Шрифт:

Да бягаш в най-мръсната столица на Европа

Да бягаш в най-мръсната столица на Европа
26-12-2015 18:25

София е най-замърсената европейска столица, сочат данни на Европейската агенция за околната среда.

Тъжната статистика показва, че София, чието население е около 1,3 милиона души, е на първо място сред столиците на Стария континент по замърсен въздух. Според експертите от агенцията това се дължи отчасти на старите автомобили, както и на използването на дърва за огрев.

Високите нива на замърсяване на въздуха могат да предизвикат дихателни проблеми и дори рак на белия дроб, алармират лекарите. Във видео на АФП се посочва, че количеството прахови частици в София е два пъти повече от допустимото. Експертите посочват още и че географското положение на София прави града още по-уязвим към замърсяване.

"На транспорта се пада над 70% от замърсяването, а до 20% - отопляването с дърва. Промишлеността има относително малък дял", посочва Иван Ангелов, който е шеф на Дирекция "Опазване чистотата на въздуха" към Министерството на околната среда и водите.

И как се практикува спорт на открито в тази обстановка? Основният въпрос, който вълнува всички трениращи на открито е - възможно ли е в градска среда да се правят тренировки при всички вредни газове, прах и замърсяване?

Истината е, че голяма част от активностите на открито предполагат високо кардио и респираторно натоварване, което изисква те да се практикуват в среда с максимално чист въздух. Затова тренировките в градска среда трябва да са далеч от промишлени зони и големи улици, а в най-добрия вариант да са в паркове, гори – условия, които в София могат да се открият. При всяка възможност отскачайте да бягате в планината.


Тагове: Тренировки, За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени