Шрифт:

Българският фен в Пекин: Габи видя знамето ми. Разбра, че не е сама

Българският фен в Пекин: Габи видя знамето ми. Разбра, че не е сама
31-08-2015 20:00 | Яна Касова

Шампионите от 15-ото световно първенство по лека атлетика вече са записани в историята. Близо 2000 атлети от 207 държави направиха състезанията в Пекин уникални. България също имаше своето участие. Десет български атлети стартираха на шампионата, а трима от тях достигнаха до финали в дисциплините си. На „Птичето гнездо” беше още един българин – Мариано Цочев, който с трепет вееше трикольора из трибуните на легендарния стадион.

Цочев работи в Пекин като финансов консултант във френска корпорация. Какво беше световното първенство през погледа на българския фен?

„Баща ми е дългодишен треньор по борба свободен стил - и в България, и в чужбина, и в детските си години съм присъствал на световни и европейски първенства. Но за първи път бях на първенство по лека атлетика. И то на такова високо ниво. Считам, че китайците се справиха блестящо с организацията. Вероятно опитът им от Олимпиадата в Пекин през 2008 е помогнал, но настина останах впечатлен от мобилизацията им”, каза Мариано, който е син на Иван Цочев - бивш треньор на българския национален тим по борба, свободен стил и носител на отличия от европейски форуми.    

„Имах уникалната възможност да видя и да чуя първите впечатления на Ивет Лалова и на Габриела Петрова, разаказа Цочев-младши за личните си преживявания на „Птичето гнездо”. - Усещането да подкрепяш и да бъдеш близо до родни спортисти от толкова висока класа, на десетки хиляди километри от България е наистина незабравимо изживяване за всеки българин, който се гордее с постиженията на страната си в спорта.”

Попитахме кой е моментът, който Мариано ще запази от световното първенство. Не можа да се спре само на един.
„Моментите са повече от един. Видях толкова много звезди на световната атлетика за тези няколко дни. Но конкретно помня, че на предпоследния си опит Габриела Петрова видя българското знаме, което държах на трибуните... Емоцията, която прочетох на лицето й трудно може да се опише с думи - усмивка и спокойствие, че не е сама... Жалко, че й се изплъзна медалът, но съм сигурен, че Габи ще зарадва цяла България на Олимпиадата в Рио. След финала на 200 м поздравих и разцелувах по бузите Ивет Лалова. Мисля, че това би направило всеки един мъж още по-щастлив - тук се изчервявам и се смея (б.а. смее се, наистина, Мариано). И не на последно място е емоцията да видя Юсейн Болт на живо. За мен, този човек е жива легенда и да го наблюдаваш на живо е изключително удоволствие.”

Цочев беше на стадиона, но и в ежедневието на китайците в изминалите девет дни. Имаше ли световното първенство популярност в 22-милионния Пекин?
„Мисля, че интерес към това първенство определено имаше: предаваше се директно по Националната спортна телевизия, имаше реклами почти навсякъде в града, стадионът беше пълен всеки път, разказа Цочев. - Като се замисля, дори и само 10% от населението на Китай да е било информирано - това са 130 милиона китайци… или иначе казано 1/3 от населението на Европа. Много от моите приятели и колеги също са присъствали в различните дни на първенството. Видях снимки и клипчета в китайската социална мрежа Wechat. Качваха дори снимки от телевизора или от интернет. Най много популярност, разбира се, събраха Юсейн Болт, както и китайските лекоатлети.”

Мариано сподели как Пекин се трансформира за световното първенство.
„Китайската Народна Република обръща силно внимание на имиджа, който Китай гради и показва извън границите на страната, особено за такова силно спортно събитие. Именно затова те работят здраво, за да избегнат всякакви негативни коментари. В допълнение, световното първенство съвпадна и с честването на края на Втората световна война в Китай - 3-ти септември, за който ще има и голям военен парад около Забранения град и площад Тияненмън. За да се намали замърсяването на въздуха по време на световното първенство, бяха затворени или работиха на облечен режим хиляди фабрики в Пекин и в провинциите около Пекин. Трафикът по улиците беше намален, като беше въведен режим за движение на колите – само през ден. Строежите на сгради бяха спряни, а много квартални ресторанти бяха пуснати в „принудителна ваканция“. Всичко това, разбира се, промени и даде един по-различен облик на града. Дори и само временно.”

Финансовият експерт разказа и какво е отношението на китайците към спорта?
„Мисля, че фактът, че са организирали такова първенство показва, че обичат спорта, а и постигнаха добри резултати. Забелязъл съм, че обичат тенис на маса или бадминтон. Често с колегите ми ходим да играем бадминтон, например. А по улиците има готови фитнес площадки, където хората се упражняват, информира Цочев. - Все пак мисля, че спорта, който все още „мъчи“ китайците е футбола. Дори и да нямат дългогодишна традиция в този спорт стадионите на клубните им шампионати са винаги пълни. За съжаление, резултатите на националния им отбор са под очакваното. Следят отблизо европейските клубни турнири и се впечатляват от играчите, а по време на световното много голяма част се разхождаха с фланелки на различни национални отбори (Германия, Бразилия), което показва тяхното възхищение.”

- Mариано, стана ли ти атлетически фен?
- Аз винаги съм бил фен на атлетика, но присъствието ми натози голям форум ме изпълни с много повече емоция отколкото когато следя по телевизията. С удоволствие бих проследил и следващите първенства, ако имам тази възможност. И ще бъда горд да развея българското знаме по време на националния ни химн при всеки успех.

Атлетите ни не бяха сами в Пекин. Сред 80 000 души на „Птичето гнездо” имаше един българин, който развяваше българския флаг, донесен на стадиона от китайския му апартамент.

Яна Касова, пратеник на BGathletic.com в Пекин

 

Новините от европейското първенство в Амстердам достигат до вас със съдействието на Болница "Тракия" и Парк-Хотел "Стара Загора".


Тагове: СП 2015, Габриела Петрова, Ивет Лалова, Пекин
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени