Шрифт:

Универсиалният боец в спринта – Веселин Живков

Универсиалният боец в спринта – Веселин Живков
13-10-2015 13:32 | Яна Касова

Един спринтьор прави впечатление по стадионите в България. Той е на 14 г. и се забелзва не само по буйната му къдрава коса, а и с бързината и лекотата на бягане.

Веселин Живков печели състезания у нас, но вече има и международни успехи. От миналата година треньорът му Христо Стоянов го води да трупа опит на състезателни срещи на турнири за деца в Балканския регион. Но преди месец вече блесна и на европейска сцена.

Състезателят на Академик-София спечели злато и сребро от Европейските детски лекоатлетически игри в Бърно (Чех). Той победи на 300 м с време 39.04 сек, където изпревари своя брат близнак Мартин, финиширал с 39.39 сек. за второто място. В късия спринт на 60 м Веселин остана „на косъм“ от титлата, след като фотофиниш му отреди второто място с резултат от 7.20 сек. при момчетата, родени през 2001 г. Неговото постижение и това на шампиона  Доминик Холуб (Чех) от 7.19 сек. са по-силни от най-доброто време в горната възрастова група (2000 г.).

„Финалът на 300 м в Бърно беше в страхотен дъжд. Веселин влезе с трето време, а имаше три момчета с лични постижение под 37.6 сек. Веско има 38.67 сек. и 37.6 сек. с ръчно измерване, но победил всички в лошите условия. Това е много важно. Аз го подготвям да бъде състезател, казва Стоянов, който вече две години тренира братята Живкови. – В Европа състезателните дисциплини за деца са 150 м и 300 м. Те не бягат 400 м и 200 м. Мога да твърдя, че Веселин е най-универсалният спринтьор в момента за неговата възраст.”

И за доказателство за своята тези Стоянов прилага резултатите на Живков в спринтовите дистанции – на 60 м 7.20 сек, на 100 м – 11.43 сек (11.0 сек ръчно измерване), на 200 м – 23.26 сек, и на 300 м – 38.67 сек (37.6 сек ръчно измерване).

А 14-годишният младеж отдавна е пристрастен по високоскоростните спортове. От съвсем малък тренира ски алпийски дисциплини и с падането на снега пътува всеки уикенд до Боровец за тренировките на ски клуб „Чамкория”. Не случайно 100-те метра в леката атлетика са неговата страст.

„Спортът ще бъде мой приоритет. Надявам се да стана и добър в училище, особено по информатика, защото с такава специалност влязох в Националната природо-математическа гимназия. Но иначе се виждам на Олимпиада някой ден и дай боже да бягам под 10 сек на 100 м”, не крие амбициите си Веселин, който до скоро е тренирал тенис на корт, а волейболът пък е негова страст на ученическо равнище.

„Най-случайно избрах леката атлетика. Баща ми реши да ни заведе с брат ми на едно състезание, за да видим какви са ни възможностите и най-неочаквано взех, че станах първи. Състезанието беше „Тереза Маринова и приятели”. Баща ми Васил е бивш лекоатлет и скиор. Баща ми познава Христо Стоянов от преди. Покрай това познанство започнах да тренирам при Стоянов преди някъде две години. Миналата година за първи път участвах на държавното с многобой, разказва за първите си стъпки в леката атлетика Веско. – С треньора се разбирам чудесно. Той ми говори за успехите на минали състезатели, психически ни подготвя много добре, нахъсва ни, мотивира ни. Преди да застана на старт ми казва да бъда спокоен, да бъда себе си, да не мисля за състезанието, а само за бягането си. Всеки ден тренирам, без неделя. Любимата ми тренировка е най-късата. Мисля, че за всеки състезател е така (смее се). Не харесвам щанга, не знам защо. Не ми допада.”

Спринтьорът споделя, че прическата му печели фенове.
„И по прическата ме познават. Дори имам прякор Кърлито (б.а. от curly – на англ. език къдрав). Не знам кой го е измислим, но го дочух (смее се). Не поддържам специално прическата си. Сама се оформя”, с чувство за хумор обяснява Живков.  

Още за успехите и амбициите на Веселин Живков прочетете - ТУК


Тагове: Веселин Живков, спринт, подрастващи, Христо Стоянов, 100 м
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени