Шрифт:

Анонимно за допинг

Анонимно за допинг
22-11-2015 17:03

Допинг скандалът в руската атлетика постави съмнение върху много от постиженията на местните състезатели. Един руски атлет пожела да говори пред вестник "Индипендънт" за ситуацията и всички последствия от нея, но настоя да остане анонимен. 

"Аз съм чист, но никой не ми вярва. Аз съм руски атлет, така че виждането на всеки извън моята страна е, че това трябва да означава, че аз мамя. Когато отида на международни състезания, искам другите атлети да ми стават приятели. Уважавам някои от тях, но те ме третират все едно съм враг на атлетиката. Това е да бъдеш руски атлет през 2015 г.", обяснява анонимният състезател. 

"Бях в гимназията, когато за първи път бях обвинен за допинг. Причината за това беше огромният ми прогрес, но аз тренирах много. Един от съперниците ми каза на всички, че това трябва да е допинг. Представете си това само на 15 години. Не всички сме измамници и никога в живота си не съм получавал предложение да се допингирам от треньори, други атлети или от който и да е." 

"Когато историята с доклада на независимата комисия на Световната антидопингова агенция (WADA) се разрази в вачалото на миналата седмица, това беше шокиращо. Мисля, че много от руските атлети искрено не са вярвали, че Русия всъщност може да бъде наказана от IAAF като резултат от разследването. Но сега това се случи и трябва да призная, че наистина беше шок да се събудя с тези новини."  

"Вземете за пример отбора за Европейското първенство по кроскънтри във Франция следващия месец. Те имаха месеци на подготовка за това и сега те не са допуснати да се състезават заради това правило. Много състезатели в маратона са в същата ситуация."

"Единият проблем тук е, че има много неверна информация. В Русия не чуваме всички сведения от световните медии. Младите атлети в частност не разбират какво се случва. Много от тях не говорят английски, така че те не са в състояние да преминат през 323 страници от доклада на WADA и да имат по-ясна идея какво точно ги спира от състезания извън Русия в спорта, който те обичат." 

"По същия начин тези млади атлети все още се надяват, че няма да има проблем да отидат на Олимпийски игри и че федерацията ще направи каквото трябва, за да се оправят проблемите навреме за Русия, за да може да състезава. Какво се случва, ако наказанието бъде отменено преди Олимпиадата? Руските атлети няма да имат шанс да се състезават в международни състезания срещу най-добрите, така че ще им бъде по-трудно да покрият нормативите за Рио. Да се състезавам за моята страна в Рио де Жанейро беше моята мечта. Честно ли е да ми бъде отнет този шанс? Аз няма да получа друга възможност." 

"Не знам колко много руски атлети използват допинг - как мога да знам? Но от доклада на комисията става ясно, че това е проблем от дълго време и трябва да започнем с разрешаването му сега. За мен е много ясно, че промените трябва да бъдат направени. Русия може да направи нещата по-добре и не смяам, че съм наивен в това, което казвам. Но ще бъде трудно да поправят нещата." 

"Не мисля, че руският отбор мамеше на Световното първенство в Пекин - определено не целият, с някои съмнения. Вярвам, че големите имена като Елена Исинбаева (овчарски скок) и Даря Клишина (скок дължина) се състезават чисти. Като много други чисти атлети, които стават жертви на обстоятелствата в Русия и биват наказани за това. Аз също наистина вярвам, че ако си чист и покажеш добри резултати, никой няма да те принуди да се допингираш или да те изнудва, казвайки, че ще останеш извън отбора, въпреки доклада на WADA." 

"Какво трябва да направя? Да продължа да тренирам всеки ден без да знам какво е бъдещето? Или да се откажа и да правя нещо друго? Може би един ден бих искал да бъда треньор и да пътувам по света, за да изучавам тази професия. Но мога ли да правя това във Великобритания или САЩ? Не мисля. Реакцията ще бъде същата, каквато е винаги. Те ще казват: ′Това са руснаци, не може да им се вярва′. Дали наказанието е правилната реакция на IAAF? Още не знам, но знам, че точно сега то рефлектира върху мен. Ще продължа да го повтарям, не съм направил нищо грешно. Какво друго мога да кажа? Аз съм чист, но никой не ми вярва. Ако го кажа, светът просто ще каже: ′Млъквай, допингиран′. Това е тъжно."

По превод на sportal.bg

 


Тагове: Русия, Допинг, УАДА, ИААФ, допинг-скандал, Елена Исинбаева, Даря Клишина, ОИ 2016
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени