Шрифт:

Навяхване на глезена в спорта

Навяхване на глезена в спорта
25-12-2015 12:17

Почти половината от всички спортни травми са свързани с навяхване на глезена. Това е и най-често срещаната причина за спиране на спорна дейност и тренировки при спортистите. Точната диагноза е от решаващо значение, тъй като някои проучвания показват, че 40% от навяхванията на глезена са неправилно диагностицирани или лекувани, което води до хронични болки в глезена и усложнения.

Какво е навяхване на глезена?

Увреждането на ставните връзки при внезапно и надвишаващо нормалния обем в глезенната става движение, се отбелязва като навяхване на глезена. Навяхването на глезена се наблюдава най-често при наличие на стари травми в областта на глезена или мускулна слабост. Навяхване на глезена в спорта се получава при внезапно усукване в следствие на стъпване по неравна повърхност или прилагане на голяма външна сила върху ставата.

Често срещани причини за навяхване на глезена

Механизма на получаване на травмата е свързан с пренасяне на цялата тежест на тялото върху обърнат навън или навътре глезен, при което се преразтягат съответно вътрешните или външните ставни връзки. Това се получава най-често в спортове свързани с бягане и скачане като футбол, баскетбол, волейбол и леката атлетика. Докато еднократното разтягащо движение в глезена води до класическото навяхване на глезена, то повтарящите се разтежения водят до отслабване на капсуло-лигаментарния апарат и хронична нестабилност в глезенната става, което е сериозен проблем при много спортисти и води до повтарящи се травми.

Рискови фактори за навяхвания на глезена включват предишната контузия в глезена, губене на равновесие, високотравматични спортове, слабата мускулатура и големия обем на движение. Наднорменото тегло също може да бъде рисков фактор особено при спортовете вързани с бягане и скачане.

Оценка и диагностика на навяхване на глезена

Получаване на цялостна и подробна история на събитията довели до навяхването на глезена е от решаващо значение за оценката и поставянето на точна диагноза. Бързата и точна диагностика трябва да установи дали има допълнителни увреждания като фрактури или съпътстващи травми. Класическите симптоми на навяхване на глезена са оток на ставата, болка, нестабилност и кръвонасядане. Огледът на глезена за признаци на нестабилност и локализиране на болката е най-важна част от първоначалната оценка, докато допълнителното диагностициране чрез ренгенография или ЯМР е с цел по-нататъшна оценка и изключване на фрактури.

Навяхванията на глезена се класифицират в три степени:
- Iва степен:  Най-често срещана, свързана е с лек оток и болка, налице е преразтягане и микротравми на връзките.

- 2ра степен: При по-сериозни спортни травми, свързана е с по-голям оток, болка и е налице частично разкъсване на връзките.

- 3та степен: Тежка степен на навяхване на глезена, свързана със значителен оток и болка и е налице пълно разкъсване на отделни сухожилни връзки и мускулни влакна. Много често има и вътреставани увреждания на синовиална обвивка, хрущяла, костите или разкъсване на ставната капсула.

Първоначално лечение и прогноза

След като се направи точна диагноза лечението се прилага в зависимост от степента на навяхването и клиничната картина. Ранното и комплексното лечение са най-добрият фактор за доброто и пълно възстановяване на спортиста, като в повечето случаи е абсолютно необходимо прекъсване на спортните занимания и относителна почивка.

Първоначално лечението включва четири стъпки - покой, локално студени компреси или лед, компресивна еластична превръзка и повдигане на крайника. Торбичките с лед се прилагат за 20мин. три пъти дневно, в продължение на най-малко 72 часа след нараняване на крайника, а той се поставя по-високо от тялото с цел намаляването на отока и болката.

Могат да се предпишат обезболяващи и противовъзпалителни лекарства, а за по-тежките наранявания може да се наложи превръзка или шина.

Прогнозата е пряко свързана с тежестта на навяхването на глезена, а точната оценка и лечение повишават шанса за пълно и бързо възстановяване. Хирургично лечение се налага в случаите на разкъсване на ставна връзка, но в повечето случаи лечението протича консервативно и има добра прогноза.

Рехабилитация

Цялостна програма за рехабилитация е важна част в лечението на навяхванията на глезена. Под ръководството на опитен рехабилитатор, кинезитерапевт или спортен треньор се започва със стречинг и укрепване на глезенната става и мускулите на прасеца, с цел ускоряване на времето за възстановяване и намаляване на риска от повторна травма. За поддържане на спортна форма по време на възстановяването е показана подводна гимнастика, ходене или бягане в басейн и упражнения на велоергометър или хидрорайдър, поради значителното отбременяване на глезена. 

Възстановяването на проприецептивното усещане в мускулите и ортостатичния контрол на тялото (пазенето на равновесие) са основен акцент в рехабилитационната програма, като се използват различни равновесни упражнения с цел укрепване и стабилизиране на глезена. Връщането към спортна дейност обикновено варира от няколко дни до два месеца в зависимост от степента на навяхването.

Предотвратяване на повторна травма

Превенцията на навяхването на глезена, особено при спортове като леката атлетика е изключително важен въпрос изискващ консултация с опитен лекар по спортна медицина. Правилното прилагане на поддържащи глезена ортези и протективни превръзки и обучението в баланс може да намали риска от повторна травма на глезена с повече от 50%., като това е особено важно за спортисти с предишно навяхване на глезена.

Източник: Framar.bg


Тагове: За здравето, Тренировки
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени