Шрифт:

Георги Драганов: Тайната на високите Схипърс и Болт е в отличното бягане по виража

Георги Драганов: Тайната на високите Схипърс и Болт е в отличното бягане по виража
Снимка: Getty Images for IAAF
29-08-2015 09:00 | Георги Делчев

Един от най-добрите ни треньори в спринта Георги Драганов, който подготви Анелия Нунева, коментира финалите на 200 м при мъжете и жените на световното в Пекин. Негова оценка е еднозначна, че в китайската столица станахме свидетели на едни от най-силните състезания в историята на тази дисциплина.

„Бях скептичен за такъв финал на 200 м при жените, след слабите серии и полуфинали. Беше ясно, че се пестят спринтьорките, но чак такова избухване не съм очаквал. За това първенство, това е една от най-силните дисциплини, но мисля и че в историята този финал е сред най-силните бягания.

Очаквах Дафне Схипърс да спечели, но в най-смелите ми прогнози я очаквах да бяга в най-добрия случай 21,80 сек., но това, което направиха всички момичетата, направо ме изненада. Първите пет-шест показаха невероятни резултати, а в повечето от тях е бъдещето на женския спринт. Изключваме ветеранката Вероника Кямпбъл, която също ме изненада.

За мен холандката Схипърс все още е загадка. Тя не излезе първа след виража, но въпреки това, се чувстваше уверена и сигурна, че ще победи. Според мен е слабо място бягането й по вираж. Може би се опитва да балансира, като тръгва по-бавно, заради високия си ръст и не може да прави по-бързо бягане по завой. Или другото обяснение е, че ако тръгне много силно, ще изхаби излишно много енергия и няма да може да развие бягането си по правата. Тя бяга доста изправена по завоя и не се навежда, както е характерно за тази дисциплина. Може би поради физиката си  тръгва по-леко. В противен случай явно няма да има същия успех и нямаше да победи.

Това са моите предположения и размишления, като треньор, но какво точно целят и как го правят, си знаят тя и треньора й. По-същественото е, че оттук-нататък тя ще ги бие и на 200 и на 100 м. Да не излезе, че мразя чернокожите, но ни омръзна това еднообразие в спринта и затова се радвам, че бяла спринтьорка нарушава хегемонията им и в следващите години тя ще е най-бързата.

За Ивет - мога само да я поздравя, че успя да се класира за финала, дори само това е успех в тези дисциплини. Тя направи каквото можа и седмото място е безспорен успех.

В мъжкия финал на 200 м за изненади не може да говорим, защото Юсеин Болт все още не ни дава повод.  Като специалист ще кажа, че това бе един изключителен финал, в който четирима бягаха под 19,90 сек. Не зная какво казва статистиката, но това също едно от най-силните бягания на 200 м. Тук трябва да вметна, че настилката на пистата в Пекин очевидно е много добра и позволява атлетите да покажат таланта си по най-добрия начин. Разбира се, че това става само когато и състезателите са подготвени на ниво.

За Болт няма какво да кажем. Все още е недостижим и извън всякаква конкуренция. Този път Гатлин, за разлика от 100 м, сега не можеше да направи нищо. Много се учудвам на толкова опитен състезател как може да ляга толкова рано преди финала. С това само губи скорост и не печели. Но в случая и да беше бягал докрая пак нямаше да си помогне да победи Болт. В такава ситуация само, ако направи 3-4 метра аванс на първите 100 м, може да разчита на нещо и да има шанс за успех срещу Болт. Но като излязат на правата, никой не може да го надбяга.

Ако при Дафне Схипърс има нещо, което аз не разбирам при бягането по виража, то при Болт това е изработено невероятно добре, като е съобразено с неговата физика и висок ръст. Болт бяга на завоя по-добре от ниските спринтьори, които там са царе, заради спецификата на техниката в тази ситуация. Болт ляга много добре на виража, фрапантно е, но явно така неутрализира центробежните сили. Той бяга много легнал със завито напред дясно рамо. Като излезе от виража, вече може спокойно да раздава усмивки по правата. Там няма проблеми.

Новините от европейското първенство в Амстердам достигат до вас със съдействието на Болница "Тракия" и Парк-Хотел "Стара Загора".


Тагове: Георги Драганов, 200 м, СП 2015, Пекин
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени