Шрифт:

Шабан Мустафа спечели изкачването на Витоша

Шабан Мустафа спечели изкачването на Витоша
01-09-2015 09:48

Шампионът по планинско бягане Шабан Мустафа подобри собствения си рекорд по време на 9-тото поредно издание на състезанието по планинско бягане VITOSHA RUN, като се изкачи по 17,5-километровия маршрут от София до Черни връх за 1 час, 36 минути и 46 секунди, съобщава WWW.SKI.BG.
Досегашният рекорд на трасето (1:37:21ч.) беше поставен също от Шабан Мустафа (ОСКЛА Шампион - Сунгурларе) през 2011-та година.
Втори финала пресече състезателят по ски бягане Андрей Гридин (01:44:07ч.), а трети завърши Димитър Михайлов (01:52:50ч.). Първа при жените стана Веселина Алинска от "Рилски атлет", Самоков, която спря хронометъра на 02:26:56 ч.
Стартът бе дадена в центъра на София, на главната алея на Южния парк, зад хотел Хилтън. На линията застанаха общо 230 планински атлети от различни възрастови групи - от младежи до ветерани. Към тях се присъединиха и няколко десетки аматьори в бягането на открито, за да участват в успоредна инициатива - бягане по 5-километрово трасе в Южния парк, повече от половината от което заедно с участниците в планинското бягане до Черни връх.
Организаторите от Сдружение Маратон продължават традицията да отбелязват в последната неделя на август годишнината от началото на организираното туристическо движение в България така, както в далечната 1895 Алеко Константинов и 300 негови съмишленици изкачват Черни връх, за да учредят първото туристическо дружество, легитимирайки една нова философия за отношение към планината и природата изобщо.


Тагове: Шабан Мустафа, VITOSHA RUN 2015
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени