Шрифт:

Криотерапия при спортни травми

Криотерапия при спортни травми
12-12-2015 15:47

Криотерапията е раздел от физикалната медицина, който използва студа като лечебен фактор. Позната е още като терапия с лед, студолечение, студена терапия, студо-терапия. Най-често криотерапия при спортни травми се използва под формата различни пакети с лед за охлаждане или спрейове за замразяване на травми.

Как се прилага криотерапията и на какъв принцип действа?

Криотерапията се прилага веднага след спорни травми и като предшестваща процедура при възстановителни и рехабилитационни процедури.

При локално приложение на студова процедура се наблюдават 3 фази:
- Фаза на първоначална вазоконстрикция (избледняване на кожата) – свиване на кръвоносните съдове, загуба на болкова чувствителност, забавяне на нервната проводимост, намаляване на мускулната активност и тонус.
- Фаза на активна хиперемия (нахлуване на кръв и зачервяване) - като рефлекторна реакция на студовото дразнение нахлува артериална кръв, богата на хранителни вещества, като така се стимулира регенерацията и възстановителните процеси в тъканите.
- Фаза на пасивна хиперемия (посиняване на кожата) - нежелателна при криотерапията заради свиването на кръвоносните съдове и нарушаване на микроциркулацията.

При остри спортни травми се използва най-често плик с натрошен лед, увит в навлажнена кърпа и специални охлаждащи пакети (мехове) директно върху мястото на травмата. За удобство и бързина в спорта се използва и "замразяване" със специални спрейове. Спрейовете са много удобни за приложение, но действат по повърхностно. Трябва да се знае, че никога не се използва лед директно върху кожата, защото това може да доведе до студово изгаряне на кожата.

При острите спортни травми, пакетът с лед се използва непосредствено след травмата, още преди да започне подуването. Добре е да се държи до 10-15 мин., защото след това започва фазата на нахлуване на кръв (хиперемия), което допълнително може да увеличи отока. Процедурата се повтаря на всеки 2 часа през първите 24-48-72 часа след травмата, в зависимост от тежестта ú. След това процедурите с лед могат да бъдат с по-голяма продължителност, с цел да се стимулира регенерацията и възстановяването на увредените тъкани, като се следи кожата под пакета да е яркочервена. При посиняване на кожата пакета с лед трябва да се махне.

При хронични спортни травми най-често се ползват масаж с ледено блокче, ледени компреси или пакети с натрошен лед локално на проблемното място. За масажа с ледено блокче се използва предварително замразено ледено блокче в чаша (като сладолед на клечка) и с него се прави масаж директно на мястото на травмата с кръгообразни или надлъжни движения от 30-45 сек. до 1-2 мин., прекъсва се за 1 мин., след което се повтаря 3 до 5 пъти. По същия начин може да се използва и найлонова торбичка с лед.
Ледените компреси представляват напоени със солен воден разтвор (2-3%) замразени памучни кърпи, които се потапят във вода, за да омекнат и след това се поставят върху болния участък. Леденият компрес се държи 30-60 сек., след което се подменя с нов 3-5 пъти.

Пакетите с натрошен лед се използват както при острите травми, като допълнително могат да се използват специални ленти за прикрепяне на пакета към крайника.
За криотерапия на китка и пръсти, глезен и ходило могат да се прилагат и локални студени вани, като се следи температурата на водата да е в диапазона 10-15 градуса по целзий.

Най-съвременните методи на криотерапия при спортни травми използват специални апарати с компресивни маншети, в които се изпомпва студен разтвор от контейнер.

Какви са терапевтичните ефекти на криотерапията:
- Обезболяващо действие
- Спиране на отока при остри травми
- Намаляване на мускулния тонус
- Ускоряване на регенерацията и възстановителните процеси

При какви травми и заболявания може да се прилага криотерапия:
- Посттравматични състояния като контузии, навяхвания, разтежения.
- Посттравматични ставни контрактури (обездвижване) - "замръзнало рамо", лакътни контрактури
- Хронични възпалителни заболявания - тендинити, бурсити, инсерционити, епикондилити (тенис лакът).
- Мускулни болки и спазми
Противопоказания за прилагане на криотерапия:
- Студови алергии и повишена чувствителност на студ
- Стенокардия и високо кръвно налягане
- Съмнения за увреда на периферен нерв
- Некрози и гнойни процеси 

Източник: Framar.bg


Тагове: За здравето, Тренировки
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени