Шрифт:

Гатлин бе напрегнат и не изпълни бягането както трябва

Гатлин бе напрегнат и не изпълни бягането както трябва
24-08-2015 10:15 | Георги Делчев

Специалистът Георги Драганов, който бе треньор на най-добрата ни спринтьорка Анелия Нунева, коментира специално за BGathletic.com мъжкият спринт на 100 м на световното в Пекин.

„Първо да отбележа какво ме впечатли на това първенство: първо страхотна организация и отлично домакинство на китайците. Бил съм на много състезания и стадиони и виждам колко добре са се справили. Другото е, което не може да не отбележим, е страхотната обстановка на трибуните, което е много силна предпоставка за добро състезание.

А за мен финалът на 100 м е най-силният в историята. Първо – видяхме страхотни атлети, а за мен технически всичките са перфектни.  Това, за което отдавна настоявах да се наложи в спринтовата подготовка – честотното бягане, тук го виждам от всички добри състезатели. Не мога да кажа същото за жените от видяното на вчерашните серии.

Конкретно за финала. Очаквах Гатлин да спечели, имаше всички предпоставки и мнозина очакваха да се случи. Само, че огромните очаквания май му попречиха точно на финала. Много е стабилен и е доста по-различен като спринтьор сега, което на мен много ми харесва. Той е толкова добре подготвен, че ако го попитате, той знае колко бяга всяко 10 метра. Само, че снощи, за мен, от напрежението той не направи добър старт, побърза да се изправи и не му се получи стартовото ускорение, за което самият той съм чувал да казва колко е важно. И накрая тази грешка и залитане 10 м преди финала незная защо се получи, но окончателно му отне шансовете да вземе най-желаната си победа.  Това е обяснението ми за загубата на Гатлин. Що се отнася до Болт – дори и не в най-добра форма, показа психика. След несполуките си в серията и на полуфинала, където можеше и да отпадне, той показа, че не му пука и бързо е забравил тези неща и на финала излезе напълно мобилизиран за това бягане, сякаш досега нищо не се бе случило. 

 

Треньорът на Ивет Лалова - Константин Миланов пък допълни, че вчера не е победил Болт, а Гатлин затуби бягането на 100 м. Според него грешката на американеца бе, че тръгна да финишира много рано и точно там загуби повече от стотна (а именно 0,01 сек. раздели Болт от Гатлин). Миланов припомни, че такава грешка допусна и Ивет на финала на 100 м на олимпийските игри в Атина през 2004-а, когато остана 4-а и така изпусна да вземе медал. Там тя също се наведе много рано и се лиши от по-добро класиране и съответно медал.   

Новините от европейското първенство в Амстердам достигат до вас със съдействието на Болница "Тракия" и Парк-Хотел "Стара Загора".


Тагове: Джъстин Гатлин, Юсейн Болт, СП 2015, Пекин, Георги Драганов, 100 м
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени