Шрифт:

Лордът на спортовете

Лордът на спортовете
15-09-2015 13:19

Георги Филипов, в-к "Капитал"

Когато Юсейн Болт победи Джъстин Гатлин във финала на 100 метра на световното първенство по лека атлетика в Пекин миналата неделя, повечето английски медии излязоха със заглавия от типа "Чистият победи мошеника". Вероятно Себастиан Коу, родом от Лондон, е получил от сънародниците си най-очевидната задача за разрешаване като нов президент на международната федерация (IAAF) – борбата с допинга.

Но смяната на върха на атлетиката за пръв път от 16 години крие още редица предизвикателства. Статистиката показва, че бягащите хора се увеличават, но в същото време интересът към атлетическите състезания като публика стагнира. Въпреки че се слави като Кралицата на спортовете, във финансово състояние IAAF е миньон в сравнение с останалите глобални спортове. Атлетиката се нуждае от повече обществен и медиен интерес. Или накратко казано, лорд Коу трябва да измисли как да я направи по-секси.

Двукратният олимпийски шампион на 1500 метра едва ли можеше да избере по-труден момент, в който да поеме управлението на федерацията. Само преди месец вестник Sunday Times и германската обществена телевизия ARD излязоха с разследвания за над 800 съмнителни резултати от допинг проби на над 5000 атлети от това столетие. Федерацията определи твърденията като "сензационни и обидни". А самият Коу ги квалифицира като "обявяване на война", макар и най-вече заради публикуването на информация, която би могла да се третира като лична.

"Не трябва да се крием от медиите, които искат да ни гледат и да ни съдят. Нашата основна цел е да изхвърлим измамниците от спорта, но лично моята цел в следващите години ще е чистите атлети да знаят, че съм на тяхна страна", каза Коу след избирането му като наследник на сенегалеца Ламин Диак. Като главен диригент на олимпийските игри в Лондон през 2012 г. той беше обвиняван, често несправедливо, че е само фигурант в една огромна организация. Сега се изправя пред най-голямото си предизвикателство в кариерата, тъй като се захваща с управлението на един от авторитетните глобални спортове.

Коу обеща да намери средства, за да гарантира, че IAAF ще се справи с тестването за допинг. Той е привърженик на създаването на независима агенция, която да се заеме с допинг проверките. Конкурентът му за поста Сергей Бубка държеше да продължи да работи основно със Световната антидопингова агенция. В навечерието на шампионата се появи информация, че ще бъдат тествани само 1/3 от участниците за кръвен допинг, което беше разтълкувано като лош сигнал. В последните години държави като Кения, Турция, Ямайка и Русия имаха редица проблеми с допинг нарушенията и се сипеха обвинения за неадекватни действия на федерацията към проблема.

IAAF тепърва трябва да намери пари за увеличените допинг проби, тъй като в момента федерацията може да отдели едва 2.3 милиона долара на година. В колоезденето се инвестират пет пъти повече за борба с допинга. Макар и една от големите федерации в световен мащаб, IAAF отчита приходи от почти 60 милиона долара за изминалата година, а за тази се очаква да са значително по-малко – около 43 милиона долара. Догодина ще дойдат допълнителни 40 милиона долара от МОК заради летните олимпийски игри, където атлетиката е най-големият бенефициент.

Наличието на много нарушители ерозира доверието в спорта. Не са малко хората, които, като гледат атлетика, си казват: "Тези са допингирани." Проблемът е, че дори и чистите атлети попадат под общ знаменател, а наличието на бивши нарушители на допинг правилата и чисти атлети заедно на стартовата линия допълнително създава усещането за неравенство. Освен това недоверието в системата за тестване отблъсква спонсорите и зрителите. Някои смятат, че наличието на много положителни проби влияе негативно на имиджа. Но примерите от колоезденето, където в последното десетилетие се хвърлиха много усилия в изчистването от нарушители с цената на много оттеглили се спонсори в крайна сметка не съсипа спорта и сега той изживява ренесанс.

Коу е наясно, че възстановяването на доверието в спорта минава през възстановяването на доверието във федерацията. Единият от начините е тя да стане възможно най-открита. Под ръководството на Ламин Диак IAAF функционираше относително тромаво и консервативно като федерация от 90-те години, въпреки че вече светът и спортът се развиваха по правилата на XXI век. "Спортът се нуждае от промени. Беше нечестно атакуван, но частично това е, защото IAAF не беше достатъчно прозрачна, не говореше за нещата и не обясняваше нещата. Мисля, че това ще се промени при Себ", коментира английската звезда в дългите бягания Пола Радклиф.

"Винаги трябва да помним, че нашият продукт е атлетиката, но нашият бизнес е забавлението", казва Коу, който беше и депутат в британския парламент. Атлетиката загуби популярността си в последните няколко десетилетия. Това се доказа преди няколко години, когато IAAF се опита да продава големите състезания пазар по пазар, така както се практикува с по-популярните спортове. Особено нисък се оказа интересът към стартовете от Диамантената лига, а световните първенства просто не можеха да се превърнат в тези финансово мощни събития, каквито са например първенствата по футбол или баскетбол или пък турнирите по тенис от Големия шлем. "Той разбира всичко от естественото на спорта до комерсиалните изисквания за промотирането му. Всички тези негови качества го правят толкова ценен. В противен случай просто щяхме да ходим със затворени очи в ситуация, в която получаваме популярност всеки четири години на олимпийски игри. А не би трябвало да е така. Трябва ни правилно ориентиран, енергичен, честен, харизматичен лидер да ни води. Мисля, че той притежава всички тези атрибути", заяви президентът на британската атлетика Ед Уорнър пред вестник The Telegraph.

Най-голямото предизвикателство по отношение на интереса обаче е как да привлече бягащите хора като зрители. В световен мащаб има бум на хората, които участват в състезания за дълги бягания, като само по отношение на популярността на маратонските бягания ръстът е 13.25% от 2009 до 2014 г. според проучване на екип от учени от Copenhagen Business School. Най-голям е ръстът в Азия – 92.4%, докато в развитите бягащи региони като Европа и САЩ е по-скромен – между 10 и 13%. Отделен фокус в плановете на англичанина е привличането на вниманието на младите. Един от обсъжданите нови проекти е верига "Улична атлетика" в големите градове по света. Такива събития вече съществуват в Манчестър и Нюкасъл. Там се събират хора, които нормално не биха платили да гледат състезание по атлетика.

Друг от възможните варианти е да се преформатира Диамантената лига, която в момента се състои от 14 състезания. В момента това съвсем не е високопрофилно състезание нито за запалянковците, нито за спортистите. Напълно задължително изглежда съкращаването на календара на лигата и изваждането на някои от европейските състезания, като например едно от двете британски. Когато Златната лига се превърна в Диамантена през 2010 г., идеята беше да се въведе ред в календара и да се направи по-удобен за проследяване. Това постигна само частичен успех. Днес всички признават, че дори специалистите се ориентират трудно. Много често най-добрите атлети избягват да се срещат директно извън олимпийски игри и световни първенства, а интересът към отделно състезание зависи от финансовите възможности на определен организатор. Диамантената лига няма основен спонсор, което е точно отражение на статута на състезанията.

Това трябва да е само част от тоталното преструктуриране на атлетическия календар, който е зависим от световното първенство и игрите на Британската общност и който има нужда да стигне до нови части на света. Някои критици смятат, че провеждането на световното първенство на всеки две години обезценява успехите. В други големи спортове световните първенства са на четири години и успехът има по-трайна стойност. Но това е същото като с употребата на допинг, където Коу пледира за по-дълги наказания, защото "две години са само едно мигване".

Източник: в-к "Капитал"


Тагове: ИААФ, Себастиан Коу, Допинг
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени