Шрифт:

Победата на Тишко

Победата на Тишко
06-06-2011 19:49 | Яна Касова

Освен силните резултати на Дейзи Иса, Галина Николова и Карин Околие, още едно представяне ме впечатли на държавното първенство за младша възраст през уикенда - успехът на Тихомир Костов (СК Атлет - Мездра) на 1500 м. И ще ви кажа защо именно победата на Тишко.

Преди време написах материал за атлетите от Мездра. След публикуването му имаше и коментари „защо пишете за някакви неизвестни атлети, кой е този Тихомир Костов? Толкова шампиони има в България, за които трябва да се пише."

7 месеца по-късно същият този Тихомир Костов е шампион на България на 1500 м за юноши младша възраст. Възпитаникът на Йоло Николов беше седми на 1500 м на първенството за възрастта през зимата, а в събота победи именно шампиона от състезанието в зала - Емрах Ибрямов (Локомотив - Пловдив). Финалът на Костов предизвика и аплодисментите на публиката, защото момчето проведе сам цялото бягане и одържа двете атаки на шампиона от зимата Ибрямов.

Сега пиша за Тихомир Костов, защото победата на Тишко беше най-приятната изненада за мен на изминалото през уикенда състезание. Резултатът му от 4:15.94 мин може да не е до световните стандарти за тази възраст, но все пак Костов е пример как с упоритост се постигат успехи. Костов е пример, че търпението е основно правило в спорта.

Много родители наказват децата си да не ходят на тренировки заради слаби оценки в училище. А тези родители не знаят, че именно самодисциплината, упоритостта и амбицията се научават най-добре в спорта. И ако нещо може да накара тяхното дете да бъде отговорно и в училище, то това е системната тренировка. Костов е ученик в математическата гимназия във Враца и всеки ден бърза след училище, за да се върне в Мездра за тренировка. Често той не е със съотборниците си на лагер, защото има задължения в училище. Костов е възпитан млад човек, който след 9 г. труд на стадиона стигна до първата си държавна титла и то със самочувствието да я атакува от старта до финала. 

Когато си момиче на 15 г. резултат от 6.09 м в скока на дължина, е нещо впечатляващо. Още от първото си състезание това лято Дейзи Иса (Ч.Ч.Чендини) показа, че опитите й над 6 м не са далеч. След 5.57 м в началото на май и 5.98 м в края на месеца въпросителната в събота беше колко ще скочи, а не дали ще видим лично постижение за атлетката. С 6.09 м тя затвърди лидерската си позиция в сезонната ранглиста в света за момичета до 16 г. След състезанието чух за първи път Дейзи да казва, че е доволна от представянето си. Тя вече е научена да бъде максималист, а успехът в леката атлетика идва именно, когато целите са височки. Въпреки че Иса е с над 20 см над норматива за световното първенство за младша възраст в Лил (Фр) през юли, тя няма да участва. Правилото на ИААФ позволява на състезанието да бъдат допуснати само атлети, родени през 1994 и 1995 г. Дейзи е 1996 г.

Двете звезди на спринта ни в тази възраст Галина Николова и Карин Околие записаха силни постижения, с които покриха нормативи за Лил. Николова спря хронометрите на 100 м на 11.67 сек, а Околие финишира за 24.08 сек на 200 м. И с двата резултата би могло да се влезе на финал на последното световно първенство за младша възраст - през 2009 г.

Двете не се срещнаха в директен двубой през уикенда, което можеше да доведе и до по-силни постижения. Карин предпочете да се съсредоточи само в състезанието на 200 м, където Галина направи фаулстарт в сериите.
Като изключим двете атлетки, които са участнички на Първите младежки олимпийски игри в Сингапур 2010, останалите спринтьорки в тази възраст не могат да се нарекат техни конкурентки. Втората в класирането на 100 м е над 1 сек зад Николова, а подгласничката на Околие е с постижение от 25.54 сек.

Малкият брой участници в овчарския скок е негативен оттенък на всяко първенство в България. Състезанията преминават с по 5-6 участника, а постиженията спаднаха драстично в последните години. Особеностите на дисциплините не позволяват на много треньори да се занимават с този скок, а в една от малкото школи у нас - в Бургас, се подготвят в салон за физическо възпитание в училище. Непонятно ми е как точно става, но е факт.

Докато не осигурим нормални условия за спортна подготовка, най-вече в провинцията, няма и как да изискваме много от състезателите ни. Само можем да се радваме, че имаме успехите на Дейзи, Галя и Карин.

И тук отново идва въпросът, на който няма кой да ми даде отговор - за какво ни е спортна зала за близо 1 млн. лв., когато спортистите ни страдат за нормална база за подготовка?!


Тагове: ДП младша 2011
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени