Шрифт:

Отлепена стелка отне рекорд на бегач

Отлепена стелка отне рекорд на бегач
28-09-2015 15:14

Елиуд Кипчоге (Кен) стартира за световен рекорд на маратона в Берлин, но финишира първи с отлепени стелки.

За Nike е успех, че спонсорираният от тях бегач триумфира, но и конфузно за компанията, защото изработените специално за Кипчоге обувки се разглобиха след по-малко от час бягане.

Кениецът финишира за 2.04:01 часа – негов личен рекорд и най-добро постижение в света за годината, но 63 секунди по-слабо от рекорда на планетата в дисциплината.

„Не беше най-добрият ден за мен с тези маратонки, въпреки че те са всъщност много добри. Тествах ги в Кения, но имах лош късмет този път. Имах проблеми още от първия километър. Целта ми беше да подобря световния рекорд, но явно не трябваше да е сега”, коментира Кипчоге.

Проблемът с маратонките на бегача беше, че стелките не бяха захванати достатъчно здраво за вътрешната част на подметката и стелките се разместиха. Те изскочиха между петата на бегача и тази на маратонките му още преди 16-ия километър от дистанцията.

„Както и за предишни състезания, Елиуд тества прототип на маратонките, върху които работихме заедно няколко месеца, заяви говорителят на Nike Ти Джей Кроуфорд. – Както при всеки прототип, елементите понякога могат да се объркат. В този случай, стелката беше проблем. Както при всички наши иновации, ние се учим от грешките си и ги отстраняваме бързо.”

Кроуфорд сподели още, че Nike продължава да работи с Кипчоге и от компанията се радват от личния рекорд на бегача.

Всъщност не за първи път спортната екипировка проваля подобряване на рекорд в маратона. През 1997 г. кениецът Джон Кагуи трябваше три пъти да завързва отвръзващите му се маратонки, също Nike, по пътя към победата на маратона в Ню Йорк. Той не успя да подобри рекорда на трасето тогава, а от Nike компенсираха финансовите му загуби с допълнителна премия от $10 000. 

Подробности за маратона в Берлин прочетете - ТУК


Тагове: Елиуд Кипчоге, Маратон, Кения
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени