Шрифт:

6 причини, заради които да започнете да тренирате

6 причини, заради които да започнете да тренирате
10-01-2016 13:35

Спортът не е просто уплътнение на свободното време. Движението и упражненията са в основата на здравословния, щастлив и успешен живот.
Ако все още не сте намерили достатъчно причини да се захванете с фитнес или друг тип тренировки, то ние ще ви представим 6-те най-важни аргумента в полза на движението:

1. Чувствате се по-енергични
Когато осъществявате физическа дейност, се увеличава притока на кръв и съответно кислород към работещите мускулни групи. Това, заедно с ускоряването на метаболизма в тялото, ви кара да се чувствате енергични. Този прилив на енергия ще ви държи влага не само по време на тренировката, а и след това. Например, ако извършвате упражненията си рано сутрин или следобед, то ще се чувствате въоръжени с енергия за целия ден. Дори една вечерна тренировка ще ви помогне да изгорите страшно много калории и ще ви накара да се чувствате по-добре след тежкия работен ден.

2. Изгаряте повече калории
Кардио упражненията и тези за издръжливост се оказват еднакво важни за вашия тренировъчен план и изгарянето на калории. Ако ежедневно извършвате кардио тренировки, като тичане, вървене, или каране на колело, то ще забележите как метаболизмът ви ще се засили чувствително. Това ще ви помогне да изгаряте и много повече калории докато се движите. Разбира се, трябва да споменем и упражненията за издръжливост, като вдигане на гирички и тежести, които ще ви помогнат да натрупате и необходимата мускулна маса.

3. Подобрявате значително външния си вид
Упражненията не само ще ви накарат да се чувствате по-добре, но ще ви помогнат и да изглеждате по-добре. Нищо не привлича повече срещуположния пол от това човекът отсреща да е със самочувствие и да излъчва самоувереност. Въпреки че до голяма степен външният вид ни е генетично заложен от родителите ни, ние все пак можем да направим нещо по въпроса да се чувстваме по-добре в дадената ни от природата обвивка. Спортът е решението за това.

4. Понижавате нивото на стрес в ежедневието си
Последните проучвания сочат, че седмичните тренировки са истински убиец на ежедневния стрес. Разбира се, съществуват редица причини за това, включително и че упражненията водят до увеличаване на хормона епинефрин, друго наименование за адреналин. Хормонът помага за увеличаването на притока на кръв в организма, което носи със себе си и по-големи дози кислород до мозъка. Това ще ви направи по-бдителни и запознати с реалната обстановка около вас, което ще намали драстично нивата на стрес в тялото ви. Съществуват и други хормони, чието производство е зависимо от тренировките. Т.нар. ендорфин, или хормонът на щастието, който ще ви накара да се усмихвате и без да похапвате шоколад на канапето пред телевизора.

5. Намалявате риска от заболявания
Упражненията изграждат и подобряват циркулацията на нашите бели кръвни телца, които са ни необходими, за да се сражават с вредните бактерии в нашия организъм, които ни карат да се разболяваме. Друго важно нещо е, че дори и да успеем да се разболеем, то подобрената циркулация, благодарение на редовни тренировки, ще ни помогне по-бързо да стъпим на крака.

6. Ставате по-концентрирани
Трудно е да си концентриран, когато редица ежедневни проблеми се изсипват на главата ти. Ако успеем да бъдем по-концентрирани, ще можем да вършим работата си по-експедитивно и да подредим деня си така, че всичко да се случва както сме го планирали. Когато спортувате редовно и похапвате повечко здравословна храна, притокът на кръв в цялото ви тяло ще бъде подобрен, а хормоните ви ще са в оптималните си нива. Това също ще ви помогне да се чувствате по-концентрирани, а и по-щастливи.


Тагове: Тренировки, За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени