Шрифт:

Треньор на годината: Спортът в училище не бива да е между часовете

Селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол на България Пламен Константинов направи своите прогнози за предстоящата 2016-а в годишника на българското издание насписание "Икономист", което е вече на пазара. Константинов говори по доста въпроси, сред които и темата за спорта в училищата. Предлагаме ви неговото мнение по наболелия напоследък въпрос:

"Според мен през последните години има една заблуда, че физическото възпитание в училище е загуба на време и че трябва да се прехвърлят часовете за нещо по-полезно. Това според мен е грешка, първо защото е доказано, че не може да развиваш главата без да се грижиш и за тялото. И не става дума на всяка цена за професионален спорт. А за спортна култура.

От друга страна, спортът трябва да бъде изваден от учебната програма, не може да бъде между часовете. Несериозно е. Трябва да бъде преди или след часовете, но не и между тях.

Стигаме и до базата. Трябва да бъдат създадени нормални условия за един спортен салон, със съблекални с душове .. Когато създадеш такива условия, мисля, че самият интерес към това да се занимаваш с някакъв спорт ще бъде по-голям. Не е задължително и може би трябва да променим малко философията на спорта в училище с оглед на това, че не всяко дете има желанието да става голям спортист, но съм убеден, че всяко дете има желанието да изглежда добре.

И нека в тази посока да се мисли, трябва да вървим в крак с времето. Някои неща, които са по-остарели трябва да ги адаптираме към новото време. И съм сигурен, че една култура, насочена не само към високи спортни постижения и кариера, ще бъде полезна за нашата фигура и тяло.

В тази връзка могат да се включат в учебната програма повече часове като физиология, да се включат диетолози за правилното хранене. Неща, които могат да бъдат полезни на всеки един млад човек и които ще му помогнат да се чувства добре и да се поддържа. Това вече ще бъде достатъчно. 

Примерите на училищните клубове са много хубави инициативи, но те са обвързани със самите спортни съоръжения, с които разполагат училищата. Някои по-нови учебни заведения имат по-нови салони, разполагат дори с басейни.

Знам, че има програма на столична община всички общински училища да получат ремонт на спортната си база и да има наистина добри условия за спортуване. Това е една от стъпките. 

Дали съм оптимист? Оптимист съм, защото мисля, че срещаме разбиране в една проблематика, която години наред е неглижирана. Има някакво събуждане в обществото и ми се струва и в управляващите. Разбират, че всичко това е смислено и спортните хора трябва да ги убедят в правотата на всичко това. Не само да искаме и да казваме: "Дайте ни пари". Трябва наистина да ги убедим, че това, което се вложи, ще бъде смислено и затова аргументите, които предоставяме са най-важната част. Струва ми се, че в тази посока има светлина", завърши Пламен Константинов.


Тагове: Пламен Константинов, Физическо възпитание, Училище, ММС
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Атанас Скатов в Студио СПРИНТ: Наесен ще направя опит да изкача Шиша Пангма

09.04.2020

Лалова и Демирева запазват олимпийските си квоти

08.04.2020

Стадион Васил Левски с нова система за видеонаблюдение

07.04.2020

Георги Иванов лекува травми в пандемията

07.04.2020

Спортна щедрост по време на пандемия

06.04.2020

Новият СПРИНТ е вече на пазара, вземете го от квъщи

04.04.2020

Капка добро настроение в сложното време

03.04.2020

Николай Кръстев: Новият брой на СПРИНТ е капка добро настроение в сложното време (видео)

02.04.2020

Солидарни в кризата: В Асеновград събраха над 300 000 лв. за броени дни

02.04.2020

Солидарни в кризата: Фондация Лъчезар Цоцорков и МБАЛ Уни Хоспитал с дарение в борбата срещу коронав

01.04.2020

Кампания Нарисувай дъга носи позитивизъм по време на пандемията

01.04.2020

Антъни Иванов пред Студио СПРИНТ: Тренирам и уча през компютъра

31.03.2020Последни новини Най-четени