Шрифт:

Къде са моите медали?

Къде са моите медали?
28-11-2015 13:15

Кастер Семеня, Робърт Хефернан и Алисия Монтано изпитват смесени чувства, когато разбират, че биха могли да получат медали от последните Олимпийски игри и световни първенства. Британският в. "Гардиън" цитира част от емоциите на спортисти, които на големите спортни форуми са се класирали зад допингирани руснаци, на които се очаква да бъдат отнети медалите.

Американската бегачка Алисия Монтано претендира за куп медали от световни първенства, както и бронзов медал от Олимпийските игри през 2012 г., ако бъде декласирана шампионката Мария Савинова, която е сред заподозрените в допинг прегрешение. В бягането на 800 м в Лондон тя се класира пета, но трета е друга рускиня - Екатерина Поистьогова. Ако има прекласиране, Монтано се надява на бронз, като шампионка ще трябва да е друга скандална бегачка - южноафриканката с неясен пол Кастер Семеня, останала втора в Лондон. Обръщайки се към своите фенове чрез акаунт в Periscope, Монтано заяви:

"Вие никога не можете да върнете назад тези моменти, нито да промените чувствата, които изпитвам сега. Това не е просто медал. Не е и въпросът кой ще бъде златен, сребърен или бронзов медалист. Става дума, че си дал всичко от себе си в честна борба. Аз знам, че заложих всичките си усилия, енергия и време, за да покажа най-доброто, но очевидно все още нямам медал в ръката си. Според получената информация обаче подобна възможност изглежда перспективна и аз храня големи надежди."

В своя акаунт в Туитър Монтано написа:
Медали, които бих могла да получа: 

2010 г. - сребро, 
2011 г. - бронз, 
2012 г. - олимпийски бронз, 2013 г. - бронз

Такава церемония МОК предвижда на олимпийските игри догодина в Рио.
Австралийският скороходец Джаред Талънт пък се оплака, че руският допинг го е лишил от златния медал на ОИ 2012 в Лондон. Талънт финишира втори в спортното ходене на 50 км след Сергей Кирдяпкин, който бе дисквалифициран за допинг. Пред CNN и местните медии Талент сподели:
"Това беше дълъг процес, докато видя резултатите в подробния доклад, който демонстрира, че са ставали удивителни неща. Повечето хора знаеха, че има големи проблеми. Получих обвинения от руснаците в Туитър и Фейсбук, които ме нарочиха, че съм хленчел. В интерес на истината руските скороходци имаха огромни проблеми в продължение на много години. И още преди 7 г. трябваше да се вземат мерки."

В Туитър Талент написа: "Изминаха 1185 дни, откакто се състезавах в Лондон. Колко дълго още трябва да чакам, за да получа моя златен олимпийски медал?".

Друг състезател по спортно ходене, ирландецът Робърт Хефернан, се точи да получи бронзов олимпийски медал. В неговото описание в Туитър се появи следния запис: 
"Световен шампион, европейски шампион, олимпийски медалист на изчакване
- Официалните новини за моя олимпийски бронз вероятно са вече на път" - допълни Хефернан в Туитър, добавяйки "смесени емоции". 

Небезизвестната южноафриканка Кастер Семеня пък може да бъде наградена със златни медали от ОИ 2012 и СП 2011 в бягането на 800 м, ако Мария Савинова бъде лишена от своите титли. Разговаряйки с местните журналисти в деня преди публикуването на доклада, Семеня се изказа философски за възможността да получи медали от най-висша проба.
"Бягах на Олимпийските игри и спечелих сребърен медал. Затова не мога да празнувам нищо друго освен среброто. Дори ако ме наградят със званието "олимпийски шампион", това ще бъде отличие, което никога не съм празнувала. Това няма да означава нищо за мен - би било великолепно за моята страна, но аз като спортистка не мога да се утешавам с идеи. Тя финишира първа на олимпиадата - независимо дали е била допингирана или не - а аз финиширах втора, и това никога няма да се промени."

Американският състезателят на скок височина Ерик Кинард-младши не успя да се добере до златния медал на Олимпийските игри през 2012 г. заради Иван Ухов, но той не очаква някакъв сигнал от страна на властите. 
"Много силно се съмнявам, че ще отстранят Русия от всичко..." - написа Кинард в Туитър.

Британската бегачка на 800 м Джени Медоус е прекарала голяма част от кариерата си в люта борба с Мария Савинова - световна, европейска и олимпийска шампионка, явяваща се една от петте спортистки, които УАДА препоръчва да бъдат дисквалифицирани до живот. Медоус отдавна си представяла какво може да се случи:
"Винаги съм подозирала това, но накрая има и потвърждение, че руската лекоатлетическа федерация ме възпрепятства в най-добрите периоди в кариерата ми" - написа Медоус в Туитър, прилагайки към съобщението емотикон "злобна усмивка". 

По превод на "7 дни спорт"


Тагове: Русия, Допинг, ОИ 2012, ОИ 2016, Кастер Семеня, Мария Савинова
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени