Шрифт:

Елена Узунова – новата господарка в царството на тишината

На наскоро завършилата Балканиада за жени в Питещ почетното шесто място на копие за жени зае 23-годишната хвърлячка Елена Усунова. С постижението си 48.55 тя оглави родната ранглиста за 2015 г. И за втори път в разстояние само на 8 дни (след 47.23 на европейското за глухи в Бидгошч) подобри световния рекорд за хора с увреден слух!

Родена в Петрич през 1992 г., Елена започва спортния си път в южния градец Петрич под ръководството на Валентин Осев. Първият й медал от национален шампионат е още от 2008 г. – сребро от първенството з младша възраст. Паралелно с копието Узунова опитва и многобоя. През 2011 г. тя е втора на седмобой при девойките старша възраст, непосредствено след съекипничката си София Станоева. През 2012 г. Узунова отново е втора – пак на седмобой -  но вече при жените. В добавка Елена грабва и бронза на копие (43.84 м).

А през 2013 г. на националния шампионат за жени в Правец Елена Узунова печели златен медал на седмобой при жените. Но на любимото си копие остава без медал (четвърта). На европейското за глухи в София в началото на август Узунова завоюва сребърен медал в седмобоя!

От 2013 г. Елена Узунова преминава в КЛАСА към НСА и нейн наставник вече е Иван Стойков. През 2015-а тя методично подобрява резултата си на копие – 42.60, 44.65, 46.54, 47.23, 48.55.....

Ето какво споделя треньорът Стойков за последните й изяви:
„Очаквах рекорда на европейското в Бидгошч, макар състезанието да се проведе в предиобедните часове. Включиха Елена в отбора за Питещ в последния момент... През втория ден на стадиона задуха непрексънат вятър, и то страничен..... Веднага забелязах, че не изкараха от карбоновите копия, с каквито Елена е свикнала да хвърля (не носехме нашето с багажа). Узунова се суетеше и се чудеше с кое да почне да загрява. Бях зад оградата – ако й викнех, нямаше да ме чуе (Елена Узунова е с 80 % загуба на слуха). Видях наблизо фотографа Илиян Телкеджиев. Веднага го помолих да отиде и да й посочи с кое копие да хвърля. Илиян отиде до нея и й показа уреда. Отначало Елена още повече се стъписа. После го разбра и грабна точно това копие, което трябваше. След втория опит се успокои и започна да изпълнява указанията ми. Резултатът дойде съвсем закономерно! За догодина ли? Нека първо да си почине хубаво, да се възстанови. Наесен започва учебната година в НСА! А за догодина имаме големи намерения и цели с нея... Петдесетте метра са едно от тях. Моето твърдо убеждение е, че Елена ще ги надхвърли значително. Съвсем наскоро министър Кралев подписа съгласие за провеждането догодина на световно първенство за хора с увреден слух в България. Все още не е уточнено точно кога и къде ще се проведе – върос на проучване е още! Ние с Елена сме задължени да представим България достойно – все пак ще бъдем домакини. Само Елена да е здрава, всичко ще си дойде на мястото” – не крие увереността си Стойков.

Едно младо и изключитено скромно (даже свенливо) момиче прави все по-сериозни крачки в атлетиката. И, въпреки недъга си, е решено да постигне много в хвърлянето на копие. „Сполай ти, девойко, можеш да радваш всички с изявите си! Не спирай, все напред!” – това биха й пожелали всички, които я познават и уважават, всички без резерв!”

Александър Вангелов 


Тагове: Елена Узунова, БП 2015, Копие
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени