Шрифт:

Бързи и лесни съвети за гъвкавост

Бързи и лесни съвети за гъвкавост
22-07-2015 11:11

С напредването на годините, пък и при младите хора, гъвкавостта на мускулите и ставите играе много важна роля за здравето. Безспорно е, че еластичността им ни предпазва от нежелани травми, дори контузии. Това пък ще ни направи по-сигурни и уверени в ежедневието, както и в спортните и физическите ни занимания.

Предлагаме няколко съвета как да постигнем това състояние на тялото ни:

- Седнете на стола, който ви е най-удобен. Изкарайте гърдите и раменете напред, докато краката са стъпили на земята, но са леко отпуснати. Важно е и погледът – да е насочен напред, като брадичката е успоредна на пода.

Така - бавно повдигате гърдите към тавана, като започнете да събирате раменете едно към друго назад, сякаш разтягате гърдите и задържате 15-ина секунди.

Направете 10 повторения. Това помага за добра стойка, което не е просто за да задоволите суетата си, а облекчавате болките в мускулите на врата, раменете и гърба, които са особено напрегнати след няколко часа пред компютъра или седене на стол в офиса.

- За да постигнете добра гъвкавост, много важно е да загреете много добре преди това. Предлагаме ви следните упражнения:

- Започваме с напад и завъртане. Упражнение, което много спортисти дори пропускат преди тренировки. Ако започнете да спортувате без да се загрели ставите, може да се контузите лошо.

- Застанете прави, като краката са събрани. Десния сложете назад и сгънете лявото коляно на 90°. В същото време правите извивка с тялото наляво, а ръцете държите хоризонтално. Върнете се в изходна позиция и направете същото на другата страна.

Правите по 10 повторения на всеки крак. Упражнението има невероятен ефект върху нервната система.

С другото приятно упражнение за гъвкавост, което препоръчваме е, ще направите раменете си по-здрави и подвижни.

- Легнете на лявата си страна и се подпрете на лакът. Дясната ръка издигате под 90° нагоре и с нея опитайте да уловите лявата ръка, която държите неподвижна и така задръжте 5 секунди.

Направете 10 повторения и направете същото на другата страна.

Така ще увеличите гъвкавостта и силата на раменете, а ако спортувате, ще се почувствате много по-гъвкави и загрети.


Тагове: упражнения за гъвкавост, рамене
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени