Шрифт:

Иван Минчев: Първо да сме здрави, за да можем да си харчим парите

Иван Минчев: Първо да сме здрави, за да можем да си харчим парите
23-02-2016 12:21 | Яна Касова

Здравословният начин на живот е в основата на успехите на Иван Минчев. Той е шампион на България в седмоя и десетобоя, като уменията и знанията му от атлетическата му кариера го правят и отличен професионалист в новото му амплоа – спортен треньор. Любовта към спорта го връща в България, въпреки плановете му да се реализира в САЩ. Минчев стартира на националния шампионат по лека атлетика в зала за мъже и жени в Добрич през миналата седмица, за да се окичи отново със златен медал от дисциплината седмобой. Травма обаче прекрати надпреварата му още преди да я преполови. Иван сподели какви са амбициите му в многобоя и сподели много интересни факти за здравословния начин на живот.

- Иване, наложи се да се откажеш от атаката на национална титла... 
- Да, прекратих преждевременно седмобоя на националния шампионат в зала. Получих контузия, скъсах менискус. Това стана след втората дисциплина след скока на дължина. Прегледа ме лекар и получих лекарска забрана да продължа състезанието.

- Това как ще се отрази на ежедневието ти?
- Ежедневието ми е изцяло свързано със спорта. В София ще потърся нова лекарска консултация и се надявам в най-скоро време да ме оперират, за да мога възможно най-бързо да вляза в нормалния си начин на живот. Сега ще почивам малко. Нямам друг избор.

- Беше загърбил многобоя. Какво те върна на атлетическата писта?
- Да, отсъствах една година от леката атлетика. Бях решил да не се занимавам с многобой повече. Но пък с атлетика се занимавам цял живот, атлетиката ми е в кръвта. Не успях дълго време да страня от нея. Нещо от вътре ме жегна отново да продължа с многобоя. Но явно късметът не беше с мен тази зима. Но нищо. Определено лятото ще участвам пак в многобоя, когато ще бъде десетобой. Само искам да се оправя и всичко да бъде наред с коляното ми, за да мога да направя добра подготовка.

- Започнал си атлетическата си кариера със скокове. Какво те накара да се заемеш с предизвикателството на най-тежката дисциплина – многобоя?
- Да, първо се състезавах в скока на височина, после имах шампионска титла в тройния скок при юношите. След това се появи колебанието дали да продължавам с атлетиката или да спирам да тренирам. Дори ходех на тренировка, колкото да поддържам някаква форма, без никакви специални очаквания. И съвсем случайно започнах да тренирам с доц. Станка Миланова. Съвсем на шега започнах да хвърлям и копие, и да тренирам овчарски скок. И решихме да участваме в седмобоя в зала преди две години. Наистина, излязох на пистата на шега, а станах шампион. От там вече се амбицирах за по-сериозни тренировки и по-специално отношение към тази дисциплина.

- Какво е за теб спортът?
- Смело мога да кажа, всичко. Всеки ден тренирам. Дори, когато имам почивен ден, той преминава в някаква активна почивка - дали ще изляза някъде на поход, или просто разходка. За мен спортът е всичко. Не мога без него.

- Сега помагаш на хората да заобичат спорта. Фитнес инструктор си.
- Никак не обичам тази дума „инструктор”. Треньор съм, занимавам се със спорт. Подготвям хора, помагам им да изглеждат по-добре, да бъдат в желаната форма.

- Доколко леката атлетика влиза в твоите занимания на треньор?
- Атлетиката е почти изцяло заложена в работата ми. Това е основата на всеки един спорт. Без атлетика няма спорт на високо ниво. Комбинирам силови тренировки с елементи от леката атлетика, бързина, спринтове, бягане. Получава се много добре. Резултатите идват доста бързо, ако трябва да ги сравня със стандартните тренировки само във фитнеса. Почти не използвам фитнес уреди. Функционалните тренировки са моята сила в кондиционната подготовка.

- Беше в САЩ. Какво видя там и защо се върна?
- От малък исках да отида там – да видя как живеят в САЩ. Имам много приятели, които живеят отвъд океана. Гледал съм техни снимки от различни места, работят, изкарват пари. Исках и аз да опитам. Но истината не е тази, която си мислех, че е. В Щатите е много трудно да пробиеш. Аз отидох на студентска бригада с желанието да остана там. Мислех си, че за четирите месеца на бригадата ще успея да се ориентирам, да се уредя на добра работа. Но като пристигнах, се оказа, че там си никой, започваш не от нулата, а десет стъпала под нулата. Докато се изградиш, докато направиш име, минава много време и е много трудно. Работиш по 12-13 часа всеки ден, нямаш никакво свободно време. Ставаш, работиш, прибираш се и лягаш. Но въпреки 13-часовия ми работен ден, пак намирах време да тренирам. Ставах в 5 часа, за да мога да тренирам преди работа. След това отивах на едното ми работно място, след това на другото, вечер се прибирах и лягах. Това ми беше животът за четири месеца. Изкарваш прилични пари, но само пари. Нищо друго. Нямаш време да живееш. Пропиляваш си най-хубавите години от живота.

- Как живеят американците, обръщат ли внимание на спорта?
- Нямат никакви навици на хранителен режим, на здравословен режим. Храната в САЩ е ужасна, основно е fast food, наблягат на сандвичи. Плодовете и зеленчуците са отвратителни. Има и хубава храна, разбира се, но тя е няколко пъти по-скъпа от тази, която купуват масово. Не всеки американец може да си позволи. Посетих и доста фитнес зали. Тренират, но не на това ниво, на което ние. Но те са много хора. Няма как да няма и трениращи, и нетрениращи. Но като цяло повечето американци са затлъстели. Всичко това е от лошата храна. Там във всяка една храна има захар, дори в хляба.

- С какво се занимаваше в САЩ?
- Основната ми работа ми беше помощник сервитьор в един ресторант в Кейп таун, щата Масачузетс. Много мразех тази дейност. Имах доходи, но не получавах удовлетворение от това, което вършех. Отивах с нежелание на работа, чаках само да мине работното време и петък да си взема чека. Но това не може да ме направи щастлив. Колкото и пари да изкарвам, ако не го правя с удоволствие и любов, това не е моето нещо. Това беше причината да се върна в България.

- Вече си в България. Занимаваш ли се с това, което те прави щастлив?
- Определено, да. Правя това, което обичам и разбрах какво искам да правя. Доста време прекарах в лутане – дали да се занимавам със спорт, или не, има ли смисъл от здравословния начин на живот, от спорта в ежедневието. Но вече съм сигурен, че това е моят път. Има смисъл и определено аз съм удовлетворен от работата си.

- Какво е твоето здравословно мото?
- Храната е много важна за мен. Придържам се към високо-мазнинно ниско-въглехидратно хранене. Това е изключване на въглехидратите от менюто. Основно разчитам на мазнини и на протеини. Основната енергия за тялото са мазнини или въглехидрати. Повечето хора разчитат на въглехидратите, но моите изчисления и опитът ми показаха, че въглехидратите не са толкова добър източник на енергия и затова аз разчитам на мазнините. Ям много яйца, мляко, месо с мазнина. За много по-кратко време получаваш желаните резултати и изчистване на тялото. Доста хора отричат този режим, но и доста го приемат. Някои не вярват без да са го ползвали. В началото и аз бях доста скептично настроен, но резултатите са наистина впечатляващи. Аз съм на 5% мазнини в тялото. Постигам го без никакви добавки, само на тренировки и правилен хранителен режим.

- Българите обръщат ли внимание на здравословния начин на живот?
- Обръщат. Но голяма част от хората у нас нямат нужната компетенция. Сядат и ядат нещо и не се интересуват от храната, която приемат какво им дава. Дори елитни спортисти живеят така – сядат и просто избират нещо от менюто. Не знаят в коя храна има белтъци, в коя мазнини, въглехидрати, кое с какво се смесва, какъв е ефектът на храната. Невежи са относно хранителните навици.

- Привържениците на здравословния живот често спорят за закуската. Важна ли е тя?
- Всяко хранене е важно, стига да е с качествена храна. Но най-важна е вечерята, защото вечер се случва регенерацията на тялото или по друг начин казано възстановителните процеси на тялото. Вечер човек ляга да си почива, т.е. цял ден изразходва енергия, а вечер и през нощта се възстановява. Съответно храната трябва да е най-качествена вечер. Не казвам най-много, казвам най-качествена.

- Какъв е твоят първи съвет към хората, които искат да направят ежедневието си по-здравословно?
- Първото е да си оправят хранителния режим. Второто, поне три пъти в седмицата да практикуват някакъв спорт. Няма значение какъв, дори разходка в парка би свършила добра работа. Ежедневието на повечето хора е ставане, отиват на работа, често не ядат нищо през деня или сандвич набързо и вечер отново няма добра храна, лягат и денят минава без физическа активност. Хората мислят само за пари. Не всичко е пари в този живот. Първо трябва да сме здрави, за да можем да си харчим парите, а не да сме болни и да си харчим парите по болници и да ги даваме в лекарства.

- Доходна професия ли е спортната?
- Всяко едно нещо е доходно, стига да си професионалист, да си добър в това, което правиш. Има много треньори, има много лекари, адвокати. Но малко са тези, които знаят какво правят. Но да, доходно е да работиш в спорта.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СПОРТНИЯ ЖИВОТ НА ИВАН МИНЧЕВ РАЗГЛЕДАЙТЕ - ТУК

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Иван Минчев, Седмобой, Десетобой, За здравето
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени