Шрифт:

Олимпийската щета

Олимпийската щета
26-09-2015 14:44

В Южна Корея са били отсечени 58 хил. дървета от резерват, за да се построят ски писти за зимните Олимпийски игри през 2018 г. в Пхьончхан. Но това не е първият случай, когато в подготовката на Олимпиадата организаторите са нанасяли щети на околната среда.

Организаторите на Игрите в Пхьончхан обясняват, че 23 хектара гора е трябвало да се изсече, за да се отговори на изискванията на Международния олимпийски комитет (МОК). По думите на представителите на организационния комитет, единствено на това място е възможно да се построи ски писта, която да е съобразно изискванията на МОК.

Японският министър на спорта подаде оставка заради несбъднатия олимпийски стадион

Това обаче предизвика бурна негативна реакция както в самата Южна Корея, така и извън пределите ѝ. Изсичането е направено в планината Гаривон, където се извисявали 500-годишни дървета. На това място от древни времена се отглеждал женшен. Според представители на природозащитни и еко организации, сред които и „Грийнпийс“, след тази груба намеса естествената среда на местността не може да бъде възстановена.

Като оправдание организаторите посочват, че са намалили площта за изсичане от 33 на 23 хектара и обещават да посадят 1200 нови дървета след края на Олимпиадата, която ще се проведе от 9 до 25 февруари 2018 г.

Олимпиада 2014 г. – Сочи
Подготовката за първата зимна Олимпиада в Русия бе постоянно съпроводена от различни скандали, свързани със строителството на олимпийските обекти. Единият от тях бе предизвикан от решението да се унищожи плантацията на Руския научно-изследователски институт по цветарство и субтропически култури, където се отглеждали редки сортове чай, смокини и лешници. Освен това се построиха селища за местните жители, които бяха принудени да се преселят, заради строежа на новата автомагистрала.

Заради строителството (било то и косвено) сериозно пострада и уникалната Хостинска гора от тис и чемшир.

Заедно с материалите за озеленяване на олимпийските обекти от Италия в Краснодарския край случайно беше пренесена и пеперуда-вредител, която не се среща в тази местност. В крайна сметка от насекомото са пострадали около 70% от зелените насаждения, а възстановяването на всички нанесени щети не е възможно.

Олимпиадата през 1980 г. в Москва

Летните олимпийски игри през 1980 г. са едно от най-мащабните събития в историята на СССР и подготовката е подобаваща. Благодарение на Игрите в Москва се строят нови спортни обекти, хотели и дори цял жилищен микрорайон. Но строителството не винаги се провеждало на сметища или на места без историческа стойност. За вдигането на някои от постройките е трябвало да се пожертват културни паметници.

Специално за Игрите в центъра на руската столица е построен спортния комплекс „Олимпийский“. За подобно мащабно съоръжение се наложило изцяло да се съборят няколко пресечки с домове, които представлявали историческа ценност. Под булдозерите попаднали дома на художника Поленов, както и множество дървени постройки от края на XIX -ти – началото на XX-ти век.

ДОЧЕТЕТЕ ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ - ТУК


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени