Шрифт:

От конкурса на FMG: Най-замърсените градове в Европа и една чиста победа

От конкурса на FMG: Най-замърсените градове в Европа и една чиста победа
21-10-2015 14:27

На пощата на конкурса за читатели на Free Media Group получихме писмо от Айше Сакалова. Тя ни изпрати интересен коментар за градовете с най-замърсен въздух и връзката със спорта. Всеки друг, който пожелае да се включи в конкурса, може да изпрати свой материал на и-мейл адрес konkurs.fmg@gmail.com. Повече подробности можете да прочетете ТУК.

Преди да започна да пиша за най-замърсените градове в Европа, не мога да не спомена и най-замърсения град в света, а именно Пекин (Китай), градът на Олимпийските игри през 2008г. Да! Олимпийските игри, които носят в себе си цял набор от морални добродетели и етични права, позволиха на неизвестни за мен причини да подложат здравето на спортистите на сериозно изпитание. В местните училища е забранено да се провеждат занимания навън, поради замърсения въздух, но същият този въздух не беше проблем при провеждане на най-популярните спортни състезания, в които участват най-добрите спортисти от цял свят.

Да минем към най-замърсените градове в Европа. Когато написах в търсачката на Google „Градовете с най-замърсен въздух в Европа” ми се появиха заглавия като; „България с най-мръсен въздух в ЕС”, „Пловдив – с най-мръсен въздух в ЕС”, „ Плевен сред петте града с най-мръсен въздух в Европа” и така серията продължава с още много статии, в които авторите твърдят, че ние живеем в най-замърсената държава и никъде никой не си е позволил да даде този приз на някой друг европейски град.

Реших да проверя чуждестранните публикации и дали те са съгласни с нашите журналисти. В първата попаднах на сведения, където е изследван броят на смъртните случаи причинени от замърсения въздух, за жалост България, Румъния и Русия са със сериозна преднина по този критерий. Според друг автор, който е разгледал най-замърсените градове в света, Москва(Русия) е на девето място и е единственият европейски град, присъстващ в списъка му.

Според данните публикувани в Ню Йорк Таймс през 2013г. на най-замърсен въздух са подложени жителите на следните европейски градове:

1. Перник (България)

2. Пловдив (България)

3. Краков (Полша)

4. Плевен (България)

5. Добрич (България)

6. Нови Сад (Полша)

7. Гливице (Полша)

8. Забързе (Полша)

9. Сосновиеч (Полша)

10. Катовице (Полша)

Въпреки сериозната конкуренция, когато сме номер едно в нещо, не отстъпваме лесно. Имах предвид златния медал на Румяна Нейкова от олимпийските игри в Пекин (2008).  Все пак сме се постарали да и осигурим условия, наподобяващи тези в Олимпийския град.

Айше Сакалова


Тагове: Конкурс, Европа, България
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени