Шрифт:

Какво прави МОК след признанието за допинг на шампионка от 1984-а?

Какво прави МОК след признанието за допинг на шампионка от 1984-а?
13-01-2016 09:28 | Георги Делчев

Много интересни събития ни предстоят през тази, а вероятно и през следващите години, основно свързани с допинга в спорта. След като брутално бе отворена кутията на Пандора с допинга в леката атлетика през есента на 2015-а, това плашило ще е на преден план и през тази година и в следващите и ще продължи да е по-интересно пред спортните постижения.

След като се отвори темата за допинга в основния спорт в олимпийското движение по този начин, чрез изхвърлянето на руската атлетика, няма как разните спортни институции, страни и спортове да не продължат да се замерват с тези „камъни” още дълго време. Това със сигурност няма да доведе нито до чистота на състезанията, нито до генерални промени, а може би само преминаване на друго ниво във фармацевтичния бизнес и неговата употреба в спорта.

Поводът за този коментар обаче е признанието на Риа Сталмън, която по щастлива случайност стана олимпийска шампионка на диск на олимпиадата в Лос Анджелис през 1984 г. (тогава соцстраните, откъдето бяха най-силните атлетки в нейната дисциплина, бойкотираха игрите) ТУК.

Холандката, неясно защо, реши да си чисти съвестта сега, 32 г. по-късно и да признае, че е била натъпкана с допинг до козирката и така в продължение на 2,5 г. преди игрите. Странно кое я кара да го казва публично след толкова време? Може би не може да спи от терзания, че е измамила? Нейна си работа. Само, че възникват доста въпроси, все в „градинката” на МОК.

  1. Какво правим след признанието на Сталмън, след като пробата й за допинг (ако са правени такива на игрите през 1984 г.) не е положителна? Може ли МОК на доверие да отнема медали (може пък холандката просто да си прави шегичка с олимпийските шефове)?
  2. Ако МОК отнеме златния медал след 32 г., ще покани ли следващите атлетки да ги награди. Ами ако и те кажат, че са били допингирани?
  3. МОК вече заяви, че ще има нови награждавания от игрите в Лондон, заради допингирани спортисти. Тези, новите, ще получат медалите си на церемонии на предстоящите игри в Рио през август, където малко трудно ще разберем кои са новите шампиони и кои от предните игри. Та, в тази връзка ще има ли прекласиране на диск жени от 1984 г. в Рио?
  4. И по-важните въпроси, които назрявят с пълна сила са:

      - Означава ли, че в Лос Анджелис 1984 г., където МОК и домакините са се страхували да не би игрите да се провалят или считани за слабо състезание, заради бойкота на соцлагера, и по тази причина е нямало допинг-контрол? Защото е много странно, че една шампионка не е минала допинг-контрол. Или пък са вземани проби, но не са отваряни, което си бе обичайна практика, но не се казваше официално. Или изобщо не са проверявани. Иначе как да си обясним, че Риа Сталмън казва, че е лапала допинг, но няма нищо? Как не е хваната тогава? Ако е така, ще признаят ли големите спортни шефове, че пробите се правят избирателно или просто са пазели имиджа на спорта, като са крили допингираните?

     - Сигурно същата практика е била и на игрите в Москва през 1980 г., където провалът от бойкот също висеше със страшна сила, защото в съветската столица не отидоха повече от половината държави, членки на МОК. Там също световните рекорди валяха като проливен дъжд.

     - И нещо важно за атлетиката – точно на тези игри (в Москва и в Лос Анджелис) сегашният президент на ИААФ – Себастиан Коу записа най-големите си успехи, като взе златните медали в бягането на 1500 м. Неговата проба каква е - + или -? Или и неговата не е отваряна или изобщо не е проверяван?  


Тагове: Риа Сталмън, допинг, МОК, ЛОИ Лос Анджелис 1984 г.
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени