Шрифт:

Китай се готви да завладее спортa

Китай се готви да завладее спортa
09-09-2015 09:21

Росица Стойкова, "7 дни спорт"

В началото на годината една китайска корпорация сключи сделка, която ще промени бъдещето на спорта. Концернът Dalian Wanda извади един милиард евро за най-големия търговец със спортни права в Европа - Infront. Швейцарската компания държеше извънредни права за десетки спортове и състезания – от световните шампионати на ФИФА до Зимните олимпийски игри. Затова експертите казват, че сделката е повече от бизнес. Тя е част от плана на Китай да стане №1 в спорта и да си осигури дългосрочен просперитет. Китайците са толкова смели, че дори мечтаят да участват в световен шампионат по футбол, да го организират и да спечелят титлата. Разбира се, те са наясно, че пътят до тази мечта е дълъг. И минава през десетки други състезания, които ще се проведат в Пекин и в другите мегаполиси на страната.

В Китай ликуват, защото шеф на Infront е племенникът на Сеп Блатер

Концернът има подобни връзки в целия спорт и това ще бъде използвано възможно най-добре. А именно – ще помогне на Пекин да вземе домакинството на десетки международни състезания.

Затова по-малко от седмица след края на световното първенство по лека атлетика Китай се готви за нови събития и не пести обещанията. А международните федерации са доволни, защото държавата изпълнява повечето от тях. Така беше и с току-що завършилото световно. Стартовете бяха гледани от около 700 000 зрители, а гигантското „Птиче гнездо“ беше пълно 98 процента. Деветте състезателни дни достигнаха до повече телевизионни зрители от който и да е предишен шампионат. И не на последно място: настроението беше приповдигнато и на вечерните, и на сутрешните сесии. Затова никой не обърна внимание на слуховете, че под покрива на впечатляващата метална конструкция бил каран под строй персоналът на цели фабрики и стотици държавни служители. За близо 1900-те атлети това нямаше никакво значение, след като имаше кой да ги аплодира и да крещи от трибуните.

За да се предотврати появата на типичния за града смог Пекин спря около 10 000 предприятия в радиус неколкостотин километра от стадиона. В града замряха всички строителни дейности. Правителството разпореди да бъде намален наполовина трафикът, като за целта личните автомобили можеше да се движат през ден. Кметът на града Уанг Аншун обеща синьо небе и удържа на думата си. Често обещанията идват от най-високо ниво – например от президента на републиката Си Дзинпин. Неотдавна той се зарече, че ще популяризира зимните спортове не само сред 1,3-те милиарда китайци, но и в целия свят. Каза, че до 2022 г. 300 милиона китайци ще карат ски. Което означава отварянето на огромен пазар.

- Всички видяха, че в това общество и при това правителство се случват неща, които са немислими за нас - каза германецът Хелмут Дигел от IAAF. – Имаше спешна нужда да се проведе ново голямо състезание в „Птичето гнездо“. Световното по лека атлетика беше второто голямо спортно събитие за Китай и изпитание за предстоящите Зимни олимпийски игри през 2022.

А олимпийските игри ще са генерална репетиция за световно първенство по футбол. Ясно е, че мондиалът няма да стъпи в Китай без борба. Той е може би последното състезание, което искат да организират всички държави в света. Домакинствата за 2018 и 2022 са решени. През 2026 г. турнирът ще се върне в Европа по политически причини. Но след това вратата за Пекин е широко отворена. Трябват само достатъчно пари.

Защо се случва всичко това? Както е известно от историята на олимпийските игри, домакините се потят не за да привлекат към спорта повече сънародници или да развиват олимпийската идея. Планът на Китай е до 2022 г. да осъществи гигантски инфраструктурни проекти, които без катализатора „зимни олимпийски игри“ не биха се случили толкова бързо. Един от тях е около Пекин да бъде изграден кръг от квартали, като метрополът стане управленски център. Друг проект предвижда високоскоростен влак да превозва туристите за 50 минути до всички спортни съоръжения. В дългосрочен план той ще свърже Пекин с по-отдалечени райони на страната. А това, че заради игрите ще трябва да бъдат произведени тонове изкуствен сняг, се разглежда като грешка на растежа.

Парите за всичко това до голяма степен бяха осигурени със сделката с Infront. Защото така няма особени пречки Мондиал 2030 в Китай изведнъж да се окаже първият шампионат, за чиито мачове по телевизията трябва да се плаща в пъти повече, отколкото досега. Може и да звучи невероятно, но първият подобен случай вече е факт. През февруари тази година в Катар се проведе световното първенство по хандбал. Срещите се предлагаха само от платените кабелни оператори, а Германия, която ври и кипи в този спорт, нямаше шанс да гледа мачовете без пари.

Нещо подобно ще се случи и в Китай. Така домакините ще получат милиарди и ще осъществят и най-смелите си инфраструктурни проекти. Ако в името на тази цел трябва да станат и световни шампиони – ще го направят.

До 2025 г. спортната индустрия на Пекин ще струва $800 млрд.
Интересът на китайския бизнес към спорта има дългогодишна история, но в комунистическата държава нищо не се случва без съгласието на партията и правителството. А големият бум предстои, защото през декември 2014 политическите ръководители на страната приеха огромна програма за инвестиции в спорта. Тя предвижда до 2025 г. спортната индустрия на Китай да струва 800 млрд. долара, което ще бъде около един процент от брутния вътрешен продукт. Целта е амбициозна, тъй като в момента спортът заема едва 0,6 процента от БВП. Финансистите оценяват програмата като свръхамбициозна, защото към 2015 г. глобалната спортна индустрия струва 145 млрд. долара. Но тъй като досега китайското правителство изпълнява всичко, което е обещало, най-вероятно ще осъществи и тази своя цел.

Росица Стойкова, "7 дни спорт"


Тагове: СП 2015
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени