Шрифт:

Да подкупиш Царицата

Да подкупиш Царицата
Отношенията между Путин и Диак струват милиони.
06-02-2016 10:10 | Яна Касова

Колко струва да си осигуриш комфорт в света на спорта? Няколко милиона.

Спортът е терен, в който не участват само атлетите, ламтящи за победи. На терена много често се преплитат интересите на политиката, бизнеса, големите организации. Следователно и парите имат един огромен дял в спортния свят, водещи и до разкриване на грандиозни скандали, надхвърлящи територията на стадионите.

Вече година Царицата на спортовете – леката атлетика, е раздирана от допинг разкрития, обвинения за подкупи и за престъпления към най-висшестоящи световни лидери. В последно време обаче излязоха наяве и грандиозните суми, преминаващи от банкова сметка в друга, осигуряващи финансови облаги за едни водещи фигури в спорта срещу комфорта на други.   

Русия беше въвлечена в грандиозен допинг скандал през есента, след като Световната антидопингова агенция (WADA) проведе независимо разследване и обяви резултата в доклад от две части. Руската федерация по лека атлетика беше моментално изключена от Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) и за момента атлетите на Сборная нямат права да участват на международни състезания – в това число и на Олимпийските игри в Рио през август.

Но докато допингът върви ръка за ръка със спорта, особено от момента на обявяването му за професионален, то разкритията на WADA извадиха наяве и нечувани до момента политически сделки за милиони.

Първият, който беше наказан след доклада на WADA, написан от президента на агенцията Дик Паунд, беше управлявалият ИААФ до август 2015 г. Ламин Диак. Сенегалецът беше обвинен, че е получил сериозен подкуп, за да се прикрият положителните допинг проби на осем руски състезатели, които са спечелили олимпийски медали в Лондон през 2012 г. След ареста на Диак стана ясно, че той и бившият глава на Антидопиговата комисия в ИААФ – Габриел Доле, са получили 1.2 млн евро. Сделката се е провела и със знанието на спортния министър на Русия Виталий Мутко.

Авоарите в банковата сметка на Диак не се изчерпват с постъпленията от тази сделка. Той е гласувал за Токио на изборите за домакин на Летните олимпийски игри през 2020 г., след като е получил между $4-5 милиона от японска страна. Според разшифровка на разговори на Диак с ръководители на Комитета за кандидатурата на Истанбул за домакин на Олимпиада 2020, турците са загубили подкрепата на атлетическия бос заради отказът им да дадат $4-5 милиона в качеството на спонсорска помощ на ИААФ. Японците са се съгласили да изплатят тази сума.

От своя страна Диак не пропусна да обвини и съучастниците си в „мръсните” сделки и разкри, че бившият шеф на руската лека атлетика Валентин Балахничев е осигурил допинг „чадър” за атлетите от Сборная срещу 1.5 млн. евро. Балахничев е помогнал за осигуряването на сумата за кампанията на Маки Сал за президент на Сенегал през 2011 г. В замяна руският бос е получил прикриване на информация относно употребата на допинг от страна на руските спортисти.

"Казах, че това е необходимо, за да спечелим "битката за Дакар". По това време руските спортисти имаха проблеми и възможност за наказания. Ние се съгласихме да помогнем в замяна на помощ от Русия. Балахничев организира всичко, а с финансовите дела се занимава и Папа Масата Диак (б.а. синът на Ламин Диак). Между нас не е имало писмено споразумение. Споделих, че за победата на изборите ще се нужни около 1.5 млн. евро. Той каза: "Няма проблем, ние ще се опитаме да разрешим този проблем", казва Диак.

Балахничев беше изключен доживот от дейност в леката атлетика от ИААФ. Руснакът обаче даде политическа насока на случващото.

„Дадената ситуация не интересува само мен. Аз съм част от конкретна цел, а основната задача е дискредитирането на руския спорт”, коментира Балахничев.

Но и Балахничев си е осигурил ползи от управлението си. Според WADA той е имал договорка с директора на Московската антидопингова лаборатория, затворена след доклада на WADA) Григорий Родченков. Тя е била да се покриват положителните допинг проби, с цел завоюване на медали от големи форуми. Спортистите са плащали за скрита проба по 20 000 рубли на Балахничев, и по 30 000 рубли за Родченков. 50 000 рубли са около 700 евро.

И не дотук приключват разкрития. Напротив, игрите продължават на политическия ринг...

Владимир Путин сключил сделка за допингирани руски атлети

Президентът на Русия Владимир Путин пък е участвал в сключването на сделка с Ламин Диак, която е имала за цел да бъдат "покрити" девет руски атлети, заловени с допинг през 2013. Въпросните спортисти впоследствие не са взели участие на световното първенство в Москва през същата година, каквито са били първоначалните планове, но и не са били наказани за злоупотребите си.

"Корупцията е залегнала в ИААФ”, пише още в доклада на Паунд, който подчерта, че няма начин изпълнителният комитет на ИААФ, в който по това време е бил и настоящият президент на организацията Себастиан Коу, да не е знаел за случващото се във федерацията и мащабите му.

От 2013 г. датира още една мащабна финансова измама. Документи отчитат рязък скок - от $6 милиона на $25 милиона в цената на телевизионните права за световното първенство в Москва през 2013 г., които са осигурени от руската банка VTB, спонсор на ИААФ по това време.

Според разследването на WADA разликата от $18 милиона са отделени от банковата институция, за да бъдат покрити нарушенията на антидопинговото законодателство от страна на руските атлети. От финансовата институция обаче опровергаха тази информация. Директорът на VTB Андрей Костин защити дейността си и заяви, че това е чудовищна лъжа. „Ние имахме спонсорски контракт с ИААФ от 2007 г., като плащахме по 6-7 млн. годишно на ИААФ. Затова ние получавахме пълен спонсорски набор. 24 милиона, това е сума за 4-5 години, а не за една  и няма връзка с никакви проблеми с допинга.”

VTB няма да има отношения вече с ИААФ, а още един от основните спонсори на световната лека атлетика е на път да оттегли подкрепата си – спортният гигант Adidas.

Разкритията на WADA доведоха до един от най-огромните скандали в световния спорт, но и повдигат множество въпроси. От корупционните схеми сега страдат и спортистите, чийто ежедневен труд осигурява спортния продукт. Кой ще защити спортистите? Ако разкриятията за Русия са верни, то не са ли валидни и за други държави? Отговорите – не се дават. И това затвърждава все повече носещите се предположения, че играта с руската лека атлетика е на политическа основа.

Търсят 648 000 евро за допинг проби на руските атлети

Ежемесечно допинг-проверките на националните атлети на Русия ще излиза на местната федерация минимум по108 000 евро, каза новоизбраният президент на Руската федерация Дмитрий Шляхтин. Той уточни, че всяка проба излиза по 600 евро.

2000 атлети ще бъдат проверени за допинг. „Предстои ни колосална работа, защото до 12 март ние трябва да представим пред Съвета на ИААФ, че сме изпълнили поне 2/3 от техните изисквания”, казва Шляхтин с надежда, че ще бъде снето наказанието на федерацията.

От ИААФ и WADA изискват по 3 проби месечно от всеки руски атлет, който е кандидат за участие на Олимпийските игри в Рио. Тестовете ще се правят от Антидопинговата агенция на Великобритания.

„Ако не махнат санкциите на Руската антидопингова агенция до игрите в Рио, то до Олимпиадата ще трябва платим минимум 648 000 евро за проби на нашите атлети”, уточнява Шляхтин.

Материалът е публикуван и в списание "Икономист"


Тагове: ИААФ, Ламин Диак, Владимир Путин, Русия, Допинг
BGAthletic.com

Коментари

Още новини


Последни новини Най-четени