Шрифт:

Без руснаците не може

Без руснаците не може
15-01-2016 16:36 | Яна Касова

Трябва ли атлетите да отнасят наказания за провиненията на своите управници? Отговорът със сигурност няма да бъде единодушен от различните специалисти и фенове в спорта. Но е ясно, че леката атлетика без руските състезатели осиротя.

Вече премина първата проверка на ИААФ в Русия, като тя показа, че провинените работят по стабилизиране на проблемите си. Руската федерация по лека атлетика беше наказана с отстраняване от международни състезания, като най-вероятно атлетите от Сборная няма да участват и на световното първенство в зала в Портланд в края на март, а не е ясно какво ще се случи за Олимпийските игри в Рио през август...

Но в Москва си провеждат турнири и местните спортисти показват завидни по сила постижения.

Мария Кучина вече преодоля 191 см в скока на височина, Люкман Адамс се приземи на 16.92 см в тройния скок, а Кирил Сухарев постигна 8.07 м в скока на дължина. И тримата биха били №1 в сезонната ранглиста в дисциплините си в случай, че нямаха забрана.

Зимният календар в Русия предлага общо осем турнира от този уикенд до края на февруари, на който атлетите без права за международната сцена ще могат да се състезават.

Елена Исинбаева също ще се завърне в сектора за овчарски скок през следващия месец, но турнирите из Европа ще останат без нейната класа, както и на десетките останали звезди на руската лека атлетика.

Непрекъснато излизат разкрития как управниците в спорта и в Русия са правили сделки за укриване на положителни допинг проби и допускане на допингирани атлети на състезания. Но още няма конкретни доказателства и точни имена на спортисти.

А докато играта по високите етажи продължава, ще страдат „чистите” атлети, които нямат вина за грешките на шефовете си. Ще страда и спортният фен, защото, поне за сега, той губи от зрелището на пистата. 


Тагове: Русия, Допинг, допинг-скандал, ИААФ, СП зала 2016, ОИ 2016
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени