Шрифт:

Tройният скок на ‘Птичето гнездо’ – изключително силно при мъжете, средно при жените

Tройният скок на ‘Птичето гнездо’ – изключително силно при мъжете, средно при жените
15-09-2015 18:28

По време на световното първенство в Пекин се случиха две събития в тройния скок. При мъжете  американецът Крисчън Тайлър  реализира втория по сила резултат в света за всички времена – 18.21 м, а при жените български успех на Габриела Петрова, която зае четвъртото място.

Тейлър постигна този голям успех благодарение на отличната си техника и използвайки „беговия начин” на съотношение между трите части на скока. При „беговия начин”, най-голям дял има „Скокът”, след него „Подскокът” и „Крачката”. Нека припомним и една любопитна подробност – поради травма преди година и половина Тейлър и треньорът му Рана Рийдър (който подготви и Шара Проктър за среброто в скока на дължина (7.07 м) смениха отскачащия крак от дъската – преди Крисчън отскачаше с левия, а от година насам – с десния!!! Треньор и състезател трябваше да проявят изключително търпение и упоритост при смяната на техниката. Резултатите на Крисчън през 2015 г. са красноречиво доказателство за крайния успех!

На Таблица 1 са представени данни от разпределението между трите части на скока и тяхното процентно съотношение на: Йозеф Шмит – първият, използвал този начин при поставяне на световния рекорд още през 1960 г. – 17.03 м (това е и първият атлет в света, преминал 17-е метра!), на Джонатан Едуардс при поставяне на настоящия рекорд – 18.29 метра (Гьотеборг 1995 г.) и на Тейлър – 18.21 м.

При скока на Тейлър 18.21 м е постигнато следното съотношение между трите части: „Подскок” – 5.96 м (32.7%), „Крачка” – 5.84 м (32.1%) и „Скок” 6.41 м (35.2 %). При скока от 18.21 м Тейлър отскача на 11 см преди измерителната линия и „неофициалният резултат” е  18.32 м – „нов световен” рекорд!                                                

Специалисти, занимаващи се с проблемите на тройния скок, единодушно определят като най-важното „водещо звено” от цялостното изпълнение на тройния скок динамичната връзка между „Подскока” и „Крачката”. Правилното изпълнение на тази връзка е гаранция за дължината на целия скок. Поради това по време на тренировъчния процес за усъвършенстване на тази връзка се отделя изключтелно много време. Тейлър блестящо изпълнява тази връзка и благодарение на това изпълнява и затова при скока му от 18.21 м дължината на „крачката” (5.96 м – 32.75%) е почти равна на дължината на „подскока” (5.96 м – 32.7 %)!   

Младата и таланлива Габриела Петрова върви по стъпките на Ива Пранджева и Тереза Маринова и се представи отлично в Пекин и преди това през цялата 2015 година. На Таблица 2 са дадени данни от финала на класиралите се на първите четири места атлетки по време на финала.

От поместените данни се вижда, че Петрова има най-добри резултати от всички участнички при изпълнението на втората част на скока – „Крачката” (4.44), което е следствие за отличното изпълнение на връзката „Подскок” – „Крачка”. А при сбора от резултата на първата и втора част на скока (подскок + крачка) тя има втори резултат след този на победителката Ибаргуен. А при опита от 14.52 м тя е на първо място от всички участнички със сбор от 9.83 м.  

Дадените данни за Шмидт, Едуардс и Тейлър (Таб.1) като  изпълнители на „беговия начин” при тройния скок са с много високи скоростни способности. Шмидт има резултат на 100 м – 10.4 сек (ръчно измерване, но на кортова писта!), Едуардс – 100 м 10.51 сек (електронно измерване) и Тейлър – 100 м 10.61 сек., 200 м 20.70 сек. и 400 м 45.17 (електронно измерване). Личният резултат на Тейлър на скок дължина е също достатъчно висок – 8.19 м, с реални възможности за поне 8.40 м! Използването на „беговия начин” на скачане е препоръчително да се използва най-вече от скачачи с високи скоростни качества.  

Цялостната картина на скока на Петрова е на високо техническо ниво. Нейният треньор Атанас Атанасов би могъл да насочи подготовката й към подобряването на резултата на третата част -  „Скокът” с усъвършенстване връзката „Крачка” – „Скок”. Габриела Петрова има реалните шансове да реализира резултат в рамките на 15.00 метра, което ще бъде гаранция за успешно представяне на олимпийските игри през 2016 г.

Проф. Констатин ЖАЛОВ


Тагове: СП 2015, Крисчън Тейлър, Габриела Петрова, Троен скок
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени