Шрифт:

5 от 5 за атлетическите специалисти - I-ва част

5 от 5 за атлетическите специалисти - I-ва част
30-12-2015 15:31

Станалата традиционна рубрика в края на годината „5 от 5 за атлетическите специалисти” продължава. BGathletic.com зададе пет едмакви въпроса на пет журналисти, които имат поглед върху леката атлетика и публикуват материали в любимия ви сайт. През 2015 г. привлякохме нови автори, чието мнение ще можете да прочетете в следващите дни.

Първи даваме думата на Георги Костадинов, който ни дава много информация от Бургас и прави интересни анализи на атлети и дисциплини, които вече няколко месеца четете в BGathletic.com.

BGathletic.com: Кое беше положителното и кое отрицателното за българската атлетика през годината?

- Положителното е налагането на млади атлети, които показват все по-силни резултати. Габриела Петрова е точен пример за това. Лили Георгиева, смятана за детето-чудо, също е светъл лъч със своя изключителен резултат на 800 метра за своята възраст. Много силно представяне и на Ивет Лалова на 200 метра. На възраст над 30 години тя показва феноменална форма в тази дисциплина. Има и още няколко атлети от по-младото поколение, които загатват за перспектива - Радослава Мавродиева, Митко Ценов и др. Като положителен момент може да се посочи и стартът на изграждането на зала "Арена Бургас". По проект тя ще разполага с модерна покрита писта за лека атлетика и всички прилежащи съоръжения. Нещо, което ще е от много голяма полза за всички български атлети. Като цяло 2015 година бе крачка напред за родната атлетика.

Отрицателното през годината може да се заключи в липсата на достатъчно адекватна база, недофинансирането на клубовете, недостатъчната масовост при юношите и девойките. Много сериозни и нерешени проблеми, особено в провинциалните клубове. Необходимост от намиране на правилен финансов механизъм за осигуряване на средства - нещо, което не е направено.

BGathletic.com: Атлетиката в световен мащаб през 2015-а беше...
- Доста противоречива. Но силните постижения продължават да са факт. Конкуренцията става все по-голяма. Допинг-скандалите обаче са черно петно...

BGathletic.com: Kой е атлетическият момент, с който ще запомниш 2015-а година?
- Те са няколко. Силното представяне на Мо Фара и Юсейн Болт, невероятният рекорд на 1500 м на Гензебе Дибаба, победата и качественият резултат на Уейд Ван Ниекерк на 400 метра, страхотните скокове на Крисчън Тейлър и др.

BGathletic.com: Какво се случи в леката атлетика през тази година, а не трябваше?
- Тежките допинг-скандали. Казусът с Русия, който може да се окаже фатален за цялата атлетика. Скандалите с Ламин Диак.

BGathletic.com: Какво ти се иска да се случи в леката атлетика през 2016-а?
- Няколко медала в Рио за българските атлети. Нов световен рекорд на 100 метра и слизане на 200 метра под 19 секунди. Изчистване на петното, което беше лепнато на цялата световна лека атлетика през тази година. 


Тагове: 5 от 5 2015
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени