Шрифт:

Германците убиха Олимпийските игри

Германците убиха Олимпийските игри
05-12-2015 09:27

Анно Хекер,
"Франфуртер алгемайне цайтунг"

Първо бе Мюнхен през 2013 г., а сега и Хамбург. Хората в страната ни не искат да приемат Олимпийски игри. Очевидно е. Резултатите са и фатален сигнал за спорта.

Този референдум бе отлична възможност, за да се видят как стоят нещата в действителност. Проектът бе без политическа подкрепа, олимпийските фантазии бяха в главите единствено на хората от Германския олимпийски комитет.

Идеята за Игри в нашата страна е мъртва. Много атлети са в шок. За тях Олимпиадата е най-великото нещо в живота им. Водени от таланта си, те прескачат бариери, за да сбъднат мечтата си да стартират на Игри. Сега те не могат да приемат, че са отхвърлени.

Хората, гласували против кандидатурата на Хамбург, едва ли са мислили за спортистите, когато са задраскали - не. Те се пазиха от сметкаджиите, ядрената порция неприятности и излишни емоции. Кметът на Хамбург Олаф Щолц искаше да развие града с пари от правителството, което пък хич не искаш тези разходи. Германският олимпийски комитет пък нямаше достатъчно кураж, за да спре навреме Щолц.

За провала си има и причина - големите спортни събития вече не са социално приемливи. Корупцията във ФИФА, скандалите в немския футболен съюз, всекидневните обвинения в употреба на допинг също повлияха на вота в Хамбург. "Принцовете" от федерациите няма как да прилъжат бюргерите да изливат пари в бутилка без дъно.

Несправедливо е да слагаме МОК в една саксия с ФИФА. Но обикновените хора добре знаят, че шефовете на футбола, колоезденето и леката атлетика имат думата в Международния олимпийски комитет и често спират реформи. Кой може да каже докъде стигат тези манипулации? Шефовете на международната плувна федерация, баскетболната и хандбалната по-честни хора ли са?

Серията от откровения обаче тепърва започва. Те доказват, че отстояваната от спорта автономност в продължение на години, го прати в един свой собствен живот, затворен в някакви федерации. Президенти и големите спортисти си мислиха, че могат да имат всичко, което поискат. Сега получиха сметката. Тя ще бъде платена от състезателите.

По превод на standartnews.com


Тагове: ОИ 2024
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени