коеч. Това лято Йоло дори го доведе в България и с разрешение на кенийската федерация успя да го картотекира в своя клуб СК “Атлет” (Мездра). Коеч участва и на държавния ни шампион и то в конкуренцията именно на Николов. Двамата стартираха в стипълчейза, като победата бе за треньора, а за Пол - среброто.
В Кения групата на Йоло сама се грижи за прехраната си. В къщата на чичо Петьо те имат всичко на разположение. Пазаруват нещата, с които са свикнали – месо, картофи и други български продукти. Митко е Шеф сладкар. “Обичам да приготвям кексове и други сладкиши. Правя ги с кеф, макар и често дори да не ги ям”, признава той.   
Снежана Иванова, в-к "Монитор"

Тагове: Митко Ценов, Йоло Николов, Милица Мирчева, ЕП 23 2015, 3000 м стипълчейз
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени