Шрифт:

Дафне Схипърс затвори страницата „ГДР” в спринта

Дафне Схипърс затвори страницата „ГДР” в спринта
29-08-2015 09:01 | Георги Делчев

Вчера летящата холандка Дафне Схипърс затвори по нормален начин страницата „ГДР в спринта”. С невероятния си резултат си от 21,63 сек. на 200 м тя подобри европейския рекорд и записа трето време във вечната ранглиста, като пред нея са други две, също странни, дами – покойната Флорънс Грифит и Марион Джоунс. Първата почина 10-ина години, след като ни стресира с мъжките си рекорди на 100 и 200 м (10,49 и 21,34 сек.), а Марион (21,62 сек. на 200 м) пък бе изхвърлена позорно от атлетика, след добре режисиран скандал за допинг. А европейският рекорд до вчера бе 21,71 сек. от далечната 1979 г. на Марита Кох (ГДР), който до 1988 г. бе и световен.

Преди години се вихреше един, меко казано, ненормален спор – дали да бъдат заличени световните рекорди в леката атлетика, а конкретният повод бе да принизят усилията на източногерманките и спортистките от Източния блок, защото, видите ли, те бягали с допинг. Слава Богу, до такова решение не се стигна, а и не е ясно как ще го мотивират. Тези момичета или са хванати с допинг и има доказателства, или не са. Щом не са хващани, значи спираме да размишляваме. Една допинг-проба е или положителна или отрицателна и точка. Това, че някому нещо изглеждало нередно, си е негова грижа.

Затова вчерашният 28 август може да се счита като нова страница и затваря устата и на тези критици. Невероятно талантливата холандка Дафне Схипърс с таланта и труда си по нормален начин сложи край на тези мъки на мнителните специалисти. С новия си рекорд Дафне изпрати в историята и в заслужена почивка легендарните атлетки на ГДР Марита Кох и Хайке Дрехслер, които деляха върховото постижение на 200 м на Стария континент – 21,71 сек.

Пък и това 21,63 в Пекин реално си е „най-чистото” постижение (тук правим уговорката, че няма да бъдем изненадани след месеци или години от допингченгетата). То е постигнато при зверските контроли за допинг и е направено на най-големия световен форум, а не на някое турнирче със съмнителна репутация.

Ако вярваме на специалистите и всичко е ОК с холандката, то съвсем закономерно и заслужено е Дафне да се превърне в новата кралица на спринта в света. Може би и за да стане достойна наследничка на именитата си сънародничка Фани Бланкерс-Коен от преди 70 години (с 4 олимпийски титли), която заслужено носеше прякора „летящата холандка”.

Само за уточнение -  рекордът на 400 м на Марита Кох от 47,60 сек. все още е непокътнат и засега няма атлетка, която дори да се е доближила до него.

Новините от европейското първенство в Амстердам достигат до вас със съдействието на Болница "Тракия" и Парк-Хотел "Стара Загора".


Тагове: Дафне Схипърс, Марита Кох, 200 м
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени