Шрифт:

С дъх на много допинг

С дъх на много допинг
19-11-2015 12:29

Георги Филипов, в-к "Капитал"

Ако сте от хората, които нямат съмнения, че в елитния спорт не може да се печели с допинг, то след поредния доклад срещу руските състезатели по лека атлетика вероятно сте имали поне два варианта на размисли:

а)  най-после някой да каже, че царят е гол
б) а кога ще се заемат с другите.

Въпросът как се подобряват резултатите в спортове, в които се изисква подобрение на личните физически качества, винаги е стоял на дневен ред от момента, в който е започнала системната употреба на допинг. Затова въпросът днес е не дали, а кого и кога ще хванат.

Независима комисия на Световната антидопингова  агенция (WADA) обвини Русия в държавно спонсорирана допинг политика, като препоръча руската федерация по лека атлетика да бъде извадена от участия в състезания, акредитацията на Московската допинг лаборатория да бъде отнета, както и на Руската антидопингова агенция.

Предложенията на комисията се базират на 11-месечно разследване по твърденията на германската телевизия ARD, според която в Русия се прикриват положителни допинг проби и се унищожават срещу подкупи. Самата комисия не привежда преки доказателства за системната употреба на допинг сред руските атлети, а по-скоро се базира на косвени доказателства и предположения, както и на свидетелски показания. Това даде основания на руските политически и спортни деятели да оспорят изводите на комисията, а също така да заподозрат политически мотивирани заключения и дори международен заговор, част от кризата в отношенията заради окупацията на Крим.

Основният въпрос е защо точно руските атлети, защо точно сега и защо цялата Руска федерация, а не конкретни длъжностни лица или състезатели и треньори. "Не би трябвало невинни състезатели, които нямат нищо общо, да страдат заради провиненията на други. Вината не е колективна, а е персонифицирана" вървеше като тънка червена нишка през всички изявления на руските говорители по темата.

Защо точно руските атлети и защо точно сега? Всъщност историята тръгва от разследването на германската обществена телевизия ARD, която публикува материал за нередностите в руската лека атлетика. Разследването на журналистите стигна до съобщението, че победителката в маратона на Чикаго през 2009 и 2011 г. и на лондонския маратон през 2010 г. Лилия Шобухова е платила на руската атлетическа федерация 450 хиляди евро, за да покрият положителна допинг проба.

В свое интервю за руския спортен всекидневник "Спорт експрес" Шобухова обяви, че никога не е ставало въпрос за нейна допинг проба, а за корупцията. "Не очаквах да се стигне до това нещо. Когато всичко започна, Балахничев (бившият президент на руската федерация по лека атлетика) ми каза: "Нищо няма да направите." За допинг въобще не съм споменавала и съм говорила само за това, че са ми искали пари. Във филма се говори само за пари", коментира тя пред вестника. Шобухова и нейният съпруг твърдят, че за да ги пуснат да се състезават за олимпиадата в Лондон, са им поискани 450 хиляди долара, но след като Шобухова е отсъствала от състезания две години по майчинство, са им поискали още 300 хиляди долара. Тогава се разприказвали пред германските журналисти.

Вероятно преди години нямаше да се стигне до някакво по-сериозно разследване на казуса, ако не беше новият вятър в световната лека атлетика, а и в световния спорт като цяло. Вихърът от арести и информации около управлението на ФИФА беше последван от оттеглянето на дългогодишния президент на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) Ламин Диак, който беше обвинен веднага след изборите от френската полиция в корупционни практики. Разследването обхвана и част от най-приближените му деятели във федерацията. Накратко – той стана жертва на вятъра на промяната, който духа по върховете в световния спорт от няколко години, но по-силно от юни, когато започнаха арестите на висши футболни функционери. Това беше ясен сигнал, че застраховани няма.

Фактът, че преки доказателства няма и че обвинението не обхваща само конкретни хора, а цялата организация, също има обяснение. Това е американската практика в разследването на подобен род казуси. Принципът много наподобява на разследването срещу американската колоездачна легенда Ланс Армстронг. Той никога не е давал положителна проба, но Американската антидопингова агенция след дълги години все пак успя да събере достатъчно свидетелски показания, за да изготви доклад и да го обвини в изготвянето на "най-усъвършенстваната система за употреба на допинг в спорта". Само благодарение на този доклад тя му отне седемте титли от "Тур дьо Франс", а началото на разследването се поставя от системните свидетелски показания на няколко души. По-късно Армстронг беше принуден да признае, че фактите в доклада са истина.

Подобен подход е използвал и канадецът Ричард Паунд, бивш директор на WADA, при разследването на допинг нарушенията в Русия. В доклада той се позовава на това, че лабораторията в Москва е унищожила точно преди идването на комисията 1417 проби на атлети. Че паралелно е действала друга лаборатория, която е имала за цел да взима превантивни проби на спортистите и че е предупреждавала тези, които имат проблеми. А също така, че цялата тази държавно финансирана дейност не е могла да остане скрита от отговорните фактори в Кремъл. Паунд и неговият доклад също така стъпват на американския принцип, че е важно да се стигне до поръчителя, а не само до най-ниските нива на изпълнители. Затова и препоръката е да бъде изхвърлена цялата руска федерация по лека атлетика, а не само виновните лица по веригата на злоупотреби.

Докладът обаче не решава генералния проблем с допинга в леката атлетика. Действия като тези срещу Русия могат да се очакват в скоро време и срещу кенийските атлети. Големият проблем обаче е систематичната и целенасочена борба срещу злоупотребата със забранени вещества в спорта. WADA, която се финансира частично от МОК, частично от националните правителства започна да бъде бъде по-активна, след като се превърна в независима организация, но големият проблем е нейният бюджет и потенциал. "В крайна сметка всичко опира до две неща – пари и власт. Борбата срещу допинга е недофинансирана. Като се има предвид размерът на предизвикателствата пред WADA, базирано само на професионализма и възможностите на спонсорираната от руската държава спортна система за измама и победи, бюджетът на WADA е просто храна на птици", коментира журналистът на The Guardian Оуен Гибсън.

Бюджетът на Световната антидопингова агенция варира между 20 и 26 милиона долара в последните десет години. Това е сравнима сума с приходите на Ланс Армстронг за година, незначителна е на фона на разходите за спорт само в Русия, нито пък може да бъде съпоставим с приходите на големи телевизионни компании, основни спортни федерации или пък производители на спортна екипировка. Всеки от тях има своите интереси имиджът на спорта, с който са обвързани, да остане чист, за да се продава по-добре. "Просто трябва да се инвестира много повече в антидопинга. Това трябва да бъде първата стъпка в правилната посока. От това, което разбирам, взимането на проби не е било на нивото, на което е в колоезденето. Това, което се случва днес в леката атлетика, беше казус в колоезденето в последното десетилетие. Мисля, че някои неща се промениха много съществено в колоезденето след черните дни отпреди 10-15 години, когато спортът беше наистина мръсен", заяви наскоро победителят в "Тур дьо Франс" Крис Фрум по повод информациите, че IAAF системно е прикривала положителни допинг проби. Както стана ясно от обвиненията на френската прокуратура срещу Диак – това е ставало срещу заплащане.

Все пак има надежда – скандалите, които стават все по-трудни за прикриване, големите удари на WADA и сродните организации, случаят с Армстронг, както и наличието на ново англосаксонско ръководство в редица важни спортни федерации (англичанинът Себастиан Коу на атлетиката и германецът Томас Бах на МОК) може да променят ситуацията към по-добро. Но едва ли скоро публиката ще бъде лесно и напълно убедена, че високите резултати са плод само на витамини и това ще изглежда най-сериозното предизвикателство.

Георги Филипов, в-к "Капитал"

 


Тагове: Допинг, Русия, допинг-скандал, УАДА, ИААФ, Себастиан Коу, Ламин Диак
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени