Шрифт:

Светът осъзнава, че да домакинстваш на Олимпиада е прахосничество

В последно време по света се случиха три важни събития, свързани с домакинството на Олимпийски игри. Взети заедно, те дават представа за това на каква почит е най-голямото спортно събитие в света през 2015 г.

1. Олимпийският комитет на САЩ се отказа от кандидатурата на Бостън за домакин на лятната Олимпиада през 2024 г. едва шест месеца, след като я подкрепи. Обществената подкрепа за кандидатурата намаля през есента и лятото заради опасенията от прекалено големите разходи и новото строителство. Капката, която преля чашата, бе когато кметът на Бостън Марти Уолш отказа да подпише стандартния договор с града домакин, според който данъкоплатците покриват евентуалните допълнителни разходи.

2. Високопоставеният японски спортен функционер Кимито Кубо подаде оставка след масовото недоволство, породено от изнесените данни, че построяването на олимпийския стадион в Токио за игрите през 2020 г. ще струва 2 млрд. долара, или близо два пъти повече от първоначално обявеното. След това министър-председателят на Япония Шиндзо Абе обяви, че страната се отказва от плановете за построяването на стадиона.

"Трябва да се върнем отново на чертожната дъска. Разходите за стадиона просто нараснаха прекалено много."
Изготвянето на нов строителен план означава, че стадионът няма да е готов за финала на Световното първенство по ръгби през 2019 г., който трябваше да се проведе на него.

3. Пекин спечели домакинството на зимната Олимпиада през 2022 г., въпреки критиките на Международния олимпийски комитет (МОК) към кандидатурата.

От 2013 г. насам всички потенциални градове домакини от държави с демократично избрани правителства се отказаха от игрите през 2022 г., като единствените два града останали до края бяха Пекин и Алмати, Казахстан. Един от проблемите, посочени от МОК относно кандидатурата на Пекин, е, че в планината, където ще се провеждат ски състезанията, не вали сняг. Общото между тези три истории е, че градовете в целия демократичен свят вече не могат да оправдаят харченето за Олимпийски игри на държавни пари или да гарантират, че ще похарчат неясни допълнителни суми, ако бюджетът бъде надхвърлен, пише Business Insider.

Учени отдавна твърдят, че да се домакинства на Олимпиада не е умна финансова инвестиция. Икономическият ефект постоянно бива преувеличаван, разходите почти винаги надхвърлят първоначалния бюджет, а съоръженията, използвани за не толкова популярни спортове, губят функционалността си в момента, в който игрите бъдат закрити. От МОК са наясно с тази тенденция и приеха мерки за намаляване на разходите по домакинството на Олимпиада. Използването на съществуващи вече спортни съоръжения се насърчава, за да се избегне това, което се случи с построените за Олимпиадата в Атина съоръжения, които отдавна пустеят и се рушат.  

Париж, който е фаворит за спечелването на Олимпиадата през 2024 г., разполага с всички необходими спортни съоръжения и има нужда да построи само плувен център. Лос Анджелис, който според мнозина ще замени Бостън като кандидат за игрите, може на практика да домакинства още утре, ако се налага.

Засега изглежда, че градовете, които кандидатстват за домакин на Олимпиада, се разделят в два лагера – едните са градове в държави с авторитарно управление, които не трябва да оправдават разходите от над 5 млрд. долара пред населението, а другите са тези, които вече разполагат с всички съоръжения за домакинство.

Източник: profit.bg


Тагове: МОК, ОИ 2024
BGAthletic.com

Коментари



Последни новини Най-четени