Шрифт:

Ще изчисти ли спорта скандалът с допинга?

Ще изчисти ли спорта скандалът с допинга?
13-11-2015 12:26 | Георги Делчев

Мегадсандалът с допинга, корупцията и подкупите в ИААФ е на път да разтърси не само цялата атлетика, но и целия световен спорт. Поне засега нещата отиват натам, защото всеки ден скандалите лавинообразно набират все по-голяма скорост. За голяма част от спортната общественост това е такъв шок, че почти никой, който е бил в кухнята на спорта, не разбира какво става, защо става и докъде ще стигне всичко това. Ясно е едно, че кутията на Пандора е отворена и оттук нататък ще изникват само още повече въпроси. Дали ще получим отговори – едва ли. Ако става дума за глобалното използване на допинг или на забранени препарати и за тяхното евентуално забраняване – то значи със започналия скандал са се захванали аматьори. Или пък е точно определена режисура, решението на която ще се случва на много и дори на най-високо ниво. Толкова е странна ситуацията, която се забърка, затова за редовите спортисти и треньори неяснотата е голяма.

За хората, занимавали се със спорт, знаят, че коренът на злото, разбирай допинга, не е само в Русия. И точно те знаят прекрасно знаят, че този корен просто си го има и той е абсолютно навсякъде. Но защо се започна точно с най-голямата атлетическа федерация – руската и тутакси забравихме всички други тлеещи допинг-огнища, като например първата атлетическа сила след световното в Пекин - Кения. Защо бързо се потулиха „временните” положителни допингпроби на топзвездите в спринта от Ямайка, за скандалите в САЩ и къде ли още не. Всъщност за атлетическата общност и за тези, които правят този спорт и са преживели какво ли не, сега обаче виждат неясен сценарии и незнаят къде се цели този скандал. Със сигурност никой не вярва, че това ще спре допинга или нека ги наричаме стимулиращи препарати. Най-малкото, защото, ако идилията „чист спорт” победи, ще секне бизнесът и огромните пари, които професионалният спорт произвежда. Нали никой няма да допусне една олимпиада да мине без атлетика, такава каквато е сега, а едва ли някой ще посмее да твърди, че тя не е професионална. Та нали тогава просто няма да има такива игри. Или пък, ако „чистият спорт” се върне, няма кой дори да стъпне на трибуните на огромните стадиони и да харчи много пари, а ще си седи на кварталното игрище да гледа поне познати физиономии. Ако хората не видят звездите, няма да има и опашки за билети пред стадиона. Все въпроси, които са задавани, но и при сегашната ситуация нямат ясни отговори.

Но защо точно сега бе ударена Русия? Всеки ден новините ни засипват с различни неща, но пъзелът още стои разпръснат и може би затова най-важните хора в спорта не коментират нищо. Става дума за тези, които управляват и тези, които правят спорта.

Със сигурност има едно стъписване сред цялата атлетическа общественост, защото толкова мащабно не се е посягало на нито една държава досега, а едва ли някой е очаквал пък, че така ще се посегне точно на най-голямата. Каквото и да чуваме на този етап, досега няма нещо, което да ни убеждава, че руските атлети са единствените черни дяволи. Ако има такъв персонаж, нека ни опровергаят, но и да ни убедят, че другите са чисти, като ангелчета.

И във връзка с последните новини да бъдат декласирани 5 от топ-атлетките на Русия, които имат златни и други медали на олимпийските игри в Лондон, може би някой трябва да обясни процедурно как се случва това. Имаме”Х” проби на някакви атлети, за които се твърди, че са положителни. Кой ще рискува да ги крие и къде и как крие или заменя, ако за това е взел пари и не е свършил работата. И как така сега вече знаят всички, а преди са мълчали. Защо? Кога и как проговори съвестта им така изведнъж? Или пък как стоят тези проби и ако има такива, които са получили милиони да ги превърнат от положителни в отрицателни или да ги скрият. Как пък точно сега става ясно, че са били положителни. И може ли по всяко време те да бъдат извадени и да се развяват, като плашило. Нали те са стояли някъде и се е знаело, че са положителни. Защо човекът, който е обещал да ги изчисти или скрие, не е направил нещо по въпроса. Нали този, който плаща иска и някаква гаранция. Нещо не се връзва. (Да не говорим, че самите атлети са най-големите жертви и както казва един наш елитен треньор май скоро ще дойде времето когато ще посочват още от ложата кой да е декласиран за допинг.) Та, къде са стояли досега тези проби и как така не са били скрити по надеждно, щом Ламин Диак или друг е взел близо 100 000 евро за една скрита (твърдеше се, че за 8 проби е получил 1,2 млн евро). Никой не се опитва да е защитник на бившия президента на ИААФ, но едва ли така абдалсаката ще се излага да взема пари, като на битака.

И да продължим с темата за чистия спорт, ако се преследва тази идеалистична цел. Това е почти сигурно, че няма да се случи, макар че такава песен запя с избирането си и новият президент на ИААФ Себастиан Коу, който едва ли може да сложи ръка на сърцето си и да каже, че е безгрешен, когато бе №1 в света, а още по онова време се заговори, че именно английските бегачи са подобрявали издържливостта си с модерния еритропоетин.

Заради тези объркани въпроси, още по-объркани отговори, на този етап нещата отиват към тезата, че това е политически натиск към Русия. Може би има поръчка да се мачка по всички фронтове инатът на Путин. Само, че тук заложници са спортистите. Не ги делим на грешни и честни, защото едва ли има някой, който е сигурен, че след дадено състезание няма да му кажат, че е допингиран. И като допълнение, че нещата са точно политически, дойде и новината, че руската външнотръговска банка се оттегля, като спонсор на ИААФ. Дадоха се някакви обяснения, но съвпадението със скандала е удивително. А през това време съмнително мълчат другите велики сили, като САЩ, Великобритания. Е, Франция явно е натоварена да вади горещите кестени, като именно там се започна с ареста на Ламин Диак и тамошната полиция ще продължи да води разследването.

Учудващо е и друго, защо сега е този скандал, след като руската атлетика през последните години изобщо не е силна, след като бе обезкървявана редовно с елиминиране на техните първи атлети. Останаха им предимно спортното ходене, отвреме –навреме и някое женско бягане на средни разстояния и по някой скок.

И накрая - кои ще са жертвите на това публично клане на атлетиката? Засега отделни единици, но със сигурност от това ще загуби цялата атлетика, оттам и целият спорт. Защото едно е ясно, че този скандал, няма да доведе до катарзис и пречистване от допинга няма да има. Е, освен, ако са решили да гледаме атлети-аматьори и любителски резултати на олимпиадите пред празни стадиони. А от друга страна – каква е тази загриженост точно за спортистите. Като искаме шоу и спонсори, защо не ги оставим да не се крият и сами да решават как да се подготвят. В крайна сметка и сега някои си зобкат, кои явно, кои тайно, а разликата е, че едните ги хващат, а други – не.

Да припомним в тази връзка и нещо друго. След като бе разбита американската супер атлетка и компания – Марион Джоунс, която дори не бе хваната с допинг, а бе насилена да признае, че е вземала забранени хапчета, някой помни ли коя е олимпийската шампионка на 100 м преди 15 години? Защото по тези „правила” вероятно няма да е далеч времето, когато по подобен начин ще развенчаят и Юсеин Болт. А кому е нужно това? Никой насила не им е бутал хапчетата в устата и не им е боцкал инжекциите. Защото е наивно да се мисли, че Болт или другите звезди бягат само на витамин „С”, а пък тези от Русия са сатани. И след като от МОК са решили да награждават след 4 години наново спортистите, където има наказани за допинг на предните игри, защо тези дето са зобкали не ги вържат на пилон пред стълбичката и не им отрежат грешната ръка или крак, за да може зрелището да е пълно. Предполагам, че всички разумни хора се питат „Кога ще спре” този цирк и безсмислена игра на грешни и безгрешни. Като искаме шоу, да оставим играчите на мира. Защото всичко друго е демагогия и ... интереси, за които може само да гадаем.

И накрая - кога критериите по този показател – наказанията за допинг в различните спортове ще се уеднаквят? Защо в тениса, колоезденето, плуването наказанията са доста по-меки, а в атлетиката – популистки и жестоки?


Тагове: ИААФ, Ламин Диак, Допинг, допинг-скандал, Руската федерация, Русия
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени