Шрифт:

Биостимулиране и възстановяване в спорта

Биостимулиране и възстановяване в спорта
03-01-2016 18:06

Големият съвременен спорт се нуждае от биостимулиране и възстановяване. За тази цел трябва да се използват само разрешени средства. Някои от методите, които се използват са: Спортно педагогически средства, физикални, фармакологични.
Спортно-педагогически средства:
Системната тренировка се явява един от главните фактори за повишаване нивото на физическата подготовка, и приспособителните реакции към нарастващото физическо натоварване. Треньорският екип организира изцяло спортната тренировка. Тя включва планиране и осъществяване на тренировъчния процес, съобразен изцяло с възможностите на всеки спортист. Треньорът решава как точно да протичат тренировките, продължителността на почивките и възстановителните процедури, колко тренировки трябва да се провеждат за седмица и т.н.
Физикални методи и средства:
Физикалните методи и средства на биостимулирането се използват за развитието и усъвършенстването на спортното майсторство. Указват благоприятно действие върху възстановителните процеси след физически натоварвания. Стойността на тези средства нараства, тъй като те подобряват общото състояние на здравето. Към тези средства приспадат някои физически и механични фактори. Някои от тях оказват влияние върху общата реактивност на организма, подобряване на терморегулацията и стимулиране на отделните функции и процеси.
Водни процедури
Водните процедури са широко достъпни и лесни за приложение. Те се прилагат в лечебни заведения, санаториуми и профилакториуми. В зависимост от целта, която искаме да постигнем водните процедури се провеждат с различна температура на водата. Горещите вани над 40° C и топлите при температура между 32° и 40° C имат успокояващ ефект върху нервната система, те релаксират мускулатурата, ускоряват сърдечносъдовата и дихателната дейност. При прохладните около 16° C ефекта е стимулиращ и ободряващ. От водните процедури най-често прилагани са душът, ваната и тангентора.
Душът се използва не само с цел за закаляване и поддържане личната хигиена на тялото, но е и подходящ като възстановително средство след тренировки и състезания. В такъв случай душат трябва да бъде топъл и да се взема до няколко минути след свършване на тренировката. След душа е добре тялото да се разтрие с кърпа, като се масажират големите мускули. След топлия душ намалява чувството за умора. Студеният душ се препоръчва в топлите дни, но не се и изключва възможността за от вземането на прохладен душ след напрегнати физически упражнения и кардиотренировки. Шотландски душ(контрастен) представлява редуването на топла и студена вода. Топлата вода е около 38° C и се прилага около минута, а студената 15°-20° C за 10 секунди.
Ваната и подводния масаж се използват за лечение на спортни травми. За разлика от душа, при ваните действат и другите сили на водата. Подемната сила редуцира тежестта на потопеното в нея тяло, хидростатичното налягане оказва компресия на периферните кръвоносни съдове и по този начин облекчава сърдечносъдовата система. Химичният състав на водата действа чрез своите соли и минерали особено благоприятно върху опорно-двигателния апарат. Топлата вана намалява мускулния тонус, релаксира и има обезболяващ ефект. Престоя е около 10-15 минути.
Подводният струен масаж (тангенторен) съчетава всички тези ефекти на водата. Той има добър оттичащ ефект, като разнася отлагания на патологични течности (кръвоизливи, отоци, хидропс) има хиперемизиращо действие, стимулира обмяната и трофичните процеси. Дозира се индивидуално според няколко фактора: пол, възраст, вида на спорта и мускулната маса на определения спортист.
Топлинни процедури
Топлинните процедури се използват за възстановяване. Най-често употребявани за биостимулиране са сауните. Има класически финландски сауни, термо и вибро сауни, а също и термоодеяла. Въздухът в сауните може да достигне 70 и повече градуси по Целзий. Престоят е индивидуален, най-често 15-20 минути.
Физикални процедури
Физикалните преформирани фактори са средства на физикалната медицина. Най-използвани са електрическите токове (ниско, средно и високо честотни), светлини с различна дължина на вълните (лазер, солукс, кварц). Те повишават защитно-приспособителните механизми на организма.

Средно честотните токове се предпочитат поради тяхната дълбока проникваемост в тъканите, без да предизвикват дразнения в кожата. Действат положително върху кръвообращението в мускулите.
Лазерът представлява оптичен квантов генератор. Дължината на вълната му е 632.8 нанометра. Той навлиза в медицината като средство за лечение, но сега се прилага и с възстановителна цел. Използват се лазерпунктура на биологично-активните точки и дифузно облъчване. При лазертерапията основните ефекти се постигат чрез свойствата на лазерния лъч - кохерентност, монохроматичност и еднопосочност. Лазертерапията действа върху нервната система, опорно-двигателния апарат и ендокринната система. Показан е при възпалителни, дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат, при плексити, дископатии и като структурен антиоксидант.
Фармакологични средства:
Фармакологичните средства на биостимулирането се прилагат поради нуждата на спортистите от достатъчно хранителни вещества и допълнително приемани биологично-активни съставки. Тук влизат хранителните добавки, растения, укрепващи здравето и готови фармацевтични препарати. Добавянето им към дневния прием ускорява възстановителните процеси. Предписването им трябва да става с лекар, който може правилно да ги комбинира и да знае последващите ги странични ефекти.

Източник: Framar.bg


Тагове: Тренировки, За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени