Шрифт:

Олимпиада 2016 под обсада на допинг и тероризъм

Олимпиада 2016 под обсада на допинг и тероризъм
30-11-2015 18:38 | Яна Касова

В древността Олимпийските игри са гарантирали мир, разбирателство и уважение. Две хилядолетия по-късно съвременния им прототип е на път да се срине под заплахата на тероризъм и гоненията за допинг.

Терористичните атаки и последвалите действия в Европа през последните седмици сериозно нарушиха жиивота на обикновените хора. Няколко спортни срещи вече бяха отменени, хората се замислят да посещават ли спортни събития и концерти. А ситуацията вече се определя от специалистите като вихреща се Трета световна война. Наближаването на Олимпийските игри в Рио довежда до логичния въпрос – ще бъде ли латиноамериканският град цел на тероризма. Милиони хора ще се съберат в Рио, а споменът от терористичните атаки от Мюнхен 1972 също натиска червеното копче за тревога.

И докато външната намеса е една хипотеза и граничи с добрите охранителни мерки, то спортът вече се самоизяжда от вътре. Спортни структури, които диктуват правилата в световен мащаб, правят редица грешки към сриването на доверето към управлението им и още по-лошо – отдръпването от спорта от страна на обществото.

В последното десетилетие Световната антидопингова агенция (УАДА) внесе редица положителни практики в борбата с допинга – като редовни тестове, допинг култура в много от водещите спортове на национално и международно ниво и други. Но наред с това въведе и граничещи с гаврата дейности, които са доказателство, че допинг системата съществува не защото някой е загрижен за здравето на спортистите, а само защото допингът се използва за играта „кой трябва да спечели и кой трябва да бъде изхвърлен”. Защо иначе започнаха да се отварят за повторен анализ допинг проби от преди осем години?

И докато спортистите виинаги са били проверявани стриктно, на УАДА й се измъкна конктролът на спортните организиации. Преминавайки през Ланс Армстронг и обявения за изцяло „мръсен” спорт колоезденето, отстраняването на цели национални селекции от дадени първенства във видгането на тежести, така стигаме и до огромния скандал, който тресе световния спорт в момента – подкупите за манипулация на допинг проби в Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ), Руската федерация по лека атлетика, Спортното министерство на Русия. Този кръг доведе до временното изключване на руската лека атлетика от международни състезания, като спортистите от „Сборная” са заплашени да не бъдат допуснати до участие на Олимпийските игри в Рио. В ИААФ ще разглеждат случая на Русия и до два месеца ще обявят окончателното наказание.

А дотогава вероятно ще излизат все нови и нови скандални допинг разкрития. В Кения в момента тече разследване, след като треньорът Пол Симболай, който работи в една от кенийските високопланински тренировъчни бази, се обърна към полицията с обвинение, че федерацията получавала подкупи за прикриване на допинг проби. Специалистът обвинява и федерацията, че тя принуждавала атлетите си да приемат допинг, за да може така да побеждават в състезанията. Един от шефовете на кенийската федерация по лека атлетика пък Дейвид Окейо – също и член на Съвета на ИААФ, е разследван след твърдение, че източвал  пари от договор между националната федерация и американския спортен гигант Nike. Обвинението е за около 700 000 долара.

Президентът на ИААФ до август 2015 Ламин Диак е рзследваният за руската измама, а съвсем скоро може адвокатите му да го защитават и заради друго бъркане „под масата”. Юджийн, Орегон получи домакинство на световното първенство по лека атлетика през 2021 г., като се пропусна процедурата на разглеждането на останалите кандидатури (в случая Гьотеборг). От Швеция надигнаха глас, че Диак е получавала лобистки писма от тима на американската оферта.  

Заради подкупи се тресе и друг стожер на световния спорт – международната футболна асоциация (ФИФА), след като през лятото няколко високоставени ръководители влязоха зад решетките.

Ръководните централи на спортовете по света са тези, които дескредитират спорта пред обществото. А пред Международния олимпийски комитет (МОК) стои тежки задачи за разрешаване месеци преди Игрите в Рио.

Любителите на спорта по света най-вероятно ще оставят празни самолетите за Бразилия през лятото – дали заради страховете от тероризма, или отчуждили се от спорта заради десетките вихрещи се скандали... 


Тагове: ОИ 2016, Допинг, ИААФ, УАДА, Тероризъм
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени