Шрифт:

На кого му пука за допингскандалите?

На кого му пука за допингскандалите?
Новият президент Себастиан Коу част ли е от този панаир и защо не защити атлетиката?
26-12-2015 11:38 | Георги Делчев

Новият президент Себастиан Коу част ли е от този панаир и защо не защити атлетиката?

Може би този въпрос трябва да бъде отправен към новия президент на най-голямата световна организация, каквато е федерацията по лека атлетика.

Каквото и да си говорим 2015-а година ще запомним с нестихващите допинг-скандали, които извират от всяко ъгълче и от различни епохи. „Скелетите” изскачат непрекъснато и се вадят с години назад. Както е тръгнало скоро може да научим тайни от биологичните паспорти и на прекалено далечните ни легенди в леката атлетика – Пааво Нурми или на доста по-младата от него – Фани Бланкерс-Коен. И какво от това, ако научим, че са вземали някакви хапчета. Хората ги знаят, че те са големите шампиони на своето време.

2015-а обаче надмина всичко, което сме виждали досега. Не че досега не бяха гръмвали с допинг и май вече почти не останаха звезди, които да не са замесени с допинг-скандали.

А отиващата си 2015-а ще запомним – първо с огромния скандал с руската федерация и дисквалификацията на цялата руска атлетика, засега за неопределено време.

Нещо май започна да изглежда доста съмнително и подредено случилото се през годината в атлетиката. Предизборна кампания за нов президент, световно първенство, финал на Диамантената лига и ... през ноември за капак - мега скандал с допинг при това за минало време. Затова се съмняваме, че има нещо нагласено, или поне новите хора в управата на световната атлетика са знаели какво ще се случи. А и оставката на Валентин Балахничев вече бе факт и той реално бе изгонен. Едва ли на този етап не се е знаело, от Коу и компания, че Ламин Диак е корумпиран крадец.

Като върнем лентата назад се сещаме, че новоизбраният президент на ИААФ – Себ Коу, по време на кампанията си непрекъснато ни натякваше, че ще се бори с допинга, и то непримиримо. Почти не се впечатлихме от тези приказки, тогава. Изчакахме да мине благополучно световното в Пекин, където Коу бе избран, и се започна. Само че това с изхвърлянето на цялата руска атлетика надмина всички очаквания. И засега май всички сме в очакване някой да поясни за какво точно става дума – дали са отделни, но много нарушения или е държавна политика за прикриване употребата на допинг. Пък и защо Коу, който и тогава бе в управата на ИААФ (вицепрезидент), не е направил нещо.

Между другото се чуха слухове, че съдбата на Русия чака Кения, дори Италия, но едва ли ще посмеят да стигнат дотам. От тези новини „на час по лъжичка” нищо не се разбра. Започнаха да витаят някакви черни облаци и да тегне угроза над атлетиката като цяло, дори в случая не става дума само за Русия. Чуха се и варианти атлетиката да бъде изгонена от олимпийската програма, което е най-абсурдното нещо, което може да хрумне някому. Освен, ако не са решили да спират Олимпийските игри?

В потрес са повечето атлетически хора, защото досега никой не казва нищо конкретно по високите нива, но пък мълчанието им по-скоро ще засили лавина от въпроси. А с последната метла в ИААФ, след като бе изгонен и пресаташето Ник Дейвис (също със съмнения за корупция), този сценарий все повече заприличва на обикновена чистка. Едва ли някой вярва, че ще се докаже виновността на Ламин Диак, а по-вероятно тихомълком нещата ще затихнат, а най-много да го отнесе някой чиновник, пък макар и от ранга на Валентин Балахничев.

Ако трябва да сме честни, този панаир едва ли цели да изчисти допинга в спорта въобще, защото това не може да се случи. Ако е пренареждане на играчите – защо по толкова грандомански начин? А може би, само на нас ни изглежда така.

Най-очакваният изход е някаква си комисия, назначена от същия ИААФ, ще провери тези дни делата на руската федерация, ще натирят този-онзи и ще бъдат оплюти какви са били корумпирани предните и забраната над руснаците да падне и всичко ще си продължи. Е, както стана традиция, така ще продължи да се контролира спортът чрез допинга - кой да взема медалите и на кого да се дават парите.

Остават очакванията, че събитията ще се забързат и скоро ще видим някакви решения.

Хората, които спретнаха скандала, май сами не знаят какво да правят. Защото, ако очакваха атлетиката да бъде съсипана от това, се излъгаха. Хората не разбраха за какво става дума и продължават да не разбират кой защо и срещу кого се прави нещо, кой е добрият и кой е лошият. Допинг има не само в Русия, а и в Америка, Китай, Кения. Пък ежедневно научаваме за допинг-нарушения в различните спортове.

И може би отговорите на този така сложно изплетен сценарий дойдоха в края на годината и то по категоричен начин, но от друга посока. От онези, които харесват този спорт, правят го и ходят да го гледат. Хората, в случая пресата, които много обичат скандалите, а тези с допинг са едни от най-предпочитаните, бяха категорични – те дадоха доверието си именно на атлетите. В държавите, където имаха изявени шампиони, категорично ги избраха и определиха за

Най-добри СПОРТИСТИ на 2015-а година

(засега така е в Англия, Германия, Чехия, Словакия, Хърватия, Беларус, Сърбия, Китай, България и други). Така че ако имаше опити атлетиката да бъде срината и оплюта, трябва да е ясно, че това никога няма да стане. Не успяха и след такова тотално обвинение чрез най-голямата федерация - оставете ги тези, вижте че бягат и скачат много само, защото вземат допинг.

Ако това пък е атака извън атлетиката, то много озадачава пасивността на новия президент. С мълчание няма да помогне на леката атлетика, а най-добре е да предприеме истински радикални мерки и да защити любимия спорт. А с тези общи и скучни фрази, че ще се бори срещу допинга, едва ли някой го взема насериозно. Очаквахме нещо по-истинско от новия президент. Като бивш състезател на световно ниво Коу е наясно с механизма за постигане на рекорди и да не ни занимава с евтин популизъм, а да прави реални стъпки. А заиграването с допинга е несериозно, макар че засега си остава най-сигурният начин да управляваш световния спорт.   


Тагове: Допинг, Русия, ИААФ, Ламин Диак, Себастиан Коу, допинг-скандал
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени