Шрифт:

СК Югозапад ‘продължава напред’

СК Югозапад ‘продължава напред’
Димчо Мицов и Ивета Мицова тренират деца в Благоевград.
20-10-2015 10:48

Многократните шампиони на България в дългите бягания и национални състезатели - Димчо Мицов и Ивета Мицова, от няколко месеца живеят и упражняват треньорска дейност в град Благоевград, информира специално за BGatlhletic.com президентът на СК Югозапад Иван Кутуев.

Двамата млади треньори, възпитаници на НСА "Васил Левски", паралелно продължават и образованието си в ОКС Магистър в ЮЗУ "Неофит Рилски". С треньорска дейност се занимават вече няколко месеца, като към момента имат и група от над 20 деца към СК Югозапад. Основна цел на тренировъчният процес на двамата млади специалисти е да представят леката атлетика като колективен и забавен за децата спорт. Поради това Димчо Мицов бе и изпратен от клуба си в град Кюстендил, за да се запознае и вземе участие в обучителен курс-семинар по програмата на Международната федерация по Лека Атлетика (ИААФ) "Детска Лека Атлетика" (Kids Athletic), организиран от БФЛА и СК Цвети Кирилова.

Ето и какво сподели президентът на клуба Иван Кутуев за развитието на клуба до момента и визията за бъдеще:
Основах клуба докато бях студент във втори курс в НСА, първоначално с нагласата да развивам изцяло детска атлетика на територията на град Благоевград. Първи треньор в него беше мой бивш съотборник и участник на световно първенство за юноши Спас Михтарски. Тогава, инвестирайки във висшето си образование, имах желанието един ден това да бъде моя основна работа и естествено препитание. Това бе и логичната първа стъпка. Веднага организирахме Коледен турнир за деца, с цел и да ги привлечем. Впрочем благодаря на Иво Лазаров, Димитър Тасев, Нели Митрева, Йоанна Дочевска, все атлетически хора, знаете ги. Кой от тях коментираше, кой правеше класиране, кой мереше и накрая стана един много приличен детски турнир и така се сформира първата тренировъчна група към клуба, част от която бе и Марио Янев, юношески шампион на 100м на България за 2014 година.

През 2012 година клубът привлече някои от най-добрите състезатели на 400 м и 800 м, всичките - мои приятели: Иван Тодоров,Георги Ганчев, Милен Йорданов, Красимир Димитров. Благодарение на тях дойдоха и първите медали от държавни първенства. Аз помагах с каквото можех - лагер, възстановяване, екипировка, все дребни неща, но всички ние знаем колко важни и колко трудно подсигурими са за всички, занимаващи се с лека атлетика в страната ни. Софка Попова, доцент в НСА, оцени моята амбиция и заедно с мъжа си, Сашо Попов, помагаха неимоверно за подготовката на състезателите. Точно благодарение и на тяхната ангажираност, през 2013 година СК Югозапад си партнира с Виетнамската атлетическа федерация и в страната ни пристигнаха техни национални състезатели за олимпийска подготовка, които и взеха участие на състезания от календара на БФЛА под името на СК Югозапад. Така и през годината клуба записа най-силното си представяне от основаването си, завоювайки общо 14 медала (мъже и жени) от държавните първенства под покрив и на открито.

Естествено, за подобни класирания трябва и лагерна обстановка: Белмекен, Долна Баня, Сандански. До тук всичко беше наред, винаги в края на всяка година си правя равносметка за всяко едно нещо, с което съм се захванал и тази година беше отлична за клуба! Дойде 2014 година. Повечето треньори знаят, че аз бях и инициатора и основателя на Facebook групата "АЗ СЪМ ПРОТИВ ОРЯЗВАНЕТО НА СРЕДСТВАТА ЗА СПОРТНИТЕ КЛУБОВЕ ОТ ММС" и как да не бъда? Клубът получаваше финансиране от две места: БФЛА (финансиране от ММС) и Община Благоевград, като основното перо идваше от федерацията, на база класиранията си през предходната година, система съществуващата към 2014 година също и по която вече клубовете бяха предали отчети и дори осъществили и разходи на база очакваните приходи. По това време, помня, и голяма част от собствените си средства бях вложил в клуба. Не с идеята за инвестиция, защото тогава се търси и печалба. Просто с идеята за частична възвращаемост. Всички знаят как министерството изкорени с тази нова система единствения плюс от старата (обективността) и  грубо орязаха повечето атлетически клубове. Помня, че цялостното намаление за атлетическите клубове бе с повече от 200 000 лева, сметка единствено платена от клубовете и никой друг! Не е добре толкова много да се говори за пари, но без тях не може! Всъщност, поклон пред всички клубове, устояли на немотията… За жалост това бе и основната причина през 2014 година СК „Югозапад” почти изцяло да няма състезателна дейност.

Сега съм изключително доволен, защото Димчо и Ивета сами се свързаха с мен и видях това желание в очите им - да се занимават и да развиват любимия ни спорт, което бе и в мен, преди може би три години. Сега клубът започва наново, изцяло с детски групи в община Благоевград, като тренировките ще протичат по изключително разнообразен и по-модернистичен начин. За прехода към елитния спорт вече нямам нерви. За жалост, този преход се оставя на заден план и се гледа единствено към масовия и професионалния. Все пак надявам се спорта да не бъде и занапред първородната жертва на нестабилната политическа система в страната ни и може би и самите ние, "спортните хора" да бъдем по-задружни и да устояваме труда си, плодовете от които са за цялата държава!

В заключение си пожелавам да дойде денят, в който атлетическата треньорска професия да може да бъде основно средство за препитание на всеки един треньор, но това вече е много, много дълга тема и сега няма да се спирам на нея, но е и добре всички спортни специалисти да провеждат по-сериозни разговори в тази насока!


Тагове: СК Югозапад, Благоевград, Димчо Мицов
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени